160 kilvan veteraani teki lähtemättömän vaikutuksen hattutempun ajaneeseen ohjastajaan – ”Se oli kuin kone”

Julkaistu:

Toto76
Esa Holopainen ajoi kolme T76-voittoa lauantaina Tampereella. Niistä kaksi tuli avoimista lähdöistä.
10-vuotiaan Bret Bokon posketon menestyssaldo sen kun komistuu. Lauantain avoimesta T76-lähdöstä tuli vetreän veteraanin uran voitto numero 49.

Ruuna näytti jälleen kerran voitontahtoaan ja kesti ykköseksi piikkipaikalta, vaikka ehti näyttää jo lyödyltä loppukurvissa.

– Torvisen Jukka ja Seabiscuit rinnalla määräsivät vauhdin. Olin vähän huolestunutkin kun aika kovaa mentiin koko ajan, mutta sitkeästi ruuna vastaili. Se ei tuntunut loppukurvissa voittajalta, mutta kun tultiin loppusuoralle ja vedin laput alas, hevonen terävöityi heti, ohjastaja Esa Holopainen sanoi.

Markku Niemisen valmentama Bret Boko on juossut kilpaa jo 160 kertaa, mutta Holopaiselle työtehtävä sen rattailla oli ensimmäinen. Bret Bokon vakikuski Ari Moilanen kärsii parhaillaan kolmen päivän ajokieltoa.

– Kun lämmitin Bret Bokoa, se oli kuin kone. Se tiesi kuinka hänet lämmitetään ja määräsi vauhdin, ja tiesi myös milloin lämmitys on ohi. Erikoinen hevonen! Ja tosi terveen tuntuinen, vaikka ikää on jo paljon, Holopainen ihasteli.

[video]
[/video]

Hollolalainen ajoi heti perään toisen T76-voiton oman tallin Viktor Kärpän rattailla. Tässä ykkösessä oli mukana tuuriakin, kun kärkeen edennyt Hexan Voksu laukkasi keulasta 100 metriä ennen maalia.

– Kärryille tuntui, että ei olisi saatu Hexan Voksua kiinni, Holopainen tunnusti.

Vedonlyöjät luottivat Viktor Kärppään paljon, mutta Holopaiselle voitto oli pieni yllätys. Pitkältä tauolta palaileva ori ei ole vielä parhaimmillaan. Se sairasteli kovasti kesällä ja taisteli jopa hengestään suolistotulehduksen vuoksi. Siksi huippukunnon löytyminen vaatii aikaa ja kilpailuja.

– Hevonen oli tosi kipeä kesällä, mutta nyt kaikki on hyvin. Minkäänlaisia oireita ei ole enää ollut.
Holopaisen hattutemppu täydentyi suomenhevosten avoimessa lähdössä. Voittoajokkina oli 13-vuotias talviratojen spesialisti Diktaattori, jolle ohjastaja tarjosi auringontarkan juoksun toisessa parissa ulkona. Yllättäjänä voittanutta Diktaattoria valmentaa Kari Seilonen.

Lähdön käsikirjoitus meni uusiksi, kun ennakkosuosikki Ellin Sisu laukkasi tuimassa kiihdytyksessä kolmannelta radalta. Sen jälkeen joukkoa vei uransa tapaninpäivänä päättävä Hullumies.

– Meidän kannalta kiihdytys meni hyvin, kun päästiin Polaran selkään. Juoksu ei olisi voinut mennä paremmin takarivistä. Hevonen tuntui niin hyvältä selässä että odotinkin sen ohittavan loppusuoralla, mutta hyvän vastuksen antoi Polara.


Pronssidivarihevosten kohtaamisessa Wilhelm Nash oli omaa luokkaansa johtavan rinnalta. Kun viime viikolla Kuopiossa loppukurvissa oli tuttuja ravivaikeuksia, ruunaa ei kunnioitettu tippaakaan. Olli Koivunen ajoi yllättäjä Cousin Bowlilla ennakkosuosikkia vastaan keulapaikalta.

– Suomessa on taitavia ohjastajia, jotka osaavat käyttää hyväkseen Wilhelm Nashin huonon päivän heikkouksia. Tänään ruunalla oli kuitenkin hyvä päivä, kaarteissa ei ollut kauheasti ongelmia. Ja raviradassa on onneksi pitkät suoratkin, joilla Wihelm Nash pystyy hyödyntämään ravityyliään, ohjastaja Santtu Raitala muistutti.

Nuori huippukuski ennusti, että Ville Mäkelän valmentama Wilhelm Nash voittaa ensi vuonna T76-lähdön myös avoimella tasolla. Lauantain voitto nosti sen uran voittosumman yli 70 000 euron.

Diktaattorin ohella oikean T76-rivin arvoa nosti Celebration Song. Jarmo Saarela ajoi voittoon Jouni Kivelän valmentaman tamman, joka hyödynsi parhaiten kärjen ylivauhdin. 09,5-vauhtiseen alun kiivailuun taipui pahimmin kierroksen suuri ennakkosuosikki Northern Trick. Sitä vastaan keulapaikkaa puolustanut April Sisu sen sijaan kesti vauhtia upeasti ja jaksoi hopealle.

Vähärahaisten suomenhevosten cup-finaalin voitti Taikapassi, joka johti juoksua alusta loppuun Hannu Kamppurin ohjastamana.

6-vuotias tamma on puhjennut uuteen kukoistukseen Pohjois-Amerikasta hevosalan töistä Suomeen palanneen Sanna Valkeajärven käsissä. Keuruulainen Valkeajärvi on treenannut omistamaansa Taikapassia lokakuun alkupuolelta ja nyt tulosriviä komistaa jo neljän voiton putki.

– Tosi mukava hevonen, kaikessa tosi kiva ja kuin ihmisen mieli. Taikapassin kanssa ajetaan paljon mäkitreeniä, ja toivottavasti pian päästään ajamaan myös hangessa, iloinen omistaja-valmentaja toivoi.

Keulapaikalta T76-voittoon lasketteli myös Selfie Star. Mika Forss ohjasti Marjo Lindströmin valmennettavaa. Kun joulun jälkeen kalenterissa on vielä kuusi kilpailupäivää, Forss on yhden voiton päässä Ari Moilasesta taistossa ajajaliigan voitosta. Tilanne on 228–227.

Oikea T76-rivi

T76-1: 7 Selfie Star

T76-2: 7 Celebration Song

T76-3: 1 Taikapassi

T76-4: 3 Bret Boko

T76-5: 14 Viktor Kärppä

T76-6: 9 Diktaattori

T76-7: 5 Wilhelm Nash

Seitsemän oikein tuloksille: 9491,10 euroa

Kuusi oikein: 103,60 euroa

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt