Ravit

JYPille myytiin yksi väärin tunnistetuista varsoista – Raviliigahevonen mukana jalostuskohussa

Julkaistu: , Päivitetty:

Tunnistuskohu
Suomen raviurheilua ravisteleva jalostusskandaali laajeni tiistaina Raviliigaan.
Ravurivarsojen virheellisestä tunnistamisesta ja Suomessa syntyneiden varsojen asiakirjojen vääristelystä virinnyt tunnistuskohu on levinnyt Raviliigaan.

Raviliiga on SM-liigan ja Suomen Hippoksen yhteistyöprojekti, jossa 12 joukkueen kimppahevoset kilpailevat toisiaan vastaan.

Hippos tiedotti tiistaina, että Raviliiga JYPin varsahuutokaupasta 10500 eurolla viime syksynä hankkima Juliane de Veluwe on yksi varsoista, joka on tunnistettu sääntöjen vastaisesti.

Juliane De Veluwe on rekisteröity Lars Ingman Oy Ab:n kasvattamaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Juliane De Veluwen tapauksessa virhe on hevosen kasvattajan ja tässä tapauksessa myös hevosen myyjän tekemä sääntörikkomus hevosen rekisteröintiprosessissa. Osakkaille on tiedotettu asiasta. Raviliiga JYPin tilannetta selvitetään kokonaisuudessaan ja osakkaille tullaan lähiaikoina antamaan tarkempi selvitys tapahtuneesta, sekä tietoa siitä, miten tilanne tullaan ratkaisemaan, Hippoksen tiedotteessa ilmoitetaan.

Hippoksen mukaan virheellisten tunnistusten käsittely on edelleen kesken.

Tiistaina tiedotettiin myös Hippoksen hallituksen päätöksestä asettaa kaikki väärin tunnistetut hevoset osittaiseen kilpailukieltoon siihen asti, kunnes asia on tullut kaikilta osin selvitetyksi ja asiasta tehdään lopullinen päätös. Osittainen kilpailukielto tarkoittaa, että hevonen ei saa osallistua Suomessa syntyneille hevosille rajattuihin lähtöihin.

Vääryydellä Suomessa syntyneeksi

Hippos tiedotti viime viikon maanantaina ravihevosten virheellisestä tunnistamisesta ja Suomessa syntyneiden asiakirjojen vääristelystä vuosien 2012–2017 aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varsoja on tunnistettu Suomen ulkopuolella niiden oleskelumaissaan, vaikka keskusjärjestön jalostussääntöjen mukaan varsojen tunnistaminen pitäisi tehdä syntymävuoden loppuun mennessä Suomessa. Siten ne luokiteltaisiin virallisesti Suomessa syntyneiksi hevosiksi.

Ainakin 56 lämminveristä ravihevosvarsaa on merkitty kantakirjaan osittain virheellisten asiakirjojen perusteella. Sääntöjen vastaisesti Virossa tai Tanskassa tunnistettuja varsoja on ollut kaikkiaan 54, jotka ovat 22 eri kasvattajan kasvattamia.

Vain Suomessa syntyneillä lämminverisillä on kilpailuoikeus esimerkiksi rahakkaimmissa kasvattajakilpailuissa kuten Suur-Hollolassa, Derbyssä tai Kriteriumissa. Moni muukin lähtö on rajattu Suomessa syntyneille.

Kohu muun muassa johti Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtajan Antti Lehtisalon eroon.

Viime viikolla Seinäjoen ravirata ilmoitti ensin kahdesta Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry:n sääntöjen vastaisesta tunnistuksesta ja heti perään toiminnanjohtajan vaihtumisesta. Työnsä Seinäjoen ravikeskuksen pitkäaikaisena veturina lopetti Pertti Immonen.

Päivitys klo 14.05: Lisätty seitsemännen kappaleen tieto väärin tunnistettujen hevosten osittaisesta kilpailukiellosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt