Ravit

Hevoskipinä roihahti kouluiässä – huippuohjastaja saavutti harvinaisen merkkipaalun 40 vuotta myöhemmin

Julkaistu:

Ravit
Esa Holopainen liittyi kuudentena suomalaisena raviohjastajana 5000 voiton kerhoon.
Raviohjastajana vuonna 1977 aloittanut Esa Holopainen, 57, ajoi uransa 5000. voiton. Rajapyykki rikkoutui Tampereen tiistairaveissa hevosella Farbella Journey.

Harvinainen merkkipaalu täyttyi Holopaisella 40 vuoden ohjastamisen ja yli 45 500 startin jälkeen.

Holopainen on kuudes suomalainen raviohjastaja, joka on ylittänyt 5000 voiton raja. Ennen häntä siihen ovat yltäneet Jorma Kontio, Antti Teivainen, Ari Moilanen, Pekka Korpi ja Tapio Perttunen.

Hollolassa valmennustallia pitävän ”Hollen” kipinä raviurheiluun syttyi omien veljiensä seurassa 1970-luvun alkupuolella. Ensimmäisen voittonsa hän ajoi vuonna 1978.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ikää minulla oli vähän yli kymmenen vuotta, kun aloin käydä raveissa velipoikien kanssa. Myöhemmin veljeni osti kotiimme hevosen, jolla pääsin ajamaan. Sen jälkeen minulla oli usein koulusta kiire hevosen kärryille.

– Ajoin kilpailuihin vaadittavan kortin heti, kun ikä riitti. 16-vuotiaasta lähtien olen ohjastanut hevosilla kilpaa.

Ensimmäiset raviaakkosensa Holopainen oppi tutulta kengittäjältä Matti Kaipalalta.

– Matti kävi kengittämässä hevosiamme, ja olin hänen mukanaan paljon ravikilpailuissa. Kuljin myös Matti Kettusen kanssa paljon raveissa.


Tuhannes oli lujassa

Holopaisen tuhannes voitto ei tullut helpoimman kaavan kautta. Meni päivä jos toinenkin ennen kuin hänellä tärppäsi Lahden Jokimaan raveissa Vejarin ohjissa kesäkuussa 1994.

Saavutus jäi hyvin ohjastajan mieleen.

– Yritin silloin pitkään saavuttaa 1000. voittoani. Vejari oli Jokimaalla kova suosikki, mutta jäin sillä kolmannelle radalle. Vaikka ajoin siellä koko matkan, hevonen voitti silti. Vejari oli hirmuinen menijä.

– Myös vuoden 2001 St. Michel -viikonloppu on päällimmäisiä muistojani. Voitin silloin Not A Spacecasella St. Michel-ajon ja Cameronilla Suurmestaruuden.

Elämän hevonen omasta tallista

Huippuohjastaja nostaa uransa ykköshevosekseen suomenhevosen Bokerin, jonka valmensi varsasta tähdeksi.

– Boker oli meillä kaksivuotiaasta lähtien, ja omistinkin siitä osan. Se juoksi 332 000 euroa. Lämminveritähdet Shadow Woodland ja Up-Date Hoss ottivat alkuaakkoset raviurheiluun tallissani ja siirtyivät myöhemmin Ruotsiin.

– Jo Kouvolan ratatallini aikoina 1980-luvulla minulla oli hyviä suomenhevosia kuten Rokki-Tähti, Paavin Into ja Jullimanni.

Vaikka Holopaiselle kertyi jo 1980-luvulla roimasti voittoja etenkin suomenhevosilla, vuosituhannen alku on ollut hänen parasta aikaansa.

– 2000-luvun alussa tallissani oli hyviä hevosia. Palkinnotkin olivat suhteellisen hyviä.

Viime vuosi oli vaikea Holopaiselle. Hän joutui olemaan silloin peräti neljä kuukautta sairauslomalla, koska suomenhevonen potkaisi häntä Forssan raveissa heinäkuussa.

Lue lisää: Hevosen potkiman ohjastajan pitkä piina päättyy – oppi arvokkaan asian sairauslomansa aikana

Kun valmentaja pääsi vihdoin takaisin kilparadoille, hänen voitonnälkänsä oli entistä suurempi.

Lue lisää: Huippuohjastajan toive toteutui – kahmii taas voittoja liukuhihnalta

Suur-Hollola unelmissa

Tulevaisuuden tavoitteista ja unelmista puhuttaessa Suur-Hollola -ajon voitto nousee ensimmäisten joukossa Holopaisen mieleen. Suurkilpailu ajetaan joka kesä hänen kotiradallaan Lahdessa.

– Myös kuninkuusravit on sellainen tapahtuma, jossa haluaa aina voittaa.

Jos Holopaisella olisi ravipolitiikan vallankahva kädessään, hän muuttaisi ensimmäisenä rataluokitusta.

– Rataluokituksesta on puhuttu kauan, mutta näkyvää muutosta ei ole saatu aikaan. Jollain tavalla rataluokitus pitäisi keskittää ja tehdä nykyistä paremmalla systeemillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt