Näillä eväillä poikkeussäitä uhmaamaan – hevoset sietävät hellettä koiria paremmin

Julkaistu:

Rovaniemen kuninkuusravit
Kuinka kuninkuusravien päätähdet selviävät kaksipäiväisestä savotastaan lämpömittarin hipoessa viikonloppuna 30 astetta? Ravialan ammattilaiselta irtoavat neuvot kylmän viileästi.
Kokenut hevoslääkäri Antero Tupamäki toppuuttelee niitä ihmisiä, jotka pelkäävät Rovaniemen Kuninkuusraveissa superhelteisenä viikonloppuna urakoivien hevosten jaksamisen puolesta.

Hän mainitsee useita jippoja, joiden avulla valveutuneet valmentajat voivat helpottaa jopa etelärannikolta asti napapiirille kilpareissulle matkaavien ravureiden rasituksia.

Tupamäki painottaa, että voimakkaasti hikoavat hevoset sietävät kuumuutta paljon koiria paremmin. Olohuoneiden lemmikit vapauttavat lämpöä ja viilentyvät vain läähättämällä.

Ravialan ammattilaisen mukaan kuljetuskalusto on kehittynyt vuosien saatossa paljon. Tämän ansiosta hevosten ei tarvitse hikoilla pikiteillä yhtä paljon kuin takavuosina.

– Kuljetusautoihin ja peräkoppeihinkin on saatavilla ilmastointilaitteita. Lisäksi perävaunuista saa matkoille auki erilaisia luukkuja, joista ilma kiertää, Tupamäki valaisee.

– Toki porottava aurinko lämmittää kuljetuksessa katon läpi, mutta ei hevosen ole herkkua seistä auringonpaisteessa ulkonakaan, kun tarhan pohja on lämmennyt 50-asteiseksi, Tupamäki vertaa.

Night rider

Eläinlääkärin mielestä yksi hyvä, ellei paras keino välttää kuumuus pitkillä kuljetusreissuilla on yömatkustaminen.

– Öisin lämpötila voi olla jopa 10-15 astetta päiväsaikaan matalampi, kun aurinkokaan ei lämmitä. Hevoset matkustavat ihan hyvin öisinkin, mutta ihmisille se voi olla vaikeampaa.

Tupamäki huomauttaa, että suomalaisetkin hevoset ovat tottuneet koko ajan nuorempina tuntikausia kestäviin kuljetuksiin reissatessaan pitkin Eurooppaa.

– Aika pitkiä jaksoja ne seisovat paikallaan autolautoillakin.

Useamman pysähdyksen taktiikoita

Toiset kuninkuusravien pitkämatkalaiset ajavat yli kymmenen tunnin savotan kahdessa osassa, jolloin yöpyvät matkan varrella vieraassa tallissa.

Tällaiseen ratkaisuun turvautuvat kuninkuuskilpailun suosikeista orimattilalaisen Costellon ja siuntiolaisen Köppisen joukot. Kotkalainen Ville Korjus sen sijaan aikoo vetää Välähdyksensä halki Suomen yhden vuorokauden aikana pitkän jaloittelutauon avulla.

– Matkan jakaminen kahdelle päivälle on myös hyvä konsti, jos hevosille ja ihmisille löytyy sopiva kortteeri. Mikäli kuitenkin ajaa etelästä kuninkuusraveihin samalla kertaa, 13–15 tunnin matkalla matkustajien on syytä pitää kunnon jaloittelu- ja lepotauko. Jos autokuskeja on vain yksi, tauko on pitkillä reissuilla pakollinen lakisääteisestikin.

Tupamäki ei näe myöskään helteessä kilpailemista sen vaarallisempana hevosille kuin viileälläkään säällä.

– Monet maailmanennätykset on taidettu ravata kuumalla ilmalla, hän huomauttaa.

Tupamäki kehottaa taustajoukkoja pesemään hevosensa helteellä kylmällä vedellä, joka viilentää sen kehon nopeammin kilpailusuorituksen jälkeen. Normaalisti ravurit pestään kädenlämpöisellä vedellä.

