Kuoleman porteilta Viikissä pelastettu sankarihevonen palaa yleisön eteen – toipumista pidettiin ihmeenä

Julkaistu:

toto65
Hengenvaarallisesta sairastumisestaan toipunut menestysravuri on Vermon seuratuin kilpailija keskiviikkona.
Viktor Kärppä on jännitysromaanissa rikoksia selvittävä yksityisetsivä. Dekkarin saisi kirjoitettua myös sen eläinvaltakunnan kaimasta, jonka elämästä ei ole kauhua puuttunut.

Hollolalaisen Esa Holopaisen valmentama suomenhevosori Viktor Kärppä kävi kesällä jopa kuoleman porteilla.

Seitsemänvuotias ravuri sairastui niin vakavaan suolistotulehdukseen, että lääketieteen ammattilaiset pitivät sen toipumista jopa ihmeenä.

– Viktor Kärppä tuli tosi kipeäksi ja oli kuolla. Meille kerrottiin, että vastaavista tilanteista selviytyminen on jopa harvinaista. Onneksi ori selvisi, Holopainen sanoo.

Suolistotulehduksen aiheuttajaa ei valmentajan mukaan saatu selville.

Pikavauhtia eläinsairaalaan

Holopainen kertoo, että Viktor Kärppä sairastui muutamia päiviä sen jälkeen, kun oli voittanut ennätysajallaan Mikkelin suurraveissa heinäkuussa.

– Kun ajoin oriilla lenkin yhtenä aamuna, sillä oli kaikki hyvin. Iltapäivällä kuitenkin huomasin, että se oli muuttunut tosi kipeäksi.

Koska vakavan sairauden merkit näkyivät selvästi, Viktor Kärppä kuljetettiin kiireen vilkkaan hevosklinikalle Orimattilaan. Sieltä se passitettiin välittömästi Viikkiin Yliopistolliseen hevossairaalaan.

Viktor Kärpän henki saatiin Viikissä pelastettua. Elinvoimainen hevonen alkoi toipua yllättävän nopeasti.

– Oriin ei tarvinnut olla Viikissä kuin kaksi vuorokautta. Kun käytin sen hevossairaalassa jälkitarkastuksissa, siellä ihmeteltiin, kuinka nopeasti se oli toipunut. En ole nähnyt hevosessa minkäänlaisia oireita sen jälkeen, Holopainen sanoo.

Aiemminkin murheita

Koska Viktor Kärpälle piti antaa vahvat lääkekurit, ja se joutui olemaan levossa, sille tuli väkisin pitkä tauko. Treenin puutteen vuoksi sen lihaksistokin heikkeni.

Suolistotulehdus ei ollut Viktor Kärpän ensimmäinen takaisku. Se joutui vuoden 2016 syksynä peräti 14 kuukauden sairauslomalle jalkavamman takia.

– Hevosen jalkaan tuli silloin luunsärö. Jalan paranemiseen ei auttanut kuin aika, eikä sitä operoitu mitenkään.

– Kaikenlaista harmia on kyllä yhdelle hevoselle sattunut, Holopainen päivittelee.

Viktor Kärppä on pystynyt näyttämään myös suuret lahjansa ongelmiensa keskellä. Se ravasi kesällä upean viiden voiton putken, joka huipentui Mikkelin ennätysjuoksuun.

Potrassa kunnossa

Tämän viikon keskiviikkona ori palaa vihdoin tositoimiin Toto65-lähdössä. Sen juoksua seurataan Vermossa suurella mielenkiinnolla.

Myös pelaajat ovat Viktor Kärpän perässä. Koska hevosen tulosrivissä näkyy pelkkiä voittoja, sitä pelataan paljon.

Valmentaja kehottaa kuitenkin pelureita laittamaan jäitä hattuun.

– Kun ori palasi viime vuoden lopussa pitkältä tauolta, meni ihmeen pitkään ennen kuin se alkoi kulkea kunnolla. Vasta kevään Suomen Cupissa hevonen teki ensimmäisen kerran oikein hyvän juoksun ja paransi siitä lähtien hurjasti otteitaan, Holopainen muistuttaa.

– Luulen, että Viktor Kärppä vaatii nytkin startteja alleen, vaikka sitä on päästy valmentamaan normaalisti jo aika pitkään. Ori on vielä vähän lihavassakin kunnossa.

Voitto yllättäisi Holopaisen.

– Suosikin paineet kuuluvat keskiviikkona muille, säännöllisesti kilpailleille hevosille. Olisin yllättänyt, jos Viktor Kärppä pystyisi heti voittoon.

Holopainen varoittaa myös laukkariskistä. Hänen suojattinsa on ollut toisinaan raveissa liian innokkaalla tuulella, mikä on johtanut lähtölaukkaan.

– Etenkin tällaisen tauon jälkeen oriille on voinut kertyä kovasti paineita, joiden takia sen laukkariski on merkittävä viitosradalta. Pääasia olisi, että se tekisi alkuun hyvän ehjän juoksun. Uskon hevosen kyllä sitten parantavan taas kilpailujen myötä.

Lähikuukaudet näyttävät, minkälaista lukua hollolalaisen sankarihevosen tarinassa seuraavaksi kirjoitetaan.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt