Suomalaisvalmentajalle sensaatiomainen ravivoitto Ranskassa – kuittasi muhkeat 450000 euroa

Readly Express täytti valmentaja Timo Nurmoksen suuren unelman. Ori voitti Pariisissa Euroopan suurimman ravilähdön.

-Me teimme sen, Timo Nurmos varmasti tuumaili voiton jälkeen Readly Expressin kärryillä. Punatakkinen mies on ohjastaja Björn Goop.

28.1.2018 18:08

Pitkään Ruotsissa vaikuttanut Timo Nurmos, 58, kirmasi voiton jälkeen Vincennesin kaviouralla kuin nuori varsa.

Pitkän linjan valmentaja piti Prix d’Ameriqueta uransa merkittävimpänä kilpailuna, joten miehen suunnaton riemu oli helppo ymmärtää.

Readly Express oli ensimmäinen Nurmoksen tallin hevonen, joka osallistui Pariisin superkilpailuun ja heti tärppäsi.

– Tämä on aivan fantastista, Nurmoksen ensimmäiset kommentit kuuluivat kilpailun jälkeen.

Ruotsalaishevosen omistajat kuittasivat voitosta 450 000 euroa, josta myös valmentaja ja ohjastaja Björn Goop veloittivat omat provisionsa.

Väriä alusta lähtien

Prix d’Amerique oli värikäs kilpailu, mutta parhaasta hevosesta ei jäänyt epäselvyyttä.

Starttia veivattiin minuuttitolkulla ennen kuin juoksu pääsi hyväksytysti matkaan.

Toinen erikoisuus oli, että keulapaikka vaihtui tiuhaan juoksun edetessä.

Goopilla ei ollut kiirettä vetojuhdan rooliin. Jorma Kontion ainakin Ranskan kilpailuissa Readly Expressin kärryiltä syrjäyttäneen ruotsalaiskuskin taktiikka onnistui sataprosenttisesti. Hän pääsi antamaan ajokilleen kirimerkin loppukurvissa unelmapaikasta kärkiparin imusta.

Readly Express painui loppusuoran alussa kärkeen, mutta sen kannoilla vaarallisen näköisenä tullut suosikki Bold Eagle näytti vyöryvän sen ohi voittoon.

Nurmoksen tallin tähtiravuri oli kuitenkin toista mieltä ja käänsi kamppailun pitkällä maalisuoralla vielä uudelleen edukseen.

Bold Eaglen ohjastaja Franck Nivard onnitteli Readly Expressin kuskia Björn Goopia maalissa.

Readly Expressin voittomarginaali kahden edellisen vuoden sankariin oli selvä, valjakonmitta.

Ruotsalaishevosten huippumenestyksen täydentänyt Propulsion oli kolmas ja Belina Josselyn neljäs. Readly Expressin voittotulos 2 700 metrin volttilähdössä oli huikea 11,2, joka sivusi kilpailuennätystä.

– Olin vähän epävarma, kun Bold Eagle väijyi Readly Expressin takana, mutta luotin hevoseemme. Tuntui hyvältä, mutta varma ei voi olla koskaan ennen kuin hevoset ovat maalissa, Nurmos painotti.

”Valtava hevonen”

Trav365 kysyi Nurmokselta, kuinka tämä juhlii voittoa.

– En tiedä, minä juhlin jo niin paljon radalla, Nurmos nauroi vastaukseksi.

Valmentaja kertoi myös, että lukuisat uusintalähdöt olivat vain eduksi kylmähermoiselle Readly Expressille.

Goop oli samaa mieltä.

– Ensimmäisillä kerroilla ori vähän hermoili, mutta muuttui niiden jälkeen vain paremman ja paremman tuntuiseksi joka lähtöyrityksessä. Readly Express rauhoittui niiden myötä, Goop sanoi Trav 365:n haastattelussa.

– Bold Eagle oli jo ohitsemme, mutta hevoseni kontrasi. Tunsin itseni lyödyksi, mutta mitä hittoa vielä. Readly Express on valtava hevonen, joka ei anna koskaan periksi, ohjastaja ylisti.

Keväällä Elitloppetiin

Kaikki suurimmat ikäluokkakilpailut nuorempana voittanut Readly Express on näyttänyt talven Ranskan lähdöissä, että se on tämän hetken paras eurooppalainen ravuri myös absoluuttisella tasolla.

25 startissaan vain neljä tappiota kokeneen 6-vuotiaan oriin voittosumma nousi sunnuntaina jo päälle 1,5 miljoonaan euroon.

Nurmos kertoi tällä viikolla IS Ravien haastattelussa, että Readly Express kilpailee Pariisin talvimeetingin loppuun. Sen jälkeen hevonen siirtyy kotitalliinsa Ruotsiin valmistautumaan toukokuun lopussa Tukholmassa ravattavaan Elitloppetiin, joka on maanosan arvostetuin sprintterilähtö.

Juttua muokattu klo 19.10: Lisätty Nurmoksen ja Goopin kommentteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?