– Hevonen ei jää puuskuttamaan, kun sen suihkuttaa kylmällä vedellä.

Vettä kuluu

Vaativilla kilpareissuilla hevoset on tärkeä saada juomaan ja syömään hyvin. Tupamäki sanoo, että kuumina kesäpäivinä hevonen voi juoda päivässä vettä jopa 50 litraa, mikä on 2–3 kertaa normaalia enemmän.

– Rasitusten yhteydessä hevosten veteen voi liuottaa elektrolyyttejä. Nämä kivennäisaineet ja suolat eivät maistu yhtä hyvin kaikille, mutta niitä on saatu tehtyä jo aika hyvin sen makuisiksi, että ne uppoavat hevosille paremmin.

– Jos hevonen on huono juomaan reissuilla, kotitallin veden ottamista mukaan kannattaa harkita. Kun vedessä on tuttu haju, se maistuu paremmin ronkeleillekin hevosille. Toiset valmentajat kuljettavat isoissa maitotonkissa vettä kodistaan mukanaan, Tupamäki huomauttaa.

Suonensisäinen nesteytys ehkäisee eläinten kuivumista, mutta se ei ole sallittua ravihevosille kilpailua edeltävinä päivinä.

 

Kun nirsoileva hevonen tulee mustasukkaiseksi omasta ruoastaan, se alkaa hotkia annostaan.

Tupamäki kertoo, että tänä päivänä hevosille on tarjolla suun kautta syötettävää vastaavan asian ajavaa tuotetta. Eri asia hänen mukaansa kuitenkin on, suostuuko hevonen nielemään lääkkeet.

Ruokaämpärissä perusmättöä

Kokenut hevosihminen opastaa, että koti-ikävää potevan hevosen viihtymistä voi yrittää helpottaa ottamalla kotitallista matkatoveriksi toisen nelijalkaisen, vaikkei tämä samoissa raveissa kilpailisikaan.

Joillakin hevosilla on aina mukanaan omat ponikaverinsa, joiden seurassa ne tuntevat olonsa kotoisaksi vieraassakin ympäristössä.

– Jos esimerkiksi ruoka ei maistu matkoilla jollekin, vieressä syövä hevonen voi kiihottaa sen ruokahalua. Kun nirsoileva hevonen tulee mustasukkaiseksi omasta ruoastaan, se alkaa hotkia annostaan, Tupamäki sanoo.

Tupamäen mukaan pitkilläkin reissuilla hevosten eväät ovat tutut ja turvalliset: heinä ja kaura.

– Lisäksi niille voi syöttää rehuvalmisteita, mutta ennen kilpailua hevosen täytyy olla muutamia tunteja syömättä.

Homma hoituu

Vaikka ME-aikoja on paineltu helteessä, yksittäisten lähtöjen rasituksia ei voi verrata suomenhevosten huipputapahtumaan.

Kuninkuus- ja kuningatarkilpailun osallistujat juoksevat kahden päivän aikana kolme erimittaista osamatkaa. Nopeimmilla ajoilla 6809 metrin savotasta selviävät ori ja tamma seppelöidään sunnuntaina ravikuninkaallisiksi.

Tupamäki ei usko, että yksikään hevonen kuukahtaisi matkalle kuumuudesta huolimatta.

– Homma hoituu kyllä, kun valmentaja on tarpeeksi valveutunut ja huolellinen. Se on kuitenkin sanottava, että onneksi kuninkuusravit eivät ole lämminverisille, vaan kestävämmille suomenhevosille.

– Oiva esimerkki kaiken selvittävästä suomenhevosesta on hallitseva ravikuningas Köppinen. Se on aina vetreimmillään kuninkuuskilpailun viimeisen matkan maalisuoralla.

Laukaalaisen eläinlääkärin veli Risto Tupamäki ohjastaa kuninkuuskilpailun suurta suosikkia Costelloa. Tupamäki ei aio silti matkustaa Rovaniemelle kannustamaan sukunsa huippuammattilaista.

– Sanotaan niin, että jätän näillä keleillä menemättä, koska Rovaniemelle on niin pitkä matkakin, hän vitsailee hymyssä suin.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt