Huipputallin velikulta miehistyi suurkilpailusankariksi ilman ruunausta – loppusuoran taistelu vertaansa vailla

Julkaistu:

toto76
Derbyn sankarista Herra Heinämiehestä odotetaan tähteä myös aikuisten ravureiden huippulähtöihin.
Suomenhevosten Derby huipentui lauantaina Jyväskylässä upeaan kahden 5-vuotiaan lahjakkuuden kirikamppailuun.

Pidemmän korren äärimmäisen tasaisessa taistossa veti haastaja Herra Heinämies, joka kurotti kalkkiviivoilla ohi edessään keulapaikalla laumaa johtaneen suursuosikki Vixusin.

Toisen radan letkan kärjessä ravanneet Larsman ja Turelius erottuivat pitkän välimatkan päässä seuraaville sijoille.

Hevosten voimasuhteet voivat muuttua herkästi. Vixus oli vielä Rovaniemen Kuninkuusravien Pikkukunkussa laukastaan huolimatta selvästi Herra Heinämiestä edellä maalissa, mutta Jyväskylässä lahjakkuuksien osat vaihtuivat.

Vaikka viimeisen 500 metrin väliaika oli huima 20,5, Antti Ojanperän ajama Herra Heinämies pystyi ohitukseen.

– Loppusuora tultiin niin lujaa kuin päästiin. Matsi oli mahtava, ja hienosti Herra Heinämies tavoitti koko ajan Vixusta. En ollut maalissa ihan varma, kumpi voitti, mutta vähän siltä tuntui, että ohi menimme, Ojanperä tiivisti loppuratkaisun vaiheet.

Treeni terävöitti

Vaikka Vixus oli selvästi vahvin Rovaniemellä, valmentaja ei tuonut Herra Heinämiestä lyötynä 45 000 euron arvoiseen kauden pääkilpailuun.

– Herra Heinämies ei ollut Pikkukunkussa parhaimmillaan. Se oli saanut olla silloin helpommalla, mutta sitä ajettiin tiukemmin tätä kisaa varten, Ojanperä paljasti.

– Hevonen oli kotona jopa niin tomera, että sitä piti ajaa toisen takana, jotta se pysyisi rauhallisempana. Vähän huolestutti, kun ori oli tänään tallialueella turhan virkeä ennen starttia, mutta juoksussa sillä oli kaikki kunnossa.

Ojanperä näki ensimmäisen kerran Herra Heinämiehen, kun se oli 2-vuotias.

– Herra Heinämies oli silloin aika velikulta, ja ajattelin, että se pitäisi ruunata. Seuraavana vuonna se rupesi jo pikku hiljaa palvelemaan ja 4-vuotiaana se oli jo kuin eri hevonen.

Herra Heinämies on ollut vuoroin omistajansa Petri Säterin ja Ojanperän valmennuksessa.

– Derbyn voitto on ollut unelmamme, ja nyt tuntuu tosi hienolta. Herra Heinämies on isoraaminen ja siro hevonen, joka varmasti kehittyy todelliseksi huipuksi vielä vanhempana, Ojanperä povasi.

Varustemuutoksilla shokkiyllätykseen

Rovaniemen vaativassa kuningatarkilpailussa kuukausi sitten yhteen iskeneet huipputammat palasivat latautumistauolta tositoimiin kuningatar Akaasian johdolla.

2600 metrin matkalla ravatun lähdön loppusuora tarjosi Derbyn tavoin huikean jännitysnäytelmän, jonka sankaritarta ei juuri kukaan osannut ennakoida.

Voittoon puristi taka-alalta rehdisti jyrännyt superyllättäjä Suvi Kevätön, joka ei ollut mukana kuningatarkilpailussa. Äärimmäisen tiukassa taistossa Joni-Petteri Irrin ajokin edessä joutuivat viimeisinä taipumaan kärjessä peräkkäin taivaltaneet Huimarina ja Akaasia.

Suvi Kevättömän kerroin oli hulppea 106,22.

Varustemuutoksilla oli ilmeisesti suuri merkitys Juhani Kruusin tamman huippuesitykseen. Se kilpaili ensimmäisen kerran ilman takakenkiä.

– Juhanin kanssa tekemämme pienet viritelmät toimivat tänään. Suvi Kevättömällä oli myös jenkkityyliset kärryt, koska sen ravi on vähän ahdasta, ja se kopsii takajalkoihinsa, Irri kertoi.

Aika oli muutenkin otollinen kauden ensimmäisen voittonsa saavuttaneelle tammalle.

– Suvi Kevätön ei käynyt Rovaniemellä niin kuin muut tammat ja se on vasta tulossa huippuiskuun. Se näytti nyt olevansa yksi parhaista tammoista. Toivottavasti hevonen on mukana Lahden kuningatarkisassa ensi kesänä, Irri sanoi 10-vuotiaasta ajokistaan.

Suomen mestari kuntoutui

Lämminveisten päälähdön suuri yksinäinen oli viime vuoden Suomen mestari Edward Ale, joka on jälkeen loppukesällä löytämässä huippuvireensä.

Ruuna piti ykkösradalta piikkipaikan hallussaan ja karisti maalisuoran alussa kevyesti vastustajansa kauas taakseen. Falcon Håleryd kiri keskijoukosta toiseksi ohi voittajan perässä juosseen William Pinen.

– Jos oli Edward Ale hyvä jo viimeksi Ylivieskan voitossaan, se oli tänään vielä kaksi kertaa parempi. Kun vedin hevoselta korvapallot loppusuoran alussa, se muutti heti rytmiään, ja sain alkaa hymyillä, ohjastaja Olli Koivunen kuvaili voiton helppoutta.

Tiina Koskisen tallin tähtiravuri puolustaa SM-titteliään ensi lauantaina Vermossa.

– Ranch Kelly on ollut tosi hyvä, mutta toivottavasti vanha herrakin pystyy näyttämään SM:ssä oikeaa osaamistaan. Sen kuntopiikki vaikuttaa olevan tulossa.

Koivunen kehui myös, että Edward Ale on kymmenen vuoden iästään huolimatta kuin iloinen varsa. Hänen mukaansa sillä on mainio kilpailuasenne.

Pronssidivisioonassa juostiin tosissaan vasta maalisuoralla. Lähes hölkkätahtia vetänyt One Break Broline piti hallitusti pintansa 11,0-vauhtisessa lopetuksessa, ja sen takana sisärataa pitkin juosseet Dribbling ja Por Nie Rock miehittivät muut totosijat.

Juuso Holttisen valmennettavaa ajoi sen vakiokuski Tommi Kylliäinen.

Lahjakas Tulinko palasi muutamien heikompien sijoitusten jälkeen voittopolulle.

Alkumatka ei vielä luvannut menestystä Jussi Miettisen suojatille, sillä se joutui kiertämään kolmatta rataa pitkin. Oriin tilanne muuttui kuitenkin paljon valoisammaksi 600 metrin juoksun jälkeen, jolloin se pääsi parijonoon hyviin iskuasemiin.

Tulinko kiri kovatempoisen juoksun maalisuoralla varmasti kärkeen ohi johtaneen Vinksan rinnalta väkevästi taistelleen A.T. Veetin. Erityismaininnan ansaitsi myös Koskelan Akseli, joka kipusi alkulaukan jälkeen viimeiselle totosijalle.

– Tulingon kunto on ollut koko ajan hyvä, mutta se on juossut kovissa lähdöissä viime aikoina. Tuskinpa sitä enää tämän parempaan vireeseen saakaan, Miettinen tuumi.

Oikea Toto76-rivi, Jyväskylä 25.8.

Toto76-1: 8 Tulinko

Toto76-2: 8 Vernanto

Toto76-3: 11 Suvi Kevätön

Toto76-4: 1 Edward Ale

Toto76-5: 5 One Break Broline

Toto76-6: 9 Right Broline

Toto76-7: 1 Herra Heinämies

Seitsemän oikein -voitto-osuus 52138,50 euroa. Kuusi oikein 11,70 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt