Ravit

Viimeinenkin hevonen lähti legendaarisen ravivalmentajan tallista – ”Enää ei oteta ressiä”

Julkaistu:

Ravit
Aki Antti-Roiko on yli 40 vuoden yhtäjaksoisen ravivalmentamisen jälkeen ”huoleton, hevoseton mies” –muttei välttämättä pysyvästi.
Muun muassa Isla J Braven hovikuskina ja Newstime Starin valmentajana Suomen ravihuipulle 1990-luvulla noussut Aki Antti-Roiko vietti vastikään St Michel –raveissa kuusikymppisiään.

Pian sen jälkeen, viime viikonloppuna, hän jäi ensimmäistä kertaa reiluun 40 vuoteen ilman yhtään valmennettavaa hevosta Gisele de Veluwen siirryttyä Janita-tyttären treeniin Mäntyharjulle.

– 19-vuotiaasta lähtien olen tallia pitänyt ja siitä lähtien itseni hevosilla elättänyt. Ei meitä kovin monia ole, jotka ollaan siinä onnistuttu, Aki pohtii.

– Laji on kova, ja mitä olen viime vuosina vähän jo sivusta seurannut, niin ei ainakaan helpottumaan päin. Kovalla työllä pitää leipä ottaa. Jos jotain meinaa saada saappaanvarteen jäämään, niin kuin yrittäjälle kuuluisi, tarvitaan huippuyksilöitä – olipa sitten valmentaja, ohjastaja tai oriaseman pitäjä.

Aki Antti-Roiko on ollut näitä kaikkia. Jo 2000-luvun alkuvuosilta lähtien hän on kuitenkin ajanut hevospuolta pikku hiljaa määrätietoisesti alas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Oriasemasta luovuin jo kymmenkunta vuotta sitten, kun Turo lopetti. 150 tammaa vuodessa on ihan minimimäärä jonka asema tarvitsee pyöriäkseen, ja sellaisia näkymiä ei Turon jälkeen enää ollut, Aki taustoittaa.

Hevonen nautintoväline

Valmennustoiminnan pienentämiseen sysäyksen antoi oma terveys.

– Selkä ei salli enää samanlaista raveissa kiertämistä kuin ennen. Niveliä vaihdetaan, mutta selkärankoja ei saa vielä uusia. Se hyöty vaivoista on ollut, että niiden myötä selkään on kehittynyt vahvat lihakset, joiden avulla vielä jotenkin pysyy tolpillaan.

Pienimuotoisena valmennustoiminta jatkui kuitenkin näihin päiviin saakka, ja ostipa hän viime vuoden lopulla vielä menestyneen ikäluokkahevosenkin – nyt 5-vuotiaan Gisele de Veluwen. Sen lähtöön tallista ei liity dramatiikkaa.

– Olen tykännyt pitää hevoset entisessä tallissani. Nyt hoitaja lähti muihin töihin eikä jäänyt enää sellaista henkilöä, joka ruokkisi ja hoitaisi Giselen ja kävisi sen kanssa raveissa. Antaa tytön jatkaa, kun hänellä intoa riittää, Aki Antti-Roiko evästää.

– Giselelläkin on ollut selän kanssa ongelmia, ja kokeillaan nyt, jos saataisiin mäkitreenillä hevonen hyväksi Kasvattajakruunuun.

Aki itse keskittyy toistaiseksi Kalajoen Hiekkasärkillä sijaitsevan hotelli-ravintola Lokkilinnan pyörittämiseen sekä heinä- ja kaurasadon korjuuseen 30 hehtaarin viljelysmailtaan. Lopullista pistettä valmennusuralleen mies ei suostu vielä pistämään.

– Kyllä me täällä lomailleen Perttusen Tapsan kanssa katseltiin netistä tarkasti Ruotsin varsahuutokauppaa, ja olisin saattanut jotain huutaakin, jos olisi ollut agentti paikalla. Ja oman Diamond Valleyn saatan ottaa jossain vaiheessa kotiin takaisin.

Ehdoton edellytys valmennustoiminnan aloittamiselle uudelleen on kuitenkin hoitaja-asian järjestyminen.

– Enää ei oteta ressiä. Minulle hevosen pitää olla nautintoväline, Aki linjaa.

Jutun pääkuva vaihdettu klo 13.35.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt