Seppo luuli matkustavansa Oslon ravikilpailuihin halpalentoyhtiöllä – Seutulassa odottikin melkoinen yllätys

Julkaistu:

Entisen huippujohtajan järjestämä yllätys ei hevillä unohdu porilaiselta ravimieheltä.
Vuoden 2012 kevät on jäänyt lähtemättömästi Satakunnan taitavimpiin ravikuskeihin lukeutuvan Seppo Markkulan, 57, mieleen.

Hänen silloinen tähtiajokkinsa oli She Loves You, jonka ohjastaja nimeää myös koko 40-vuotisen raviuransa kovimmaksi hevosekseen.

Punarautiaan tamman omistaja oli Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ja valmentaja Janne Ranta-Krenkku, jonka tallin ravureita Markkula ajoi säännöllisesti.

She Loves You oli poikkeuksellisen lahjakas tamma jo uransa alkustarteista lähtien. Se voitti 3- ja 4-vuotiaana useampia arvokkaita ikäluokkalähtöjä ja vuonna 2012 aikuiseksi kasvaneen hevosen oli tarkoitus murtautua absoluuttiselle huipulle.

Suut loksahtivat

Koska Satakunnan ylpeyden 5-vuotiskausi alkoi lupaavasti, sen taustavoimat ottivat nopeasti ulkomaiset suurravit tähtäimeensä. Näistä ensimmäiset olivat toukokuun puolivälin Oslo GP -ravit.

Markkula kertoo, minkälaisen yllätyksen hän koki heti Norjan reissun alussa.

– Saimme Ranta-Krenkun kanssa käskyn lähteä Helsingin lentoasemalle sunnuntaiaamuna kuuden aikaan. Mitään muuta tietoa matkasuunnitelmasta meillä ei ollut. Luulimme, että kai joku oli hankkinut meille liput Norwegianin lennolle turistiluokkaan, Markkula kertoo.

Seutulassa kaverusten suut loksahtivat ammolleen. Heidän ei tarvinnut jonottaa rahvaan kanssa halpalentoyhtiön portilla, vaan heidät ohjattiin 10-paikkaiseen suihkukoneeseen.

– Kallasvuo oli järjestänyt porukallemme oman koneen, jolla lensimme Osloon. Matka kesti vain 50 minuuttia, ja tarjoilut olivat komeat, raviohjastaja kuvailee.

She Loves You ei päässyt koneeseen. Se joutui reissaamaan kymmenien tuntien matkan maita ja vesiä pitkin.

Turistiluokassa kotiin

Loppureissu ei sujunut Markkulalta enää yhtä hyvin. Suihkukoneestakin näkyi Oslon taivaalla enää vain vana ravilähdön jälkeen.

– She Loves You ei pärjännyt kilpailussa. Se sai liian vaikean juoksun pikamatkalla huonolta takarivin lähtöpaikaltaan.

Tamman sijoitus oli yhdeksäs ja tienestit nolla kruunua.

 

Silloin kyllä tuntui, että olimme palanneet maanpinnalle.

Markkula ja Ranta-Krenkku joutuivat paluulennolle Norwegianin siiville. Tämä ei kuitenkaan johtunut siitä, että omistaja olisi suivaantunut heikosti sujuneesta kilpailusta ja unohtanut muun seurueen koneestaan.

– Kallasvuo jatkoi Oslosta johonkin päin Eurooppaa hoitamaan bisneksiään. Lensimme Jannen kanssa normaalisti turistiluokassa takaisin Helsinkiin. Silloin kyllä tuntui, että olimme palanneet maanpinnalle, Markkula nauraa.

Konjakkilasin paikka

Kului kaksi viikkoa, ja kaikki oli toisin. She Loves You osallistui silloin huipputammojen lähtöön Elitloppet-raveissa Tukholmassa, jonne ohjastaja ja valmentaja matkustivat Ruotsin-lautalla.

Juoksun jälkeen kenelläkään ei ollut kiire mihinkään. She Loves You voitti superyllättäjänä Suomen ennätysajalla.

Markkula ei ollut sensaatiomaisesta voitosta yhtä yllättynyt kuin tamman huima kerroin 44,7 antoi ymmärtää. Häntä kuunnelleet suomalaispelurit löivät matkakassansa uuteen uskoon.

– Vaikka ei hevonen pärjännyt Oslossa huonoista asemistaan, se tuntui juoksussa tosi kovakuntoiselta. Ruotsin lähdössä sillä oli loistava lähtöpaikka, mistä saimme nappireissun, Markkula muistelee.

Kuinka 22 000 euron arvoista voittoa juhlistettiin?

– Muutama konjakki taisi hotellilla illalla mennä.

Paluu otsikoihin

She Loves You voitti samana vuonna vielä Suomen mestaruuden ja sijoittui Suur-Hollola -ajossa ja St. Michelissä toiseksi ennen kuin siirtyi ranskalaisvalmennukseen.

Ranskan turnee oli tammalle totaalinen Waterloo. Se ei tienannut killinkiäkään.

Hevonen jatkoi kilpailemista seuraavana kesänä Ruotsissa, minne Kallasvuo myi sen myöhemmin siitostammaksi.

Tamman voittosummaksi jäi 340 000 euroa, josta se tienasi Ranta-Krenkun tallista käsin 287 000 euroa kolmena ensimmäisenä kautenaan.

She Loves You nousi uudelleen otsikoihin viime kuussa. Sen yksivuotias jälkeläinen oli ruotsalaisen huutokaupan kallein varsa hurjalla 150 000 euron hinnallaan.

Ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä. Lue aiemmat osat täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt