Sensaatiomaisen suurvoiton vienyt ruotsalaishevonen sai ravioppinsa Kempeleessä: ”Kädet vapisivat lähdön jälkeen täälläkin”

Prix d’Ameriquen voittaneen Readly Expressin taustalla on muutakin suomalaista kuin valmentaja Timo Nurmos.

Suomalainen valmennusosaaminen näkyy Readly Expressin uljaassa menossa.

30.1.2018 18:13

Maailman parhaaksi ravihevoseksi sunnuntaina Pariisissa upealla Prix d’Ameriquen voitollaan noussut Readly Express on oppinut ravaamisen alkeet monelle ravifanillekin yllättävässä paikassa, Kempeleessä Oulun kupeessa Niemelöiden veljesten kotitilalla.

Veljekset Timo, Esko ja Antti Niemelä ovat toimineet Timo Nurmoksen varsojen hoviopettajina ja valmennuksen käynnistäjinä siitä saakka, kun maailmanmaineeseen noussut suomalaisvalmentaja siirsi toimintaansa Ruotsiin 2000-luvun alussa.

Readly Express vastasi Bold Eaglelle loppuun asti.

Veljeksistä Timo ja Esko hoitavat varsinaisen valmentamisen varsatalleissaan. Eskon kunniana oli toimia superhevonen Readly Expressin oppi-isänä.

– Readly Express oli aluksi hieman jäljessä, kun sillä oli pieniä terveysmurheita. Se pääsi vauhtiin noin kuukausi muiden jälkeen. Tosi nöyrä ja palvelualtis varsa, jonka kanssa ei ollut koskaan mitään ongelmia perusasioissa. Ei se kuitenkaan mitenkään erottunut joukosta. Samaa tahtia se edistyi kuin muutkin, kun pääsi vihdoin ajovalmennukseen, Esko Niemelä muistelee.

– Vähän se erottui erityisellä kyvyllään palautua harjoituksista, joten siinä mielessä huomasi, että siinä on jotain poikkeuksellista. Toisaalta koko ikäluokka oli täynnä poikkeuksellisen lahjakkaita varsoja, joten ei siinä laumassa ole kenenkään helppo erottua. Ori oli 2-vuotiaana 1.30:n vauhdeissa kun se meiltä lähti, ja eihän siinä vaiheessa voi kukaan sanoa, että tuosta tulee muuten joskus maailman paras hevonen.

Tunteellinen hetki myös Kempeleessä

Sunnuntaina Readly Express valloitti 6-vuotiaana Pariisin ja voitti Vincennesin radalla ehkäpä koko Euroopan arvostetuimman ravikilpailun Prix d’Ameriquen. Kilpailun ykköspalkinto oli 450 000 euroa, mutta voiton tuoma kunnia on vielä rahallista arvoakin suurempi. Vuodesta 1920 alkaen ajettu lähtö on monelle ravialan ihmiselle se kaikkein suurin ja kaunein. Kilpailua seurattiin luonnollisesti tarkasti myös Kempeleessä.

Timo Nurmos hehkui onnesta Readly Expressin vieressä suurkilpailun voittajaseremonioissa.

– Onhan nuo kaikki omien käsien läpi kulkeneet hevoset vähän kuin omia lapsia. Uskomattoman hieno tunne oli seurata lähtöä ja loppusuoraa, vaikkei sinne kunniatauluun meidän nimeä laiteta. Lähdön jälkeen kun olin laittamassa onnitteluviestiä hevosen omistajalle, kädet vapisi niin, ettei meinannut puhelin pysyä kädessä.

– Isot voitot antavat uskoa omiin taitoihin. On mukava huomata, ettei olla oltu ainakaan hevosten kehityksen esteenä täällä Pohjolan perukoilla.

Tallit täynnä tulevia tähtiä

Niemelöillä on kotitilallaan kaksi tallia, molemmilla veljillä omansa, jossa yksi varsa kulkee yhden miehen opissa koko paikallaoloaikansa. Lisäksi miehillä on talli Oulun raviradalla Äimärautiolla. Varsat liikkuvat näiden paikkojen välillä tilanteen ja tarpeen mukaan.

Ikäluokka viettää kerrallaan melkein vuodet päivät miesten hoivissa, kunnes ne siirtyvät Nurmokselle aloittaen matkan kohti kilpailu-uraa ja mahdollista tähteyttä.

Menestysvalmentajan ja veljesten yhteistyö on kestänyt kohta kaksi vuosikymmentä.

– Yhteistyö alkoi Nurmoksen aloitteesta ja on vuosien varrella kasvanut. Valmentaja hankkii varsoja huutokaupoista sekä suoraan kasvattajilta, ja ne saapuvat tipoittain tänne meille loppukesästä.

– Varsat opetetaan ja valmennus käynnistetään. 2-vuotiskesällä niitä alkaa siirtymään Ruotsiin sitä mukaa, kun ne koetaan valmiiksi ”oikeisiin” töihin. Pohjat ajetaan täällä meillä, jonka jälkeen Nurmos alkaa hiomaan niistä timantteja. Kokolailla ympärivuotinen projekti tämä on, sillä kun viimeiset varsat lähtevät, niin uusia alkaa jo saapua tilalle.

Tällä hetkellä miesten käsissä on 18 Nurmoksen varsaa. Niemelän mukaan määrä vaihtelee vuosittain, mutta pysyy useimmiten kahdenkymmenen korvilla.

– Nurmos tuo tänne niin monta kuin me suostumme ottamaan. Yleensä se menee niin, että ilmoitamme määrän ja sitten siihen tulee vielä sekaan pari ylimääräistä. Joskus otetaan mukaan tuttujen varsoja tästä lähiseuduilta, jos mitenkään mahtuu. Meillä on Timo-veljen nimissä kymmenkunta starttihevosta, mutta kyllä tämä varsapuoli on se meidän bisnes ja tavallaan se pelasti meidät tällä alalla aikoinaan.

Esko Niemelän alkuun saattamiin tähtiin kuuluu Readly Expressin lisäksi myös ME-ori ja tuore Ruotsin Kriterium-voittaja Villiam.

Hirnuuko tallilla tällä hetkellä vastaavia kykyjä?

– Hieno ikäluokka täällä nytkin opiskelee, mutta tämä on niin alkua, ettei näistä osaa sanoa. Varsat ovat kuitenkin läpäisseet Nurmoksen tarkan silmän ja materiaali on luonnollisesti sellaista, että heikompaa hirvittää. Ehkä tuo ME-tamma Giant Diablon varsa on mielenkiintoisin. Siten minä olen tämän homman laskenut, että yksi kymmenestä täällä olleesta juoksee miljoonan, eikä sitä arviota ole tarvinnut vuosien varrella tarkistaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?