Ravit

Kymi GP:n ranskalaistähden valmentaja: ”Voittaakseen olisi päästävä keulaan”

Julkaistu:

KYMI GP
Aubrion du Gersin taktiikka Kouvolaan on selvillä.
Kouvolassa on lauantaina luvassa tulinen lähtökiihdytys, kun Joseph Verbeeck haastaa Aubrion du Gersillä Elitloppet-voittaja Ringostarr Trebin taistoon piikkipaikasta.

8-vuotias Aubrion du Gers ravaa Ranskassa voitosta voittoon, mutta ulkomailla se on nähty vain kerran. Vuosi sitten Oslo Grand Prix’ssä se joutui tyytymään suosikkina kolmanteen sijaan.

– Kahdeksas lähtörata vei silloin mahdollisuudet. Hevonen oli ihan asiallinen, muttei syttynyt kirimään takaa korkeammalle ilman ajovitsaa. Norjassahan piiskan käyttö on kiellettyä, valmentaja Jean Michel Bazire huomauttaa.

Tänä vuonna hän harkitsi pitkään revanssimatkaa Osloon, mutta päätyi helpomman vastuksen toivossa Kouvolan Kymi Grand Prix’hin. Se toive ei toteutunut Jerry Riordanin tehtyä Elitloppet-voittaja Ringostarr Trebillä saman valinnan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eri hevonen keulasta”

Kaiken lisäksi Ringostarr Treb voitti lähtörata-arvonnan saatuaan ykkösradan Aubrion du Gersin viitosta vastaan.

– Se laskee odotuksia melkoisesti. Aubrion du Gers olisi parhaimmillaan keulasta, mutta Ringostarr Trebistä voi olla vaikea päästä ohi. Verbeeck kyllä yrittää varmasti kaikkensa, Bazire lupaa.

– Kuolemanpaikka laskisi osakkeita selvästi. Vaikka Aubrion du Gers on vahva hevonen, huippukunnossa ja juoksee optimibalanssilla ilman kenkiä, se ei ole johtavan rinnalta sama hevonen kuin keulasta.

Viime lauantaina Bazire herkisteli hevosta ajamalla sillä kahdeksan autolähtöharjoitusta. Ranskassa lähdöt ajetaan yleensä volttilähtöinä, ja autolähtöjä Aubrion du Gers on ajettu vain puolenkymmentä.

Vaikka Bazire on itsekin huippukuski ja on ohjastanut Kymi GP:ssäkin kaksi voittoa, Kouvolassa hän uskoo Aubrion du Gersin ohjat Joseph Verbeeckille - kuten vuosi sitten Oslossakin.

Syy on erilaisissa ajokulttuureissa. Bazire on saanut ranskalaisittain ”normaalista” ajamisesta Pohjolassa mielestään kohtuuttoman kovia rangaistuksia ja lähettää siksi tänne korkeintaan hevosiaan. Ja niitäkin vain harvoin.

Maailman paras ruuna

Aubrion du Gers ei ole Pohjoismaissa kovin tunnettu ravuri. Se oli kuitenkin monen muunkin kuin Kouvolan suurkilpailujärjestäjien toivelistalla sen jälkeen, kun taustajoukot näyttivät vihreää valoa kilpailumatkalle kohti pohjoista.

Hevonen on noussut ryminällä Ranskan ravureiden eturiviin viime vuosina, vaikka klassikkokilpailut ovat jääneet sillä ruunana vähiin kotimaansa sääntöjen vuoksi. Ehkä siksi se ei ole maineeltaan noussut aivan kuuluisimpien tähtien joukkoon.

Viimeisestä kymmenestä kilpailustaan Aubrion du Gers on voittanut peräti yhdeksän.

Viime syksyn UET Masters -finaalissa Aubrion du Gers löi Ranskan parhaaksi toitotetun Bold Eaglenkin selityksittä ja sai revanssin myös kovasta italialaisesta Twister Bistä. Tuosta Pariisin lähdöstä se nappasi uransa suurimman palkinnon, 180 000 euroa.

56 startistaan peräti 32 voittanut Aubrion du Gers on saalistanut palkintorahoja mojovat 1 587 372 euroa. Sen voittosumma olisi vieläkin suurempi, mikäli se olisi saanut osallistua Pariisin Talvimeetingin superpalkintoisimpiin lähtöihin.

Aubrion du Gersin ennätys on tähtikategorian hevoseksi melko tavallinen 10,5, mutta se on ravannut sen 2450 metrin matkalla volttilähetyksellä. Ruuna ei ole koskaan osallistunut 2100 metriä lyhyemmille matkoille.

Monet pitävät Aubrion du Gersiä maailman parhaana ruunana. Kymi GP:ssä sillä on otollinen paikka todistaa se suomalaisille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt