Ravit

Hevoset ovat jatkuvasti tähtivalmentajan mielessä – ”Tämä on elämäntapa ja ikuinen huvi”

Julkaistu:

Ravit
Raviprofessori Timo Nurmoksen pään magneettikuvassa näkyisi luultavasti täysillä pyörivä kuntosali.
Monet raviurheilijat väittävät, että hyvät hevoset tekevät valmentajan. Prix d’Amerique -voitolla Euroopan kuumimmaksi nimeksi ponnahtanut Timo Nurmos on päinvastaista mieltä.

Nurmos sanoo, että huonot hevoset tekevät ravivalmentajan.

Vuonna 2000 Torniosta Ruotsin ravikentille muuttanut Nurmos on saavuttanut jo lähes kaiken mahdollisen. Viimeistään Pariisin supervoiton jälkeen hänellä olisi aihetta leijumiseen.

Analyyttinen suomalainen on kuitenkin viimeinen valmentaja, jonka voi kuvitella nostavan itsensä korkeimmalle jalustalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän antaa voittojen hetkellä suurimman kunnian hevosille ja vaikuttaa olevan vähintään yhtä hyvillään henkilökuntansa kuin omasta puolestaan.

Kun Nurmoksen kirkkain tähti Readly Express valloitti toissa sunnuntaina Euroopan suurimman ravikilpailun, tallipäällikkö antoi itselleen sentään vähän tilaa.

Oman unelmakisan voitto innoitti miehen villiin tanssiin. Nurmos loikki Vincennesin kaviouralla kuin pikkuvarsa.


Ei koe työksi

Suomalainen sai suustaan ulos myös muutamia tunteitaan kuvanneita superlatiiveja, mutta jo seuraavana päivänä työt kutsuivat. Ruotsin pääradan Solvallan valmentajakaartiin lukeutuvan huippuammattilaisen tallissa on peräti 120 hevosta.

Yli satapäisestä laumasta huolehtiminen kuulostaa työläältä. Sitä se varmasti monelle olisikin, kun nippuun lyödään normaalin ajovalmennuksen lisäksi treenilistojen laatimiset, kilpailuihin ilmoittamiset ja niissä käymiset, eläinlääkärikierrokset ja niin edelleen.

Kilvanajosta Nurmos ei ole aikuisiässä perustanut. Hän on jo malttanut jättää myös kengityssepän pakin rauhaan.

Nurmokselle ravivalmentajan ammatti ei ole työläs. Hän ei edes koe sitä työksi.

– Tämä on minulle ennemminkin elämäntapa, ikuinen huvi. Nautin täysillä hevosten parissa olemisesta enkä yhtään mieti, kuinka pitkään sitä jatkan, 58-vuotias Nurmos sanoo.

Hyvä mieli tulosten takana

Moni uskoo, että Nurmos treenaa hevosiaan todella lujaa. Hän ei tätä allekirjoita.

– Sanoisin, että hevosiamme ajetaan sopivasti, ei liian vähän, muttei liikaakaan. Kaikki mitä meillä tehdään, tehdään ammattimaisesti, Nurmos korostaa.

– Myös treenin jälkeinen työ palautumisesta lähtien hoidetaan huolellisesti.

Tarkasti suunnitellun kuntovalmennuksen ohella hevosten hyväntuulisuus ja rentous ovat keskiössä Nurmoksen filosofiassa.

– Pyrimme, että hevosemme tulevat kilpailuihin hyvin terveinä ja latautuneina. Sellaisella innolla, jolla ne antavat parhaansa.

Hevosenlukutaito arvokasta

Kun Nurmos aloitti valmentamisen nuorena, tähtihevoset eivät heti täyttäneet tallia. Oppirahat oli maksettavaa iltaravihevosten kanssa.

Tuo aika oli kuitenkin hänelle kuin rahan talletusta pankkiin. Nurmos on koko ajan pyrkinyt pääsemään hevosten pääkoppien sisään oivaltamaan, mitä kaikkea eri hevoset vaativat. Hevosenlukutaito on arvokas apu valmentajille.

– Monet sanovat, että hyvät hevoset tekevät valmentajan. Minun mielestäni huonot hevoset tekevät valmentajan.

Nurmos luonnehtii itseään mietiskeleväksi ja rauhalliseksi persoonaksi. Hän ei kuitenkaan karta kipeitäkään ratkaisuja, vaikka ne eivät kaikkia miellyttäisi.

– Hevoset ovat melkein koko ajan mielessäni. Kun lähden vaikka lenkkeilemään, en kuuntele musiikkia, vaan haluan rauhassa pohtia hevosasioita.

Nurmos uskoo, että monet hänen kollegansa ovat samanlaisia.

– Jos ravivalmentajan pään sisälle pääsisi kurkkaamaan, siellä näkyisi varmasti koko ajan täysillä bodaava suuri aivolihas. Niin paljon joukkomme tekee myös ajatustyötä.


Huolletaan kuin ihmisiä

Kun Nurmos kertoo, kuinka hyvin varsinkin huippuhevosia hyysätään, omia perheenjäseniä alkaa käydä vähän sääliksi.

– Hevoset ovat mahtavia eläimiä, joista pidetään todella hyvä huolta. Jos ihmiset kohtelisivat toisiaan samalla tavalla, maailmassa olisi paljon vähemmän ongelmia.

– Ruokinnan lisäksi niitä pestään, hierotaan, otetaan verikokeita ja tutkitaan hampaat kahdesti vuodessa. Hoitajiltaan hevoset saavat välillä jopa kosmetologisia palveluita.

Tähtihevosista huolehditaan kuten nimekkäistä ihmisurheilijoista. Tavalliset ravihevoset eivät saa aivan vastaava huolenpitoa.

– Ei kaikkia puulaakipelaajiakaan hierota koko ajan, Nurmos vertaa.

Oppi-isä nuorille

Nurmoksen hevoslauman huolenpito vaatii 20 palkollista. Hän kertoo seuraavansa ilolla, kuinka motivoitunut nuori porukka tekee töitään.

– Heidän intonsa jopa tarttuu tällaiseen – ei vanhaan – vaan kokeneeseen ravimieheen, Nurmos naurahtaa.

Nurmos ei kasvata ja opeta pelkästään hevosia. Hän on eräänlainen isähahmo alaisilleen, kuten juniorivalmentajat ovat suojateilleen ihmisurheilussa.

Kun nuoret lähtevät joskus luomaan omaa ravivalmentajauraansa, heidän korkeakoulutuksensa on kunnossa. Ja elämänkatsomuskin on varmasti kehittyneempi – sekä hevosten että oppi-isän ansiosta.

Voitot bonusta

Kun Readly Express ja Nurmos voittivat jo toisen Euroopan arvostetuimmista kilpailuista, Tukholman Elitloppet on kaksikolle luonnollinen kevään maali.

Vaikka Nurmoksella on mainio mahdollisuus saada nimensä myös lyhyen matkan vauhtikisan kunniatauluun, hän näkee siinä mieluummin valmennettavansa kuin omat kirjaimensa.

– En koskaan varsinaisesti tähtää voittavani jotain kilpailua. Kaikki työ tehdään hevosen ehdoilla sen hyväksi. Onnistumiset ovat sitten bonuksia minulle.

Nähdäänkö Pariisin valtias joskus kilpailemassa myös Suomessa?

– En voi luvata mitään, mutta sitä toivon.

Ehdolla vuoden valmentajaksi

Readly Express on Ruotsissa syntynyt hevonen, jolla on ruotsalaiset omistajat. Nurmos sanoo, että hän kuitenkin päättää kaikista sen kilpailuttamiseen liittyvistä asioista.

– Ei siitä tulisi oikein mitään, jos omistajat puuttuisivat hevosten kilpailuohjelmiin etenkin näin suurissa talleissa.

Nurmos on ehdolla viime vuoden valmentajaksi Ruotsin ravigaalassa kahden viikon päästä. Hänet on jo kerran palkittu vastaavalla tittelillä viime vuosikymmenen lopussa.

Readly Expressin Pariisin supersaavutus ei paina valitsijoiden kriteereissä kuin korkeintaan psykologisesti, sillä se on tämän vuoden peruja.

Nurmoksen oman hevosen Villiamin voitto 3-vuotiaiden Kriteriumissa oli sen sijaan vahva liputus hänen puolestaan. Senkin uhalla, että suomalaiset joutuvat Nurmoksen mielestä lähtemään Ruotsissa kaikissa asioissa ravitermiä mukaillen ”20 metrin takamatkalta”.

Jos voi sanoa, Villiam näytti kaksikosta vieläkin lahjakkaampia otteita ensimmäisenä kilpailukautenaan. Se rikkoi Kriteriumissa Readly Expresssin ME-ajan peräti 0,8 sekunnilla.

Readly Express on vanhempana kehittynyt Euroopan – ellei koko maailman – kovimmaksi ravuriksi. Nurmos ei halua verrata, kumpi tallikaveruksista on lahjakkaampi.

– Ne ovat hyvin samantyyppisiä sitkeitä ja kovafysiikkaisia hevosia. Olisi erittäin mielenkiintoista, jos Readly Express ja Villiam juoksisivat joskus samassa lähdössä.

Ehkäpä vuoden 2020 Kymi GP:ssä Kouvolassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt