Ravit

Rumasti hevosta Porissa lyöneelle ohjastajalle puolen vuoden panna – ranskalaiselle valmentajalle 10 vuotta dopingista

Julkaistu:

Ravit
Raviurheilussa on jaettu mittavia kilpailukieltoja ja mojovia sakkoja.
IS Ravit kertoi joulukuussa, kuinka pohjanmaalainen amatööriohjastaja Arto Kirvesoja määrättiin karkeasta kielletystä ajotavasta välittömään ajokieltoon Porin 17.12. ravien jälkeen.

Lopullisten sanktioiden määrittäminen siirtyi samalla Suomen Hippoksen sääntövaliokunnan ja hallituksen käsiin.

Hippos tiedotti viime viikolla, että sen hallitus on langettanut Kirvesojalle 16.6. asti kestävän puolen vuoden ajokiellon.

Rangaistuksen perusteena oli poikkeuksellisen ruma ajotapa sekä kehotusten ja käskyjen suuri määrä. Tuomariston laskujen mukaan Kirvesoja käski hevostaan 35-40 kertaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Porin ravien eläinlääkäri tarkasti Kirvesojan hevosen heti kilpailun jälkeen, muttei löytänyt siitä kielletystä ajotavasta johtuneita jälkiä.

Kirvesoja piti Porin ravien jälkeen noussutta kohua ylimitoitettuna IS Ravien haastattelussa.


Suomalaiselle 100 000 kruunun sakko

Uumajassa ammattivalmentajana viimeiset kolme vuotta vaikuttaneelle Mika Haapakankaalle on määrätty 100 000 kruunun, eli noin 9 500 euron sakko hänen valmentamansa hevosen luvattomasta lääkitsemisestä.

Sakon langetti Ruotsin raviurheilun keskusjärjestö Svensk Travsport, jonka selvityksen mukaan ruotsalainen henkilö, jolla ei ole eläinlääkärin oikeuksia, oli piikittänyt suomalaisvalmentajan hevosen jalkojen niveliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

ST tiedotti, että toimenpide oli tapahtunut viime vuoden helmikuussa Sundsvallin raviradan parkkialueella Haapakankaan hevosautossa tämän ollessa läsnä.

Haapakankaan hevosta ilman valtuuksia lääkinnyt ruotsalainen sai ST:ltä kahden vuoden porttikiellon Ruotsin raveihin.

Rangaistus venyi vuodesta 10 vuoteen

Vuoden 2016 kesänä Ruotsissa ja Norjassa dopingista kärähtänyt ranskalainen huippuvalmentaja Fabrice Souloy sai viime viikolla 10 vuoden kilpailukiellon ja porttikiellon myös Ruotsin raveihin. Hänen kilpailukieltonsa kestää vuoden 2026 syyskuuhun asti.

Ranskalaiselle huippuvalmentajalle ylituomioistuimessa valitusten jälkeen langetettu rangaistus on yhtä pitkä, jonka hän sai Norjassa jo viime syksynä. Aiemmin valmentajalle oli määrätty Ruotsissa vuoden kilpailukielto ja miljoonan kruunun sakko.

Souloyn valmentamasta Un Mec d’Heriprestä löytyi kaksi vuotta sitten suuri määrä kiellettyä kobolttia Tukholman Elitloppetin ja Oslo GP:n yhteydessä otetuissa doping-testeissä.

Tuomioistuimen mukaan oli selvää, että Souloyn kärynneissä hevosissa ollut koboltti oli annettua niille tietoisesti ennen kilpailuja.

Oslo GP-ravien testeissä kobolttia löytyi useammasta Souloyn tallin hevosesta, Un Mec d'Heripren lisäksi muun muassa pääkilpailun voittaneesta Your Highnessistä.

Un Mec d'Heripre sijoittui Oslo GP:ssä kolmanneksi, mikä oli sen sijoitus myös Elitloppetissa.

Souloy kärähti toissa vuonna samasta aineesta myös Ranskan raveissa, mutta selvisi kotimaassaan vuoden kilpailukiellolla, joka päättyi tämän vuoden alussa.


Kielto pätee Suomessakin

Un Mec d'Heripre kävi vuonna 2016 kilpailemassa Suomessakin ja voitti St. Michel -ajon. Hevonen sai pitää voittonsa, sillä sen doping-näyte oli negatiivinen. Souloyn valmennettavasta ei testattu Suomessa erikseen kobolttia, kuten Norjassa ja Ruotsissa tehtiin.

Valmentajalla ei ole kuitenkaan asiaa Suomen raveihin.

– Kun Norja langetti Souloylle 10 vuoden kilpailukiellon, UET (Euroopan Raviliitto) esitti jäsenmailleen pyynnön, että samaa rangaistusta noudatettaisiin sen kaikissa jäsenmaissa. Souloyn saama kielto on voimassa myös Suomen raveissa, Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt