Ravit

Tähdet palasivat voittajakehään – Graceful Swamp pääsee seuraavaksi siitospuuhiin

Julkaistu:

TOTO76
Graceful Swampin ja T.Rexin epäonni kääntyi vihdoin.
3-vuotiaat olivat avainroolissa Seinäjoella, kun tarjolla oli isoja palkintoja Kasvattajakruunuissa lämminverisille ja suomenhevosetkin ratkaisivat Varsakunkkunsa.

Alkukauden voitosta voittoon kulkeneen Graceful Swampin loppukaudesta oli tulla pannukakku, kun ori epäonnistui sekä Kriteriumin että Kymenlaakso-ajon -finaaleissa laukattuaan. Seinäjoella 3-vuotiaat palasivat kuitenkin päiväjärjestykseen ja se oli omistajan ja valmentajan Erkki-Pekka Mäkisen ja ohjastaja Ari Moilasen ajoasujen vihreä.

– Tämä on normiraviurheilua. Ylä- ja alamäkeä. Meillä alkoi Kriteriumin epäonnesta tulleesta kolhusta kierre, joka varjosti koko loppukautta. Kouvolan jälkeen pysähdyttiin onneksi vihdoin ja ymmärrettiin, että aina luomuhevosena pidettyä varsaa pitää nyt jo huoltaa ja hoitaakin, Mäkinen selosti.

Mäkinen ei tunnustanut, että erityinen kivi olisi pudonnut sydämeltä, kun laukat vihdoin unohtuivat. Tuntui, että mies osasi odottaa, että paluu Graceful Swampin hallintaan olisi luvassa. Mies osasi ottaa silti tuttuun tyyliinsä voitosta kaiken irti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Voitto on voitto, vaikka se tulisi jääraveista ja se on hevosmiehelle aina iso juhlan hetki. Tietysti tämmöisessä on se etu, että tästä tulee vähän vaivanpalkkaakin. On tässä hevosen terveyden eteen viime aikoina tehtykin runsaasti töitä.

Graceful Swampin keulavoitto oli 30000 euron arvoinen ja tuli tuloksella 15,3/2100 metriä.

Lupaus jää nyt tauolle ja pääsee seuraavaksi suvunjatkamispuuhiin, ennen kuin on edessä 4-vuotiskauden kilpailut.

– 3-4 viikkoa huilaillaan. Alkuvuodesta hevonen kantakirjataan ja se pääsee pippelipuuhiin. Jos siitoskiinnostusta riittää, niin aloitetaan ensi kausi sitten vasta kesällä.

Mäkisen kohdalla on aina takuu suurista suunnitelmista, eikä mies pettänyt nytkään.

– On Derby ja Eurooppaderby. Sitten vien tämän ohjastaja Moilasen kanssa Vincennesiin ja tehdään hänestä siellä nimi. Ymmärtävät Ranskassakin, että hän on paras lainakuski. Nostetaan Suomi maailman kartalle, kun meillä on kerrankin tällainen hevonen, Mäkinen hehkutti.

Polvioperaation kautta takaisin omalle tasolle

Keväällä käytännössä 160000 euron kauppahintaan omistajaa vaihtanut T.Rex oli onnistunut ravaamaan ostohinnastaan takaisin vasta vajaat 20000 euroa kesän isojen kisojen jälkeen ja tulevaisuus näytti harmaalta. Sen jälkeen osaomistaja ja valmentaja Tapio Mäki-Tulokas löysi taustajoukkoineen vian hevosen polvesta ja polvikanavien operoinnin jälkeen meno maistuu taas.

Seinäjoen Kultadivisioonasta tuli ensimmäinen voitto sitten toukokuun alun, toisessa operaation jälkeisessä startissa. Se tuotti omistajille mukavat 10000 euroa.

– Valtakunnassa kaikki hyvin, Peto is back! Polvioperaatio on näköjään auttanut ja pitää vain harmitella, että ei ymmärretty tehdä sitä heti viime syksynä, Mäki-Tulokas myönsi onnellisena.

– Ruuna on tuntunut kotona paremmalta kuin koskaan, eikä tämä meno sinänsä yllätä. Hyvä hevonenhan se on aina ollut, valmentaja lisäsi.

T.Rex pakeni keulapaikalta täysin ylivoimaiseen voittoon ja vakio-ohjastaja Mika Forss sai keskittyä kehuihin.

– Hyvät tulevat takaisin, kunhan palikat saadaan kohdalleen. Viimeksi saatiin jo ennusmerkkejä, että kaikki alkaa olla taas kuten pitää. Tänään hevosen menossa oli sitten jo täysin vanha tahti.

Voittoon riitti tuulisissa olosuhteissa tulos 15,3/2100 metriä.

Suosikin epäonni oli yllättäjän onni

Tammojen Kasvattajakruunussa nähtiin draamaa, kun pelihevosiin kuulunut Peanuts laukkasi ahtaassa paikassa ensimmäisessä kaarteessa ja selvä suosikki Bosses Lady omia aikojaan viimeisessä kaarteessa keulapaikalta. Suosikin takana matkanneelle Arctic Elsalle aukesi näin vapaa väylä ja se kirmasi täysin ylivoimaiseen 30000 euron arvoiseen ykköseen.

Arctic Elsa on vuosikymmeniä Suomen kärkihevosmiehiin kuuluneen Pekka Korven työnnäyte. Vihtiläinen on valmennus- ja ohjastustehtävien lisäksi kasvattanut tamman. Voittajan isä Express It on myös Korven arsenaalia. "Kultasormi" ihastelikin voittajakehässä juuri sen hevosen osuutta elämässään.

– Express It on ollut meille mahtava hevonen ja pitänyt melkeinpä koko tallia pystyssä huonompina aikoina. Sen siitosura on jo ohi, mutta poika Express Duo jatkaa toivottavasti hyvää työtä sillä saralla, Korpi mainosti.

Arctic Elsan voittoa edesauttoivat laukat, mutta Korpi huomautti, että hevonen tuntui niin hyvältä, että ykkönen olisi voinut tulla ilman muiden epäonneakin.

– Tamma tuntui tänään koko päivän hirveän hyvältä. Tietysti laukat helpottivat, mutta ajattelin viimeisessä kaarteessa, että varmasti ainakin haaste heitetään suosikille, jos tilaa vain tulee. Nyt sitä tuli sitten tuolla tavalla, mutta eiköhän voitto ollut jollain tavalla silti ansaittu.

– Kestäviä ja sitkeitä nämä Itin jälkeläiset ovat, Korpi kehaisi.

Korven Star-Racing Oy myös omistaa voittajan.

Varsakunkussa oriveteläisen Lakos Team Oy:n Parvelan Retu oli 2. ulkoa täysin ylivoimainen 400 metrin kirillä. Valmentaja Petri Laineen mukaan varsan kausi päättyi tähän 5000 euron voittoon ja se toi neljä ykköstä viidestä yrittämästä. Kahden suurkilpailuvoiton myötä ansiot ovat nyt 13950 euroa ja se on mojova summa 3-vuotiaalle suomenhevoselle. Hannu Torvinen ohjasti voittajaa.

Oikea Toto76-rivi, Seinäjoki 1.12.

Toto76-1: 10 Tementikko

Toto76-2: 10 North Lexus

Toto76-3: 8 Excalibur It

Toto76-4: 1 Arctic Elsa

Toto76-5: 12 Larvan Hurmos

Toto76-6: 6 T.Rex

Toto76-7: 4 Graceful Swamp

Seitsemän oikein: 32874,60 euroa Kuusi oikein: 179,20 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt