Ravit

Kauden komeetan ohjastajalla vain yksi pulma – mihin kärryihin hypätä?

Julkaistu:

Toto76
Ohjastajalupaus Olli Koivunen ei ole vielä päättänyt, minkälaiset menopelit hän pakkaa Jugadorille mukaan Vermon suurkilpailuun lauantaina.
Harri Koivusen ravitallin Jugador on yksi tämän kauden suurimmista yllättäjistä kaviourilla.

Komeettamaisen nousun uusissa käsissä 5-vuotiskaudella tehnyt ruuna on kerännyt kolmanneksi eniten Ilta-Sanomien ravitähtiä rotujensa huippujen Costellon ja Ranch Kellyn jälkeen.

Tallipäällikön pojan Olli Koivusen ajokki on voittanut 24 startistaan kymmenen ja sijoittunut kuudesti muille totosijoille.

Viime vuonna Jugador voitti vain yhden juoksunsa. Tämäkin tapahtui vasta vähän sen jälkeen, kun hevonen oli siirtynyt Koivusten käsiin loppusyksyllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jugador väläytteli armotonta fysiikkaansa jo vanhan valmentajansa Markku Niemisen huipputallissa. Se oli siellä kuitenkin epävarma eikä ottanut riittävästi vauhtia.

Aika auttanut

Ohjastaja ei osaa sanoa yksittäistä selitystä Jugadorin muodonmuutokselle.

Monesti syy ravihevosen piristymiselle on siirtyminen isojen tallien hälinästä pikkutallien yksilöllisen hoitoon.

Tästä ei Jugadorin kohdalla ole kuitenkaan ollut kysymys. Se muutti konkarivalmentajan suuresta tallista toiselle nimimiehelle Turun raviradan talliin, jossa riittää vilskettä.

– Emme tehneet Jugadorille mitään jippoja. Sitä on treenattu ihan normaalisti, Olli Koivunen sanoo.

– Luulen, että pääsyy ruunan kehitykselle on ollut aika. Jugador on hitaammin kehittyvää sukua eikä se ollut vielä nuoruusvuosinaan yhtä valmis kuin ikäluokkalähdöissä pärjänneet ikätoverinsa. Ei se meilläkään alkanut ihan heti kulkea.

Koivunen uskoo, ettei Jugadorin kehitys jää vielä tähän kauteen. Jos hevonen jatkaa samaa rataansa, se voidaan nähdä useammissa huippulähdöissä ensi vuonna.

Lähtöpaikka mietityttää

Koivusen ajokki kohtaa osan kirkkaimmista tähdistä jo lauantaina Vermon Toto76-ravit huipentavassa Käpylä GP:ssä, joka on ohjastajan mukaan todennäköisesti sen kauden päätöskisa.

Jugador pääsee starttaamaan keskipitkän matkan suurkilpailussa 20 metrin etumatkalla Workout Wonderiin, Top Of The Worldiiin ja kumppaneihin nähden.

Voimapesän saaman hyvityksen pitäisi olla riittävä, mutta ohjastaja nostaa esiin yhden arveluttavan seikan. Hän ei ole varma, aikooko hän ajaa Vermossa normaaleilla kärryillä vai muodikkailla jenkkikärryillä, jotka ovat olleet ruunan perässä viime aikoina.

Viitosrata volttilähdössä ei ole toivepaikka pitkillä ja kankeilla kärryillä, jos hevosen pitää kääntyä ahtaassa tilassa menosuuntaan.

– Jugador on mennyt kaikkein letkeimmin jenkeillä, mutta toisaalta en halua epäonnistua Vermon lähdössä väärän kärryvalinnan takia. Voisimme hitaalla lähdöllämme jäädä heti parikymmentä metriä muista, Koivunen spekuloi.

Ohjastaja painottaa, ettei paluu normaaleihin rattaisiin veisi hirmukuntoisen hevosen mahdollisuuksia.

– Jugador voitti keväällä 3100 metrin volttilähdön helposti 14,7-ajalla tavallisilla kärryillä, joten mikään este menestykselle nekään eivät olisi.

Vastus ei toisaalta ollut kevään lähdössä yhtä tiukka kuin Käpylä GP:ssä.

Koivunen kertoo, että hän päättää kärrynsä viimeistään kilpailupäivän aamuna.

Huippuvauhtia istumalla

Riippumatta siitä, minkälaisiin kulkupeleihin 22-vuotias turkulainen Vermossa istahtaa, hän luotaa suoritusvarmaan hevoseensa.

– Jos juoksumme jotenkin onnistuu, Jugador pystyy lauantainakin pitkälle. Se on tehnyt jatkuvasti kovia esityksiä eikä ole riippuvainen juoksupaikoista. Toissa kerralla ruuna lopetti 10,0-kyytiä ihan istumalla, Koivunen kuvailee.

Voittaa istumalla on ravikieltä. Se tarkoittaa, ettei ohjastajan tarvitse tehdä elettäkään suvereenin hevosen kyydissä.

Jenkkikärryjen ollessa alla voi käyttää pikemminkin sanontaa: voittaa nojailemalla. Kuskit istuvat niiden kyydissä monesti ratkaisuvaiheessa selkä voimakkaassa takakenossa kovimman vauhdin saavuttamiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt