Ravit

Tähtitamman kuninkuusraveista alkanut murheiden kierre vihdoin ohi

Julkaistu:

TOTO65
Huipputamma Taruntuuli palaa viimein kilparadoille keskiviikkoiltana Vermossa, mutta hieman maltillisin odotuksin.
Ikäluokkamenestyjä Taruntuuli nousi viime kaudella seitsemänvuotiaana ryminällä suomenhevostammojen absoluuttiselle huipulle. Se löi esimerkiksi kesäkuun Tammatähdessä ravikuningattaren Saaga S:n selityksittä.

Tamma lähti Vermon kuningatarkilpailuun yhtenä mahdollisena menestyjänä, mutta kisasta tuli hevoselle täysi floppi. Se jätti leikin kesken kahden osamatkan jälkeen.

– Taruntuuli oli Vermossa nahkea, ja keskeytys tuntui viisaalta ratkaisulta. Hevonen sairastuikin tosi pahasti heti viikonlopun jälkeen. Sillä oli varmasti tauti päällä jo kuninkuusraveissa, valmentaja Esa Holopainen uskoo.

– Ongelma oli odotettua pidempi. Tamma meni pitkään vain huonommaksi ja huonommaksi, ja hetken jo ajattelin, että näinköhän se toipuu ollenkaan. Äärimmäisen ankara virustauti hevoselle tuli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin kuukauden toipilasjakson jälkeen Taruntuuli taustajoukkojen helpotukseksi tervehtyi, piristyi ja pääsi jälleen liikkumaan.

Näin pitkän sairausjakson jälkeen Holopainen saapuu tamman kanssa luonnollisesti maltillisin mielin Vermoon.

– Hevonen piristyi merkittävästi, kun se pääsi takaisin treenien makuun. Sen olemus ollut samalla lailla iloinen kuten parhaina päivinään.

– En ole kuitenkaan raaskinut ajaa Taruntuulella kotona 1.35-vauhtia kovempaa. On selvä, ettei sen kilpailuvire ole heti terävimmillään. Näitä lähtöjä ole helppo kiertää kahdelta takamatkalta, ja luonnollisesti koetan ajaa pitkältä tauolta muutenkin aika nätisti ilman alkurevittelyjä.


Sarjat vähissä – Ranskalle silti ei

Holopainen harmittelee sopivien sarjojen puutetta Taruntuulelle.

– Vaihtoehdot ovat aika vähissä, kun hevosella on tiliä yli 80 000 euroa. Tammalähdöt ovat talvella tällaisia, joissa joudumme pitkille takamatkoille. Avoimissakaan kisoissa kun en niin haluaisi ajaa Costelloa, Polaraa ja muita kovia oriita vastaan.

Yksi mahdollinen kilpailu Taruntuulelle olisi Ranskan pääradalla Vincennesissä helmikuussa käytävä kylmäveriottelu. Se on kilpailu, johon suomalaisilla on viime vuosina ollut hankaluuksia saada kokoon kilpailukykyistä joukkuetta.

Sama murhe näyttää vaivaavan tänäkin vuonna. Holopainenkaan ei ole innokas Pariisin reissusta.

– Se on pitkine kuljetuksineen äärimmäisen rankka reissu hevosille. Ehkä sitä olisi voinut miettiä optimitilanteessa, mutta kun Taruntuulella on alla pitkä sairastauko, tuollaisia rasituksia on varmasti järkevä välttää, Holopainen perustelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt