Talviratojen voittorohmu haastajana uusissa ympyröissä – viekö seitsemän tunnin kuljetus mehut?

Julkaistu:

Toto76
Voitosta voittoon kulkeneen Didi Hossin veri punnitaan Joensuun huippuraveissa lauantaina.
Joensuun Toto76-finaaliraveissa nähdään melko erikoinen tilanne. Jos joku hevonen voittaa viisi ensimmäistä kilpailuaan, sen luulisi jatkavan myös seuraavalla kerralla suosikkina.

Näin ei kuitenkaan lauantaina ole kaiken oikein tehneen Didi Hossin kohdalla. Tappioton forssalaistamma starttaa susirajalla haastajan roolissa kakkossuosikkina. IS Ravien vihjeiden rankingissa lahjakkuus tulee vasta kolmantena hevosena.

Myös Didi Hossin valmentaja Tapio Mäki-Tulokas tiedostaa, ettei hänen suojattinsa voittokulku jatku 6 000 euron arvolähdössä automaattisesti. Ykkössija lähes tuplaisi tamman tienestit kerrasta.

Didi Hossin vastus on aivan toista maata kuin aiemmin.

– Joensuuhun lähdetään toki pärjäämään, mutta vastus on selvästi aiempaa kovempi. Eturivissä on paremmilla paikoilla muutamia niin hyviä hevosia, ettei takaa ole varmasti järkeä lähteä heti revittelemään, Mäki-Tulokas pohtii.

– Toivottavasti kärjessä pidettäisiin vähän reipasta vauhtia, minkä jälkeen katsottaisiin, mihin asti tamma ehti pitkällä loppusuoralla. Ei voittokaan tietenkään yllättäisi hevosella, joka on kaikki starttinsa voittanut.

Parantaa viime kisasta

Didi Hoss on ravannut useimmat voittonsa leikitellen. Juoksupaikoilla ei ole ollut tammalle merkitystä.

Viimeksi hevonen joutui kuitenkin yllättävän ahtaalle matalan profiilin lounasraveissa. Sitä piti hoputtaa ajovitsalla maalisuoralla.

Mäki-Tulokas uskoo, että Joensuussa nähdään taas parempi Didi Hoss. Viimeksi tammalta puuttui hänen mukaansa tehoja kahdesta syystä.

– Sen mahassa oli vähän sanomista, mutta se tuli paremmaksi starttia edeltäneenä iltana, Mäki-Tulokas kertoo.

Valmentaja lisää, hevosella piti olla lounasraveissa normaalia raskaampi kengitys ja välipohjat pienen jalkaharmin jälkeen. Sitä on voitu viimeistellä paremmin Toto76-lähtöä varten.

– Uskon Didi Hossin taas parantavan tähän starttiin.

Kovan vastuksen ja takarivin lähtöpaikan lisäksi valmentajan mieleen nousee kolmas pieni uhkatekijä.

Kokematon 4-vuotias on kilpaillut kotiratansa Forssan lisäksi vain noin 100 kilometrin päässä Helsingissä ja Tampereella. Joensuuhun kilometrejä kertyy lähes viisinkertainen määrä.

– Pitkä kuljetus on Didi Hossille uusi asia. Sen pitää matkustaa yhteen suuntaan seitsemän tuntia autossa. Tamma on kyllä ollut tähän asti kilpailumatkoilla hyvin rauhallinen.

Ikäluokkahevosen lahjat

Didi Hossilla on huippuhevosen suku, raamit ja potkut.

Ilman takapakkia se olisi ehkä nähty viime vuonna kilpailemassa ikäluokkalähtöjen suurista seteleistä.

Mäki-Tulokas kertoo, että hevosen jalan vuohisniveleen piti tehdä viime vuonna pieni operaatio. Se oli sen jälkeen kuukausia muualla vesikuntoutuksessa.

Operaation takia Didi Hossin kilpaura alkoi vasta viime joulun alla. Menestyskulku ei ole yllättänyt hevosen taustaleiriä.

– Ohjastaja Mika Forss kehui tammaa jo silloin, kun ajoi sillä nuorten lähdön kaksivuotiskaudella.

– Voitokas uran avaus ei ole varsinaisesti yllättänyt, sillä Didi Hossilla on tuntunut koko ajan olevan kapasiteettia. Toki hevosen pitää onnistua hyvin, jotta se voittaa kaikki viisi ensimmäistä kilpailuaan.

Mäki-Tulokas epäilee, että nimekkäät ikätoverit pääsivät karkaamaan liian kauas Didi Hossilta viime vuonna.

– Tuskinpa se pystyy lyömään tänä vuonna kovimpia 4-vuotiaita tammoja, vaan odotuksia minulla on enemmän seuraaville kausille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt