Ravikuningas Köppinen jahtaa huipennusta upealle uralleen – omistaja paljasti dramaattisen onnettomuuden vuosien takaa

Julkaistu:

Rovaniemen Kuninkuusravit
Kaikkien rakastama teräshevonen on antanut elämän eliksiiriä kuolemansairaille vanhuksillekin.
Kun 15-vuotias suomenhevonen on vielä viimeisenä kilpailukautenaan taistelemassa täysillä ravikuninkaan tittelistä nuorempiensa joukossa, voidaan puhua poikkeusyksilöstä.

Siuntiolaisen Jyrki Korhosen perheen silmäterä Köppinen on kaikkea muuta kuin ilmeettömänä raviratoja kiertävä kilpahumma.

Muuten sen jalat eivät olisi terästä, eikä sillä olisi takanaan 267 starttia ja kahta ravikuninkuutta.

Muuten sen järki ei leikkaisi kuin terävä veitsi.

Ja muuten sillä ei olisi somessa tuhansia ihailijoita lapsista eläkeläisiin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niitä on myös eriskummallisen rekisterinimen kasteessaan saaneella koko kansan suosikkihevosella, joka valittiin ensimmäisen kuninkuutensa jälkeen vuoden siuntiolaiseksi.

Korhosen työnantajan Köppinen oy:n mukaan nimetyn kiharaharjaisen hevosen kutsumanimi lyheni nopeasti Köpäksi. Se kuulostaa sopivalta stadin slangin hallitsevien omistajien suusta.

Turvalle ei hypitty

Toinen Köppisestä viime aikoina usein käytetty lempinimi on Vermon Sheriffi. Tummanpuhuva ori sai sen jo ennen viimekesäisiä pääradan kuninkuuskarkeloitaan.

– Heitin viime vuoden keväänä ennen erästä Vermon juoksua ratahaastattelussa, että nyt ovat juniorit tulleet temmeltämään väärälle takapihalle. Köppinen löi kisassa Polaran ja kumppanit, ja siitä tuo lempinimi jäi elämään, Korhonen kertoo.

Kutsutaan artikkelin päätähteä kuitenkin kotoisasti Köpäksi. Onhan se elänyt jokaisen päivänsä syntymästään lähtien Korhosen perheessä.

Laatikon vankina

Jyrki Korhonen kertoo tarinan, joka kuvaa parhaiten Köpän viisautta.

– Köpä taisi olla 7- tai 8-vuotias, kun vaimoni Maija vei likaisella kelillä sille heinät tarhaan paksumuovisessa lihalaatikossa. Syönnin jälkeen hevonen oli kai alkanut leikkiä laatikolla ja polkaissut etujalkansa siitä läpi, Korhonen sanoo.

Omistaja epäilee, että jos ori olisi hätäpäissään yrittänyt riuhtoa ja potkia kovamuovista laatikkoa jalastaan, se olisi ollut luultavasti entinen kilpahevonen.

– Laatikko olisi voinut saada tosi pahaa jälkeä aikaan Köpän jalassa. Ori oli kuitenkin luultavasti seissyt jalka ylhäällä paikallaan siihen asti, kunnes Maija palasi kotiin ja onnistui leikkaamaan lodjun irti.

– Köpä tärisi tämän jälkeen ihan helkkaristi. Sen perusteella uskoimme hevosen olleen pitkään laatikon vankina. Tuo tapaus todistaa, kuinka fiksu hevonen Köpä on, Korhonen sanoo.

Sukanvarressa ei hypisteltävää

Vuosien takainen haaveri ei jättänyt Korhosten hevoselle fyysisiä eikä henkisiä traumoja. Se pääsi jatkamaan nousujohteista uraansa kohti rotunsa terävintä huippua.

Köpän uran kohokohdat ovat kaikkien alan harrastajien unelmoimat ravikuninkuudet hoviohjastajansa Ari Moilasen ajamana. Ori seppelöitiin 2014 Porissa ja viime kesänä Helsingissä.

Köppinen on kaikkien aikojen kolmanneksi eniten palkintoja rohmunnut suomenhevonen Vieskerin ja Saran Salaman jälkeen. Sen voittosumma on 663 000 euroa, eli parin omakotitalon verran.

Yhden talon omistajat ovat itselleen Köpän tienesteillä rakennuttaneetkin.

Korhonen korostaa, ettei heidän hevosharrastuksensa ole suinkaan pelkkää seteleiden hypistelyä. Tallin neljä muuta hevosta ovat tähän asti tuoneet vain menoja lapsiperheelle.

– Sukanvarteen ei ole kertynyt mitään.

Raha on harvoin harrastusten päämotiivi. Jos se olisi ollut sitä Korhoselle, hän olisi ajat sitten vaihtanut myyntityönsä raviammattilaisen lisenssiin.

Köpä on somesuosikki

Köppinen vaikuttaa olevan lähes yhtä tärkeä hevonen fanijoukoille kuin omistajilleenkin. Korhosen mukaan sillä on kuutisentuhatta Facebook-seuraajaa.

– Eräskin vanhempi pariskunta seurasi hyvin aktiivisesti Köpän tekemisiä. Mies halusi vielä sairastumisensa jälkeen aina kuulla Maijan uudet päivitykset ja uutiset Köpästä.

– Hän uskoi viime kesänä vahvasti, että hevosemme voittaisi ravikuninkuuden Vermossa. Oli sääli, ettei mies ehtinyt todistaa sitä ennen kuolemaansa.

Korhonen huomauttaa myös, että kaviourien symppiksestä riittää puhetta monessa vanhainkodissa.

– Se on kyllä antanut elämän eliksiiriä monille iäkkäille ihmisille, Korhonen korostaa.

Pikkuveli kannustamassa

Elämänsä pisimmällä ravireissulla Köppisen matkatoverina on jo kolme vuotta sitten kilpakentät hyvästellyt Turparulla. Köpä viihtyy paremmin lähes viikon turneella, kun kaksi vuotta nuorempi pikkuveli matkustaa samassa hevoskopissa.

Korhosen karavaani aloitti retkensä jo keskiviikkona aamuyöllä. Se yöpyi välillä Keiteleellä ja jatkoi torstaina Rovaniemelle, missä joukko Köppisen kannattajia jo kuumeisesti odottaa lauantaina alkavia suurraveja.

– Hevoskopin perässä ajaneen huoltoautomme kyydissä tuli ihan perusjuttuja: varusteet, heinät, rehut ja snadisti kotitallin omaa vodaa.

Ja vettä kuninkuusravien hevoset ja yleisö totisesti tarvitsevat viikonlopun helteillä.

Kirsikka kakulle

Valmentaja kehuu, että suomenhevosten hallitsija on Rovaniemen Kuninkuusraveissa vähintään samassa iskussa kuin viime kesänä Vermossa.

Ja mikä olisikaan upeampi päätös Köppisen satumaiselle uralle kuin kolmas ravikuninkaan kruunu?

Korhonen ei uhoa napapiiriltä voittoa, mutta sanoo sen olevan mahdollista.

– Tavoite on päästä kokonaiskilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Jos Köppinen pystyisi lyömään kovimmista vastustajistaan Costellosta ja Välähdyksestä toisen, se olisi jo kirsikka kakun päälle, Korhonen sanoo.

Lex Köppinen?

Ikä ei paina kuninkuuskilvan nestoria. Virkeytensä ja hämmästyttävän terveiden jalkojensa puolesta se olisi valmis jatkamaan juoksemista vielä useamman vuoden.

Korhonen heitti viime vuoden kuninkuuskilpailun jälkeen leikillään tai puolileikillään ilmoille toiveen, että Suomen Hippos voisi nostaa suomenhevosten kilpailuiän ylärajaa 15 vuodesta.

Omistaja sanoo, ettei ole ikäasiaa enää sen kummemmin nostanut esille. Hänelle kelpaa hyvin, että Pohjoismaiden kylmäverisillä on nykyinen yhteinen yläikäraja kilpailemiseen.

– Mutten myöskään laittaisi hanttiin, jos päädyttäisiin Lex Köppiseen, mikäli ori sattuisi voittamaan Rovaniemellä. Eli annettaisiin sille poikkeusluvalla mahdollisuus puolustaa kuninkuuttaan vielä 16-vuotiaana.

– Mutta jos jäämme viikonloppuna toiseksi, silloinhan meillä ei olisi enää ensi vuonna mitään puolustettavaakaan, Korhonen naurahtaa.

Pikkuköpät kiikarissa

Vaikka Korhosten suojatin hulppea kilpailu-ura on viittä vaille purkissa, perhe pääsee jatkossa seuraamaan pikkuköpien temmellystä.

Oriilla on 22 rekisteröityä jälkeläistä, joista yksi on sen omassa kotitallissa. Oli lähellä, ettei Korhosista olisi tullut toisenkin Köppisen varsan omistajia.

– Huomasin viime kesänä, että Köppisen ja Välähdyksen emän pikkuvarsa oli myynnissä. Lompakkoni nahat löivät kuitenkin silloin yhteen, enkä voinut ostaa sitä. Kun kyselin varsan perään kuninkuusravien jälkeen, se oli ehditty jo myydä. Silloin kyllä harmitti.

Harmistus oli turha. Toista Köpää ei ole - ja tuskin tuleekaan.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt