Saaga vilautti salaisen merkkinsä viime tipassa – omistajan olo helpottui kummasti

Julkaistu:

ROVANIEMEN KUNINKUUSRAVIT
Saaga S:n kuningatarkilpailun alusviikkoon mahtuu käänteitä laidasta laitaan. Osa niistä on mystisiä.
Kuningatarkilpailun kunniataulukon tavaaminen on varsin yksitoikkoista puuhaa viime vuosien osalta. Taipalsaarelainen Saaga S on juhlinut jo kolmena vuonna peräkkäin.

Viikonloppuna tämän kesän12-vuotias elokuvatähti yrittää nousta historian toiseksi neljän peräkkäisen ravikuningattaren tittelin voittajaksi. Aiemmin temppuun on yltänyt Valomerkki vuosina 1987-1990.

Suomenhevosten hallitsijattaren viimeistelyviikko on ollut kaikkea muuta kuin onnistunut.

Tiistaina taustajoukot huomasivat Saagan jalassa turvotusta. Osallistuminen Rovaniemen ravijuhlaan oli silloin vaakalaudalla.

Torstaina kerrottiin puolestaan positiivisempaa viestiä. Jalan turvotus oli mennyttä, ja tamman nopeusharjoittelu sujui mallikkaasti.

Omistaja Ilkka Pyysalo varoittaa kuitenkin, etteivät huolet ole vielä kokonaan ohi.

– Ainahan elämä on Saagan kanssa melkoista taiteilua, kun kiimat ovat sille iso vaiva. Kunnossa se on oikeastaan aina, mutta kilpailujen suoritustaso heilahtelee kiimojen vuoksi.

– Nyt saimme murheeksi vielä tuon jalkajutun. Jos hevosen jalat vaivaavat, huoli on vielä ihan eri luokkaa kuin kiiman kanssa. Se oli ehkä viimeisintä, mitä tälle viikolle kaivattiin, Pyysalo puuskahtaa.


Ravi luisti - mieli virkeä

Saaga S kävi keskiviikkona raviradalla testijuoksussa.

– Se ravasi täysin normaalisti ja oli muutenkin pirteä. Silloin teimme päätöksen osallistumisesta kuningatarkisaan.

– Oloni on itse asiassa juuri nyt aika luottavainenkin. Totta kai kuitenkin huolestuttaa, että miten tamman jalka kestää, kun tulossa on kolmen kovan kilpailun paine.

Vaikka Pyysalon suojatti on hallinnut kauden päätapahtumaa viime vuosina lähes murskaavaan tyyliin, se on useampanakin vuotena ollut haavoittuvainen tammakisoissa juuri kuninkuusravien alla.

Tämäkään vuosi ei ole tehnyt poikkeusta. Viimeksi Mikkelissä hevoselta nähtiin sentään terävä loppuveto nelossijalle, mutta sitä ennen Vermon pitkällä matkalla supertamman loppusuora oli melkoista taapertelua häntäpäässä.

Pyysalo kuitenkin uskoo, että Saaga on viikonloppuna entiseen tapaan elementissään, kun eniten on pelissä.

– Saaga on omanlaisensa persoona. Kuningatarkilpailu on ollut aina sen juttu. Se viihtyy yleisömeren edessä, ja sen koko olemus on muuttunut, kun kuvaajien ja toimittajien härdelli on alusviikolla pyörähtänyt käyntiin.

– Voi kuulostaa hullulta, mutta ihan varmasti tamma tietää, mistä taas on kysymys. Kuningatarkilpailu on sen kilpailu, ja se on henkisesti selvästi valmis.

Salaperäinen merkki ilahdutti

Valmentaja sanoo olevansa melko varma siitä, että ellei Saagan meno ei pysähdy terveysasioihin, se on valmis loistamaan Rovaniemelläkin.

– Ei tässä kaudessa ole loppujen lopuksi ollut hirveästi poikkeavuuksia aiempiin. Viime hetken jalkamurhe tietysti on uusi ja ikävä asia, joka nyt painaa mieltämme.

Pyysalo kertoo huomanneensa Saagan viimeistelyhiitistä asian, joka sai hänet uskomaan vahvasti tammaansa. Mitä hallitsijatar merkkasi, jää kuitenkin arvoitukseksi ulkopuolisille.

– Sillä on yksi sellainen merkki, minkä se antaa hiitillä silloin, kun on iskussa. Se nähtiin keskiviikkona, joten hevosen iskukyvystä en ole huolissani, Pyysalo myhäilee salaperäisesti.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Pyysalojen silmäterää ei väkisin kilpailuteta.

Valmentaja on moneen otteeseen todennut, että Saaga S:n ura päättyy siinä vaiheessa, kun terveysongelmat vaikuttavat liikaa tai tammaa ei enää huvita kilpailla. Silloin hän ei katso kalenterista, onko hevosella vielä kilpailuoikeutta jäljellä vai ei.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt