Ravit

Nokialaisella hevosella hyvin harvinainen ominaisuus – jokainen ihminenkin halkeaisi kateudesta

Julkaistu:

Toto65
Tähtitamma Huimariinan ei tarvitse puntaroida, että syökö se heinäpaalin vai kaksi.
Ei ole harvinaista, jos kilpahevosen jalasta murtuu kavion yläpuolella oleva nuljuluu. Mikäli myös sen toisessa jalassa käy aivan samanlainen haaveri, voidaan puhua hyvin huonosta tuurista.

Tällainen huonon onnen ravuri on viime kesän kuningatarkilpailun suosikkeihin lukeutunut Huimariina. Tamman takajalan nuljuluusta murtui palanen kesäkuussa, eikä se päässyt edes osallistumaan Vermon Kuninkuusraveihin.

Valmentaja Johanna Sianoja ei tiedä aivan tarkasti, kuinka Huimariinan vamma syntyi. Hän kuitenkin epäilee, että hevosen jalkaan tuli jonkinlaista vääntöä, kun hän viimeisteli sitä starttikuntoon Härmän kilpailua varten.

– Takajalat ovat Huimariinan heikko kohta. Viime kesän vamma oli hyvin samanlainen ja symmetrinen kuin vuosia aikaisemmin tamman toiseen takajalkaan tullut haaveri, Sianoja kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäkausi haaveena

Loukkaantumiset tahtovat viedä etenkin täysi-ikäisiltä hevosilta tehoja. Nokialaisten Anna-Liisa Lammin ja Ari Kurosen omistamalla Huimariinalla ei näin käynyt ainakaan ensimmäisellä kerralla - vaan päinvastoin.

Kun tamma palasi silloin sairauslomaltaan, se aloitti alasarjoista marssinsa kohti rodun huippua. Tällä kertaa fysiikan lait eivät anna mahdollisuutta samanlaiseen kehitykseen.

Valmentajalla on oikeastaan vain yksi toive jo paljon hienoja elämyksiä hänelle tuoneelle 11-vuotiaalle hevoselle.

– Toiveissani on, että Huimariina saisi edes yhden lisäkauden.

Puoli päivää kerrallaan

Sianoja ei uskalla tähdätä yksittäisiin kilpailuihin. Hän on aina pitänyt jalkansa maassa, vaikka tähtihevonen on antanut välillä aiheita pullisteluihin.

Treenari sanoi viime kuussa IS Ravien haastattelussa, että hänestä on parempi olla hillitysti, ettei putoa niin korkealta, jos kaikki ei menekään toivotusti.

– Loukkaantumishistorian vuoksi Huimariinan kanssa on menty aina päivä kerrallaan, mutta viime kesän loukkaantumisen jälkeen on menty puoli päivää kerrallaan, Sianoja sanoo.

Lisäkilot toiveena

Huimariinan loukkaantumisesta on kulunut kahdeksan kuukautta. Sianojan mielestä tammalla on jo kaikki niin hyvin, että se voi aloittaa kilpailemisen. Se starttaa keskiviikkona Vermon Toto65-raveissa Tammatähti-lähdön suosikkina.

Valmentaja sanoo, että Huimariinan jalka on parantunut hyvin. Hevonen on hänen mukaansa ollut myös iloinen ja pirteä.

Yhtä asiaa Sianoja kuitenkin toivoisi: lisäkiloja. Siis hevoselleen.

– Tällaisessa tilanteessa pitkän tauon jälkeen hevonen saisi olla pyöreämmässä kunnossa. Huimariina on kuitenkin varmaan ainoa suomenhevonen, jolle ei kerry massaa, vaikka se söisi kuinka paljon tahansa. Sille joutuu olemaan ihan kateellinen, Sianoja nauraa.

Sijoitus ei pääasia

Valmentaja uskoo, että kevytkroppaisen Huimariinan hengitys kulkee keskiviikkona, vaikka viime startista on aikaa kuukausikaupalla.

– Kävin kerran paussin aikana näyttämässä hevoselle ravirataa. Kovaa hiittiä sillä ei kuitenkaan ajettu. Huimariinaa ei muutenkaan juuri hiittailla radalla.

– Kelit ovat olleet sen verran hyvät, että tammalla on päästy ajamaan kunnolla kotona, Sianoja kertoo.

Suosikkiasemasta huolimatta hyvä sijoitus ei ole Huimariinan taustavoimille pääasia keskiviikon startissa.

– Ensimmäisellä kerralla olisi tärkeitä, että hevonen tekisi hyvän ja ehjän juoksun. Toki Huimariina on niin hyvä hevonen, että se voi aina sijoittua korkealle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt