Taiteilija maalasi hevoset kauttaaltaan hohtaviksi tv-tähdiksi: ”Barbie on varsinainen missi” - Ravit - Ilta-Sanomat

Taiteilija maalasi hevoset kauttaaltaan hohtaviksi tv-tähdiksi: ”Barbie on varsinainen missi”

– Kuvittelin, että hevosten mukana olisi tullut vaikka minkälaiset herkkubaarit, urakasta vastannut Body Painting -taiteilija nauraa.

3.1.2018 19:26

Uuden ravisapluunan Magic Mondayn kampanjoinnissa otettiin nimensä mukaiset keinot käyttöön. Tv-mainoksessa taianomaisesti maalatut ravurit kirmaavat talleistaan Vermon raviradalle heti, kun vuorokausi vaihtuu sunnuntaista maanantaiksi.

Hevosten maalaus oli Body Paintingin maailmanmestarille Riina Laineelle uniikki kokemus. Hän ole kuullut, että niitä olisi koskaan aikaisemmin sudittu valossa hohtavilla UV-maaleilla missään päin maailmaa.

Laine korostaa, että hän paneutui hyvin tarkasti hevosten käyttäytymiseen ennen kuin sivellin alkoi todenteolla heilua

Maalit olivat iholle tarkoitettua kosmetiikkaa ja samoja maaleja, joita käytetään ihmisillä. Vesiliukoiset maalit eivät sisältäneet keinotekoisia hajusteita.

– Koska minulla ei ollut kokemusta hevosten maalaamisesta, soitin ensimmäiseksi kollegalleni ulkomaille. Kyselin häneltä, kuinka hevoset suhtautuisivat maalaamiseen. Koko juttu tuntui tosi jännittävältä etukäteen, Laine tunnustaa.

Hevosia kuvattiin Vermon raviradalla pimeässä.

Kylmäharjoittelu puhtaalla pensselillä

Maalitaiteilija kertoo, että varsinaiseen maskeeraamiseen mentiin vasta kylmäharjoittelun jälkeen.

– Hevosten annettiin rauhassa tutustua meihin vieraisiin ihmisiin, maaleihin ja kameroihin, minkä jälkeen niitä vielä siveltiin pensseleillä ilman maalia.

– Koska olen hyvin eläinrakas ihminen, halusin olla varma siitä, etteivät hevoset tunteneet oloaan epämiellyttäväksi, Laine sanoo.

Kuvauksiin päätyneet hevoset oli valittu huolella. Ihan jokaista vikuripäätä ei voinut luonnollisesti hyväksyä joukkoon. Orihevosista luovuttiin suosiolla.

Uni yllätti käsittelyssä

Kuvauspaikalle Vermoon saapuivat tammat Bensin Barbie Li ja In Fokus sekä ruunat Big Bad Hoss, In New Profit ja Spielberg. Kaikki ovat entisiä ravureita, jotka ovat Vermon ravikoululla opetuskäytössä.

– Hevoset suhtautuivat maalaukseen ja muuhun hälinään yksilöllisesti, mutta lunkisti ne asiat ottivat. Eräs nautti esimerkiksi kovasti siitä, kun sen korvia maalattiin. Hyvä, ettei se nukahtanut niille sijoilleen, Laine nauraa.

Riina Laine yllättyi, kuinka hyvin hevoset pysyivät maalauksissa aloillaan.

Laine sanoo, että yhden hevosen maalaus kesti noin kaksi tuntia.

– Yhteen syssyyn niitä ei maalattu. Kun toinen kylki tai pää oli valmis, hevonen pääsi välillä karsinan rauhaan lepäilemään ennen työn jatkumista.

Laine oli yllättynyt, kuinka kivuttomasti maalausurakka ja kuvaukset sujuivat.

– Ensimmäistäkään porkkanaa ei tarvittu. Luulin, että hevosten mukana olisi tullut vaikka minkälaiset herkkubaarit, mutta ei niitä tarvinnut houkutella.

Maalauksissa haettiin Laineen mukaan abstraktia graafista kulmikasta kuviointia, joka korosti hevosen anatomiaa ja kroppaa maagisissa sävyissä.

Missimalli lauman keulassa

Kun hevoset oli kahden päivän sessioissa viimeistelty kuvauskuntoon, ne pääsivät pimeän tultua tallin uumenista pinkomaan Vermon kaviouralle.

Lauman kärjessä ravasi päätähtenä 10-vuotias Bensin Barbie Li, jonka virallinen raviura päättyi vuonna 2014.

– Barbie on muutenkin varsinainen malli ja missi, joka on aina paikalla ottamassa oikean asennon, kun kamera vilahtaa, Vermon ravikoulun vetäjä Hanna Lepistö sanoo.

Raviradoilla hyvin pärjännyt Spielberg on päässyt tv-mainoksiin.

Urakan jälkeen UV-maali irtosi hevosten päältä puhtaalla vedellä. Ravihevoset jos jotkut ovat tottuneet nautiskelemaan vesisuihkuista pesupaikoilla.

Lepistö vakuuttaa, ettei mainoksiin päätyneille hevosille jäänyt traumoja.

– Vaikka niitä selvästi jo väsytti pitkien päivien lopussa, hyvin ne suhtautuivat kaikkeen ja toipuivat. Koko viisikko on opetuskäytössä, joten ne ovat tottuneet erilaiseen käsittelyyn, Lepistö huomauttaa.

Lepistön mukaan tähteys ei myöskään ehtinyt nousta yhdenkään nelijalkaisen päähän.

– Ne jatkoivat ihan normaalia elämäänsä heti kuvausten jälkeisenä päivänä. Diivan elkeitä ei ole millään hevosella näkynyt – ainakaan vielä, Lepistö hymähtää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?