Ravit

Ikä ei paina raviratojen sotaratsun jaloissa – ”Hoiti jälleen hienosti homman”

Julkaistu:

Toto65
Vermossa ihailtiin ikinuoren Bret Bokon kyltymätöntä voitonnälkää.
Vanha sotaratsu Bret Boko nousi Vermossa voitokkaimmaksi Suomen kaviouria kiertäväksi lämminveriseksi. Ykkössija oli 10-vuotiaan ruunan uran 42:s.

Isokenkään osallistui keskiviikkona vain viisi valjakkoa, ja meno oli sen mukaista ensimmäisen kierroksen.

Bret Boko sai hölkkäillä keulapaikalla, kunnes pitkästä aikaa Suomessa kilpaillut aikansa varsatähti Jontte Boy alkoi vaatia siltä tiukasti vauhtia. Jontte Boyn prässi kopsahti vain sen omaan kintereeseen, ja se putosi lopulta viimeiseksi.

Markku Niemisen valmentama Bret Boko pystyi sen sijaan hurjaan 08,5-vauhtiseen loppukiriin, jonka turvin se piti hyvin kirineet Antti Ojanperän tallikaverukset Boys Going Inin ja Tir du Caux’n varmasti takanaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjastaja Ari Moilanen ylisti kokeneen ajokkinsa viisautta.

– Bret Boko käyttäytyy juuri niin kuin kuski haluaa, mikä tekee siitä näin hyvän ja ison voittosumman keränneen hevosen. Se lähtee lujaa, mutta rauhoittuu heti, kun sitä ottaa kiinni. Sille käy kaikki, Moilanen painotti.

– Rupesin nostamaan vähän itsekin vauhtia kierroksen jälkeen, ja sitten otimme vastaan kaikki, mitä muilta tuli. Bret Boko hoiti jälleen hienosti homman. Se voitti selvällä marginaalilla, vaikka Ojanperän hevonen (Boys Going In) tosi kovaa kirikin.

Parhaiten Niemisen tallin luottohevonen tunnetaan kolmen vuoden takaisesta Finlandia-ajon shokkivoitostaan.

Voimapesä elementissään

Ravien voimapesä oli Marko Heikarin ajama Tuviker. Hevonen on ollut aina todella vahva, mutta epävarma menijä on ruvennut kulkemaan keväällä entistä varmemmin ravia.

Voitto oli Tuvikerille jo kolmas peräjälkeen kolmen kierroksen pitkillä matkoilla. Vaikka ori joutui taivaltamaan koko kilpailun 2. rataa pitkin ilman vetoapua, se runnoi vastustamattomasti kärkeen ratkaisumetreillä.

Voittajan perässä taivaltanut Morison kurotti kakkoseksi ohi joukkoa johtaneen T.T. Rokulin.

– Tuviker on ollut aina jaksava, mutta ilmeisesti ennen näitä kolmea starttia sille tehty huolto vielä paransi sitä. Paikka johtohevosen rinnalla on oriille paras, koska siinä se voi itse kiristää vauhtia loppua kohden. Tuviker on tällä kaudella oppinut, mistä tässä kilpailemisessa on kyse, Heikari sanoi Tiia Paavolan suojatista.

Lämminveristen hopeadivisioonassa nähtiin vauhtia ja dramatiikkaa.

Pontevana Suomen debyytissään kärkipaikalla juossut Kalle Kalas näytti kestävän voittoon, kunnes ponkaisi yllättäen laukalle päätössatasen alussa. Tämän jälkeen Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Nitro Diablo ehti kuin ehtikin takaa ykköseksi ohi Alex Foleyn.

Hetviinan kirissä tehoja

Myös suomenhevosten pääsarja oli vauhdikas ja jännittävä kilpailu. Kovaa tempoa pitänyt Vinksa näytti kestävän yllätysvoittoon, mutta aivan maalin tuntumassa pitkän kirin tehnyt Hetviina ehti sen ohitse.

– Hetviinalla oli paljon varaa kirin joka vaiheessa, mutta se haparoi takasuoran lopussa, kun lähti vastaamaan rinnallemme tulleelle Julminille. Onneksi tamma pysyi ravilla, minkä jälkeen se tuli maaliin tosi kovaa, ohjastaja Jukka Torvinen kommentoi Tero Pohjolaisen valmennettavan kärryiltä.

Jo ennen Toto65-kohteita kaviouralla nähtiin poikkeuksellinen lahjakkuus. Tom Erikssonin tallin Salient Arrow jatkoi samaa rataa kuin kaikissa aikaisemmissa neljässä juoksussaan ja jätti vastustajansa piikkipaikalta leikitellen selvästi taakseen.

Nelivuotias ruuna kilpaili viime vuonna vain kerran. Sen meno on ollut tänä vuonna niin upeaa, että se voi olla vielä loppukaudella taistelemassa suurkilpailujen isoista seteleistä varhaiskypsempien ikätoveriensa kanssa.

Toto65-rivi, Vermo 16.5.

Toto65-1: 1 Bret Boko

Toto65-2: 9 Tuviker

Toto65-3: 8 El Fitzgerald

Toto65-4: 10 Nitro Diablo

Toto65-5: 3 Hetviina

Toto65-6: 4 Ypäjä Louvre

Kuusi oikein -voitto-osuus 17,30 euroa. Viisi oikein ei voitto-osuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt