Ravit

6-vuotias Ellin Sisu leikitteli ruunaruhtinaan kanssa – ”Ilmiömäinen lahjakkuus”

Julkaistu:

Toto76
Ellin Sisu ja Tir du Caux juhlivat Oulun T76-ravien avoimissa lähdöissä.
Ikäluokkalähdöissä lähes kaiken mahdollisen voittaneen ja ennätyksiä murskanneen Ellin Sisun nousu avoimelle tasolle kesti hiukan odotettua pidempään, mutta nyt 6-vuotiskauden lopulla on alkanut tapahtua. Ensin nuori vauhtikone löylytti tauolta palanneen ravikuningas Costellon viime viikolla Jokimaalla. Lauantaina Oulussa sen kyydistä putosi perässä vetoavusta nauttinut ruunaruhtinas Polara.

Ellin Sisun meno oli leikittelevän helppoa kärkipaikalla T76-valiodivisioonassa. Lähtö oli käytännössä ajettu, kun ori pamautti keulaan ohi Polaran. Ellin Sisu piti matkavauhdin tasaisen reippaana ja irtosi lopussa kevyesti pääjoukosta.

– Olisi ollut varaa kiihdyttää paljon kovempaakin. Yritin vain lähteä niin, ettei hevonen jäisi painamaan päälle. Se rauhoittuikin keulassa hyvin, ohjastaja Henri Bollström sanoi.

Pauli Raivion valmentaman superlahjakkuuden kapasiteetti on tehnyt ohjastajaan suuren vaikutuksen. Bollströmin, 34, mukaan hevoselta löytyy vielä vaihteita, joita ei toistaiseksi ole tarvinnut käyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hevonen on ilmiömäinen lahjakkuus ja sillä on ihan käsittämättömät vauhtivarat. Kunhan ori tuosta vielä hiukan rauhoittuu ja tasoittuu, se pärjää pitkään.

– Toisten takana juokseminen ja parijonosta ajaminen on ollut Ellin Sisulla vielä hakusessa. Keulasta se oli kohtuu hyvä ajaa tänään.

Bollström on ajanut paljon kilpaa ja useita suurkilpailuvoittoja myös Raivion tallin toisella suomenhevostähdellä, vuotta vanhemmalla Tähen Toivomuksella.

– Molemmat ovat huippulahjakkuuksia, mutta hyvin erityyppisiä hevosia. Tähen Toivomus on lunki ja käy joka tilanteeseen. Ellin Sisu on vielä hätäinen ja tahtoo mennä kovempaa kuin kuski pyytää. Molemmissa on paljon hyvää, ne ovat älyttömän vahvoja ja nopeita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmentaja Pauli Raivio omistaa Ellin Sisun yhdessä Teemu Liimataisen, Erkki Rossin ja Unto Variksen kanssa. Kimppatalli on rekisteröity Hankasalmelle ja Konnevedelle. Ellin Sisu tienasi lauantain T76-voitosta 7 000 euroa.

”Äärettömän rehti kilpailija”

Lämminveristen kultadivisioonassa juhli ikinuori 11-vuotias Tir du Caux. Se pääsi tallikaveri Regent Zetin suosiollisella avustuksella keulaan 1500 metriä ennen maaliä. Kun ensimmäiset kilometrin väliaika oli 1.16,5, oli selvää, että kärkihevonen on vahvoilla. Rinnalle kiertänyt Big Headche haastoi hyvin, mutta ohi ei ollu asiaa vauhdin kiihtyessä.

– Tuntui tallin molempien hevosten kannalta järkevältä ajaa keulaan tällä kertaa. Loppusuoralla tuntui hetken, että Big Headache menee ohi ja taisi millin verran käydäkin, mutta Tir du Caux on iästään huolimatta edelleen äärettömän rehti kilpailija, ohjastaja Santtu Raitala sanoi Antti Ojanperän valmennettavasta.

Iivo Niskasen osaomistaman Victory Bonsain kiri ei kantanut kärkitaistoon keskijoukoista. Ohjastaja-valmentaja Marko Hakkarainen arveli lähdön jälkeen, että viikon päästä startti alla ruuna on jo terävämpi.

T76-rivin pelatuin hevonen Willy Wingston lunasti vedonlyöjien odotukset ongelmitta. Starttiraketti ampui heti keulaan siivekkeen takaa ja piti paikkansa helposti maaliin pronssidivisioonassa.

Ensimmäistä kertaa syyskuussa Mauri Jaaran tallista kilpailleella ruunalla on nyt alla jo viiden voiton putki.

– Hevonen on rauhoittunut, sillä on nyt helppo ajaa. Pysyisipä ruuna tällaisella mallilla, niin olisi tosi kiva ajaa talvi kilpaa. Pitää myös sanoa isot kiitokset edelliselle omistajalle Risto Kauppiselle, hevonen oli hyvässä kunnossa meille tullessaan, Jaara sanoi.

Ohjastaja-valmentaja suunnitteli talveksi kilpailureissua Ruotsiin.

– Tämä olisi hyvä hevonen sinne. Willy Wingstonilla on vielä pieni voittosumma kapasiteettiin nähden.

Jaara ajoi toisenkin T76-voiton kotiradallaan ja syksyllä talliin tulleella hevosella. Tuulennopea Diablo Sisu kiri herkästi ykköseksi johtavan takaa.

– Juoksu meni kuin elokuvissa. Lopussa ei tarvinnut avata korvia hevoselta. Diablo Sisu ei ole koolla pilattu, mutta terve ja mukava ruuna. Uskon että talvikelit suosivat sitä.

Cool On Photos oli iltapäivän ylivoimaisin T76-voittaja. Vahva ruuna pyöritti vauhtimyllyä johtavan rinnata. Ruunan takaa löytyy muun muassa Elian Webistä tuttu pariskunta, valmentaja Katja Melkko ja ohjastaja Janne Soronen.

– Viimeksi Seinäjoella hevonen ei saanut kunnolla pitoa radasta ja siksi sitä ei huvittanut mennä. Juoksupaikka johtavan rinnalla oli toivepaikka. Keulasta Cool On Photos on vielä varsamainen ja jarruttelee. Varaa jäi paljon tänään, maalissa tapansa mukaan innokkaasti tuulettanut Soronen paljasti.

T76-rivin täydensivät johtavan rinnalta voittanut Valtori ja ulkoratoja pitkin vahvasti kirinyt Luna de Paris.

Oikea T76-rivi

T76-1: 5 Ellin Sisu

T76-2: 5 Willy Wingston

T76-3: 3 Valtori

T76-4: 10 Luna de Paris

T76-5: 7 Diablo Sisu

T76-6: 6 Cool On Photos

T76-7: 7 Tir du Caux

Seitsemän oikein tuloksille: 419,70 euroa

Kuusi oikein: 6,60 e

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt