Ravigaalassa monta juhlakalua: Köppinen vuoden hevonen, Ossi Nurmonen vuoden valmentaja

Julkaistu:

Ravigaala
Hevosia ei laskettu estradille Lahden Ravigaalassa, mutta niiden taustajoukkoja ja muita ansioituneita ravi-ihmisiä palkittiin kymmenissä kategorioissa salamavalojen loisteessa. Midnight Hour oli yksi juhlakaluista.
Monista hyvistä ehdokkaista viime kauden parhaat palkittiin Ravigaalassa. Vuoden hevonen on ravikuningas Köppinen, lämminverinen Midnight Hour, valmentaja Ossi Nurmonen, ohjastaja Mika Forss ja raviteko Polaran voitto Elitkampenissa.

Lauantai-illan juhlituimpia pareja olivat Midnight Hour ja sen absoluuttiselle huipulle nostanut valmentaja Nurmonen.

Kaksikon upeat yhteiset hetket ovat osin sattuman perua.

Nurmonen ei osaa sanoa, miksi omistaja Veijo Kumpulainen valitsi juuri hänet hevosensa valmentajaksi toissa syksynä. Sen sijaan Nurmonen muistaa oikein hyvin, minkälaisissa olosuhteissa Midnight Houria hänelle tarjottiin.

– Se oli alkusyksyä vuonna 2016, kun Veijo soitti minulle. Hän oli edellisenä sateisena ja pimeänä iltana ajanut Midnight Hourin kanssa Jyväskylän raveista kotiinsa Pihtiputaalle.

– Veijo kertoi puhelimessa kyllästyneensä tekemään pitkiä ravireissuja huonoissa olosuhteissa. Hän ei enää nauttinut niistä, Nurmonen sanoo.

Kun Kumpulainen kysyi Nurmosen tallista paikkaa hevoselleen, se löytyi saman tien.

65-vuotiaan Kumpulaisen ravireissut ovat vain pidentyneet tuon puhelun jälkeen. Hän ei ole kuitenkaan joutunut vetämään hevostaan perässään Pariisin ja New Yorkin huippukilpailuihin, vaan niin Midnight Hour kuin sen taustavoimatkin ovat matkustaneet suurkaupunkeihin lentäen.

Hetkessä huipulle

Ennen kuin Midnight Hour voitti viime elokuussa sensaatiomaisesti Göteborgissa ravatun Åby Stora Prisin ja valittiin mukaan Ranskan ja USA:n kanuunalähtöihin, se ehti olla Nurmosen hoivissa vuoden päivät.

Hevonen teki tuona aikana kolmostasolta rakettimaisen hyppäyksen huippujen joukkoon ja tienasi yli 350 000 euroa. Kyseessä on yksi komeimmista, ellei peräti komein nousu, jonka täysi-ikäinen lämminverinen on Suomessa tehnyt.

– Ehkä ruuna vain soveltui täydellisesti meidän treenisysteemiimme, joka on pääasiassa spurttien ajamista suoralla ja välillä vähän mäessäkin. Hevoset saavat treenissämme voimaa, jota Midnight Hourkin nimenomaan vaatii.

Nurmonen sanoo, että myös ruunan hyvä terveys ja luontainen lahjakkuus ovat vauhdittaneet sen kehitystä.

Pian startissa

Midnight Hourin piti alunperin siirtyä New Yorkin reissun jälkeen Kumpulaisen talliin talveksi, mutta leudot ilmat muuttivat suunnitelmat.

– Veijon oli tarkoitus ajaa jäällä pohjakuntoa ruunalle, mutta heikon jäätilanteen takia se ei ollut mahdollista. Siksi hevonen on ollut koko ajan tallissani.

Nurmonen kertoo, että Midnight Hour alkaa olla jo starttikunnossa.

– Voi olla, että se aloittaa kautensa jo kolmen viikon päästä Kuopion Toto76-raveissa. Ruuna on saanut 20-30 kiloa lisää massaa, mikä tarkoitta laskuopillani puoli sekuntia kovempia aikoja.

– Toisaalta hevosen ei edes tarvitse kehittyä viime kaudesta. Ruuna vei paljon lähtöjä ja onnistui voittamaan kaksi oikein isoakin kilpailua. Samaa lähdetään hakemaan tänä vuonnakin.


Vuoden valmentajaksi hötkyilemättä

Jos oli viime kausi huippuhyvä Midnight Hourille, se oli ennätyksellinen myös valmentajalle. Pitkälti Midnight Hourin ansiosta Nurmosen talli rohmusi 450 000 euron ansiot. Hänen vanha ennätyksensä koheni yli 300 000 eurolla.

Nurmosen meriitit riittivät nostamaan hänet vuoden valmentajaksi ohi Markku Niemisen ja kumppaneiden suurtallien.

Kuopiolainen suhtautuu menestykseensä kylmän viileästi ilman hötkyilyjä.

– Amerikassa ja Ranskassa pääsin käymään, mutta muuten päivät olivat aika samanlaisia kuin ennenkin. Se oli mukava huomata, että onnitteluita tuli sellaisiltakin ihmisiltä, joista en ollut kuullut kymmeneen vuoteen.

Midnight Hourin loihtiminen huipulle ei vetänyt Nurmosen tallia täyteen tähtihevosista.

– Muutamia uusia hyviä hevosia tuli valmennukseeni. Juuri laskeskelin, että valmennetavien määrä on kuitenkin pudonnut vuodessa kahdeksalla.

– Hevosten vähentäminen oli ihan tietoinen ratkaisu sen jälkeen, kun poikani Iikka lähti syksyllä pyörittämään omaa talliaan muualle.

Lauantain Ravigaalassa palkittiin tuttuun tapaan menneenä vuotena menestyneitä hevosia, ihmisiä, raviratoja ja tempauksia.


Vuoden hevonen ja raviteko selvisivät yleisöäänestyksellä ja muut voittajat valitsi ammattilaisten raati. Vuoden hevoseksi keräsi eniten ääniä ravikuningas Köppinen ja raviteoksi Polaran Elitkampen-voitto.

Ravigaalassa palkitut

Vuoden hevonen: Köppinen – yleisöäänestys

Lämminverinen: Midnight Hour

Ohjastaja: Mika Forss

Valmentaja: Ossi Nurmonen

Monté-ohjastaja: Jenni Kaija

Hevosenhoitaja: Marika Salin

Vanhempi suomenhevostamma: Saaga S

Vanhempi suomenhevosori: Välähdys

4-vuotias suomenhevonen: Vixus

5-vuotias suomenhevonen: Ellin Sisu

Vanhempi lämminveritamma: Venice

Vanhempi lämminveriori: Midnight Hour

3-vuotias lämminverinen: Hotshot Luca

4-vuotias lämminverinen: Next Direction

Monté-hevonen: Licence Holder

Ravirata: Kaustinen

Kesäravirata: Riihimäki

Kasvattaja: Jalohepo

Hevosenomistaja: Heikki Korhonen

Vuoden raviteko: Polaran Elitkampen -voitto - yleisöäänestys

1. kunniamaininta: D.D.’s Hitman Finlandia-ajon voitto

Suomen Hippoksen kunniamaininta: Pesiskimppa

Nuorisoravikerho: Killerin Nuorisokerho

Vuoden voitokkain hevonen: Costello

Vuoden voitokkain ohjastaja: Mika Forss

Salamakypärät: 1. Terri Lehtonen, 2. Arna Ruohomäki, 3. Emma Väre

Kokelasmeeting: 1. Joni-Petteri Irri, 1. Emma Väre, 3. Antti Veteläinen

Tähtien Talli: Venice

Raviliigan voittajajoukkue: Forssa, Real Red

Raviliigan tsemppijoukkue: Ratsastajainliitto, R.R. Nykäisy

Raviurheilijan kultainen ansiomerkki: Markku Nieminen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt