Ravipelien suosio kääntyi laskuun – Veikkauksen mielestä ei seurausta tv-näkyvyyden vähenemisestä

Pelaajakunta kasvaa, pelisummat vähenevät. Missä vika?

Kesän suurravien suosio on ollut taattu.

17.4.2018 21:25

Vaikka pelaajamäärä on jatkuvasti kasvanut, ravipelien myynti on laskenut. Yhtälö ei toimi, ja Veikkauksesta kerrotaan, että sen ratkaisemiseksi tehdään hartiavoimin töitä.

Peliyhtiö paljastaa, että perinteisiä ravipelejä on tämän vuoden ensimmäisen vuosikvartaalin aikana tahkottu 53 miljoonaa euroa.

Summa on yli neljä prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena.

Veikkauksen tuotepäällikkö Juha Ahjolinna sanoo, että jos niin sanotut uudet ravipelit eli pitkäveto, kaviovakio ja päivän pari otetaan vertailuun, laskua on lähes viisi prosenttia. Niitä pelattiin tammi-maaliskuussa yhteensä 1,8 miljoonaa euroa.

Totopelien kokonaismyynti laski viime vuonna vajaan prosentin edellisestä vuodesta, jolloin ne olivat vielä Fintoton hallussa.

Kotimaan totokohteiden pelivaihto putosi muutamia prosentteja, mutta ulkomaan peli puolestaan kasvoi nelisen prosenttia.

Uusina ravipeleinä lanseeratut pitkäveto ja kaviovakio sysäsivät kaikkien hevospelien kokonaismyynnin noin kolmen prosentin kasvuun viime vuonna.

Ville Herttuan perheen Costello on ollut alkuvuonna todellinen pelaajien luottohevonen kahdeksalla voitollaan.

Ahjolinna korosti joulukuun lopussa IS Raveille, että uusien ravipelaajien määrä kasvoi viime vuonna 35 prosenttia.

Hän analysoi silloin, että uudet raviasiakkaat eivät kuitenkaan panostaneet yhtä voimakkaasti kuin vanhat, minkä takia pelivaihdot eivät kasvaneet.

Nämä uudet ravipelurit olivat tuotepäällikön mukaan Veikkauksen vakioasiakkaita, jotka olivat pelanneet jo aiemmin yhtiön muita rahapelejä.

T-pelien suosio pitänyt

Alkuvuoden osalta ravipelivaihtojen muutos negatiiviseen suuntaan on ollut yllättävän räikeä.

Ahjolinnan mukaan T-pelit ovat pitäneet paremmin pintansa kuin kaikkiin lähtöihin pelattavat pelimuodot.

Viime vuoden alussa Veikkauksella oli voimakas bonuskampanja voittajapelissä, millä on ollut vaikutusta kyseisen pelimuodon vaihdon laskuun.

Tänä vuonna bonuksia on ollut jaossa erityisesti tammikuussa Magic Monday -ravien Toto65-pelissä ja Toto76-finaalikierroksilla.

Pelaaminen Veikkaukselle Ruotsin raveihin on hyytynyt enemmän kuin Suomen raveihin.

Pelaaminen Veikkauksen kautta on vähentynyt niin Suomen kuin Ruotsinkin raveihin. Ruotsin pelit olivat aiemmin kasvaneet Fintoton ja Veikkauksen alaisuudessa joka vuosi, mutta nyt näyttäisi siltä, että aallonharja on ylitetty tässäkin juoksussa.

Ulkomaan peli on ollut laskussa 8,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Ahjolinna sanoo, että pelimäärien väheneminen Ruotsin raveihin näkyy eniten Suomen tavoin yksittäisiin lähtöihin pelattavissa pelimuodoissa.

– Näyttää siltä, että Ruotsiin panostaneista pelaajista osa on kääntänyt painopistettään Suomen ravien ja erityisesti T-pelien suuntaan. Tämän vuoden satsauksemme Toto76-ravien finaalikierroksille normaalien jackpot-kierrosten lisäksi on otettu positiivisesti vastaan pelaajaleirissä, Ahjolinna huomauttaa.

Magic Monday ei pelastanut

Tammi-maaliskuussa ajetut uudet Magic Monday -ravit saivat hyvän suosion. Siitä huolimatta raviepelien kokonaismyynti on laskenut.

Ahjolinna ei allekirjoita sitä, että Magic Monday ja sen mukana keskiviikon rinnalle tullut toinen viikoittainen Toto65-kierros olisivat syöneet muiden ravipäivien pelivaihtoja.

Juha Ahjolinna korostaa, että ravipelien suosion eteen tehdään Veikkauksessa kovasti töitä.

Hän ei myöskään usko, että paljon kritiikkiä saanut lauantain Toto76-ravien pimeneminen pääkanavilla olisi laskenut pelivaihtoja. Lauantairavit-ohjelma loppui MTV3-kanavalla vuodenvaihteessa.

Pelaaminen on ollut 3,5 prosentin kasvussa digitaalisessa kanavassa, mutta tämä ei ole paikannut myyntipisteissä tapahtuneen pelaamisen laskua.

– Selvityksemme mukaan raveja harrastavien aktiivipelaajien määrä on pysynyt tänä vuonna ennallaan. Harvemmin raveja pelaavien määrä on sen sijaan lisääntynyt.

– Vuoden alussa lanseerattu Magic Monday -konsepti ja ravien virtuaalistudio ovat saaneet TotoTV:n katsojamäärät kasvuun. Lähetyksiä seurataan myös aikaisempaa pidempään.

Ahjolinna sanoo, että osa ravipeleihin aikaisemmin käytetyistä euroista on siirtynyt Veikkauksen muihin rahapeleihin.

Ideoista vaiti

Ahjolinna korostaa, että vaikka hevospelien myynti on ollut laskussa, peliyhtiössä ei olla missään nimessä viskaamassa kirvestä kaivoon.

– Teemme koko ajan kovasti töitä eri sidosryhmien – kuten Suomen Hippoksen ja raviratojen – kanssa ravipelien suosion kasvattamiseksi. Ideoita kehitetään jatkuvasti raviurheilua ja pelaajia paremmin palvelevaksi.

– Yhteistyön tavoite on saada nostettua raviurheilu uudelle tasolle, joka lisää myös mielenkiintoa peliin.

Ahjolinna ei suostu vielä tässä vaiheessa paljastamaan mahdollisia peliuudistuksia. Hän sanoo, että odotettua laimeamman suosion saanutta kaviovakiota muutetaan, muttei kerro, millä tavalla.

Toto76-peliä ei olla muuttamassa.

Jotkut pelaajat ovat toivoneet, että suosituin ravipeli eli lauantain Toto76 muutettaisiin takaisin kolmen voittoluokan Toto75:ksi. Samalla pelimuodon rahanjakosysteemiä olisi heidän mielestään syytä vaihtaa alempia voittoluokkia aiempaa enemmän suosivaksi.

Suunnitelmia tähän suuntaan ei Veikkauksessa kuitenkaan ole.

– Nykyisellä liikevaihdolla siirtyminen kolmen voittoluokan peliin ei olisi järkevää. Kyllä viikon pääpelin ylimmän voittoluokan potti pitää pysyä yli 100 000 eurossa, Ahjolinna perustelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?