Huimariina noussut vaikeuksien jälkeen huipulle – kirkkain kruunu kolmen lähdön päässä kuninkuusraveissa

Julkaistu:

ROVANIEMEN KUNINKUUSRAVIT
Huimariina hakee hyvitystä viime vuoden pettymykselleen.
Yksitoistavuotias Huimariina on kehittynyt pikku hiljaa varteenotettavaksi kuningatarkandidaatiksi. Varsatähdeksi tammasta ei ollut, koska sen uran alkua varjostivat useat vaivat ja loukkaantumiset.

Hevonen tuntuukin olevan kuin viini, joka vain paranee vanhetessaan.

Tamma otti paikkansa rotunsa huipulla jo Turun Kuninkuusraveissa kaksi vuotta sitten, mutta viime vuosi päättyi siltä ennen aikojaan.

– Nyt ollaan ainakin pidemmällä, kun Härmässä käytiin jo ja juuri nyt ollaan Torniossa, valmentaja Johanna Sianoja naurahtaa matkan varrelta.

Tänä vuonna Ari Kurosen ja Anna-Liisa Lammen omistamalla huipputammalla on oiva mahdollisuus voittaa himoituin suomenhevostitteli Rovaniemen Kuninkuusraveissa.

Huimariinan matka takaisin parrasvaloihin ja kuningatarkilpailun suosikiksi on ollut kaikkea muuta kuin helppo.

Ongelmien kautta voittoon

Reilu vuosi sitten hevosen tilanne oli hyvin toisenlainen. Vermon kuningatarkilpailu oli kauden päätähtäin, ja tamma oli yksi kisan kuumimmista suosikeista.

Viime vuoden kesäkuussa Sianoja oli valmistautumassa valmennettavallaan Härmän tammalähtöön, kun epäonni iski ovelle.

Huimariinan toisesta takajalasta murtui nuljuluu, jonka paraneminen vaati leikkaushoitoa. Kausi ja haaveet kuningatartittelistä murenivat palasiksi silmänräpäyksessä.

Vamma oli melkein identtinen, jonka hevonen sai toiseen takajalkaansa muutama vuosi aikaisemmin.

– Olihan se iso pettymys. Kaikki haaveet kaatuivat sillä hetkellä. Raviurheilu tiputti taas kerran maanpinnalle, Sianoja muistelee.

Hevosen ura ei kuitenkaan ollut missään vaiheessa katkolla, sillä eläinlääkäri Kristiina Ertolan mielestä paraneminen oli täysin mahdollista.

– Hän suositteli meille leikkausta ja uskoi jalan paranemiseen. En usko, että omistajatkaan miettivät tamman uran loppumista, Sianoja kertoo.

Jalka parani, eikä jättänyt mitään jälkiä hevoseen. Huimariinan paluu on tällä kaudella ollut mainio. Se on voittanut kauden seitsemästä startistaan neljä.

Latautumassa Torniossa

Huimariinan matka kohti Rovaniemen kuninkuusraveja alkoi jo tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Yhdeksän tuntia kestänyt matka päättyi keskiviikkoaamuna Tornioon Arpelan tallille, jossa se majoittuu viikonlopun ajan.

– Täällä on pieni talli, jossa Huimariina ja Wall In Carlina saavat olla aivan omissa oloissaan, Sianoja kertoo.

Tähtihevosen matkakumppani kilpailee lauantaina lämminveristen tammalähdössä.

Huimariinan ohjelmassa on tällä viikolla sekä tankkausta että huoltoa. Se saa olla aivan rauhassa lauantain h-hetkeen asti.

– Hevosta kävelytetään ja hierotaan ja sen annetaan syödä ja juoda tarpeeksi. Tärkeää onkin juuri riittävä juominen varsinkin näin kuumalla ilmalla, Sianoja sanoo.

Huimariinalla näyttäisi olevan kaikki hyvin. Sen terveys ja kunto ovat kohdallaan.

Maanantaina ajetussa viimeistelyhiitissä tamma oli hyvin pirteä.

– Radalta tultiin pois ihan pito päällä. Virtaa hevosella oli jopa enemmän kuin olisi ollut tarvetta, Sianoja sanoo.

Lähdöt videokirjastosta

Vaikka huipputamma kuuluu kuningatarkilpailun suosikkeihin ja on antanut valmentajalleen aihetta pullisteluihin, Sianoja pitää jalkansa tiukasti maassa.

– Olimme Turussa kaksi vuotta sitten neljänsiä. Kaiken tapahtuneen jälkeen meidän pitää olla tyytyväisiä, jos hevonen siitä sijoitustaan parantaa, Sianoja tuumii..

– Seppeleestä en halua haaveilla ennen kuin 3 100 metrin lähtö on maalissa, Sianoja jatkaa.

Vaikka valmentaja on luonnollisesti paikan päällä raveissa, lähdöt hän joutuu katsomaan illalla videokirjastosta.

– Huimariinan juoksuja en pysty katsomaan radan varressa. Onneksi enää ei tarvitse kiikuttaa videokasetteja torniin nauhoitettavaksi, Sianoja nauraa.

Viime vuoden loukkaantumisen jälkeen Sianoja toivoi yhtä lisävuotta hevoselleen. Nyt toive on toteutunut, ja toivelista saa jatkoa.

– Yksi lisävuosi tietenkin. Jos hevonen suorittaa tällä tasolla, niin miksi ei, Sianoja sanoo.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt