Aki, Kim

Ravit

Nuori valmentaja löysi avaimet lahjakkaaseen ongelmaravuriin: ”Välillä tuntui, ettei tähän pisteeseen päästä”

Julkaistu:

Ravit
Koko uransa poikkeuksellisen lahjakkaaksi tiedetty K.P. Salama on päässyt näyttämään kykynsä vain ajoittain. Santtu Raitalan käsissä iäkäs ruuna on löytänyt uuden kevään.
Kaksitoistavuotias K.P. Salama on palannut syksyllä ryminällä huippuhevosten joukkoon.

Superlahjakas ruuna on voittanut uransa kilpailuista lähes puolet. Korkeasta iästä ja yhdeksästä kilpakaudesta huolimatta sillä on startteja ainoastaan 34.

Laukaalaisten veljesten Kaarlo ja Kari Ahokkaan tallissa ravilegenda Vieskerin poika väläytteli juoksijanlahjojaan ravaamalla muun muassa jo uransa viidennessä kilpailussa laukan kera huiman tuloksen 27,0/2100 metriä.

Laukat olivat sittemmin ruunatunkin ravurin riesana kuitenkin koko ajan, eikä sille kertynyt pidempiä yhtenäisiä kilpailujaksoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli-innokkuuteen taipuvainen K.P. Salama on kilpaillut joka vuosi, muttei viisivuotiskauden jälkeen yhtenäkään vuotena neljää kertaa enempää. Hevosen viime ja toissa vuoden tienestit kaviourilta olivat yhteensä vaivaiset 50 euroa.

Kun Kaarlo Ahokas kuoli äkillisesti viime vuoden keväällä, hänen pikkuveljensä Kari Ahokas päätyi myymään tallin hevosia loppuvuonna. Tällöin 25-vuotias Santtu Raitala tarttui tilaisuuteen.

– Lehdessä oli myynti-ilmoitus ihan toisesta hevosesta, jota menin katsomaan. Samalla ajoin K.P. Salamallakin huvin vuoksi, ja silloin tuli heti tunne, että kapasiteettia sillä on. Tiesin toki jo entuudestaan, että hevonen on lahjakas, Raitala kertoo.


Vähäiseen starttimäärään nähden K.P. Salaman varsin korkea ikä tuli uudelle valmentajalle yllätyksenä.

– Ostovaiheessa en mieltänyt, kuinka iäkäs se oli. Katsoin iän hevosen tiedoista vasta jälkeenpäin. Ruunalla tuntui olevan terve elämänilo jäljellä juostessa.

Suomenhevoset saavat kilpailla 15-vuotiskauden loppuun asti, joten K.P. Salamalla on terveyden salliessa vielä useampia kausia jäljellä.

Kärsivällisyyttä kysytty

Vajaan vuoden ajan K.P. Salaman kanssa töitä tehnyt Raitala ei ole päässyt helpolla. Kolmen voiton putken saavuttamiseksi hevosen taustajoukkojen on täytynyt selvitä vastoinkäymisestä jos toisestakin.

– Välillä tuntui, ettei tähän pisteeseen päästäisi. Parilla omistajakimpassa olevalla kaverillani on kuitenkin hyvät hermot, eivätkä he ole hoputtaneet minua, Raitala kehuu Salatut Elämät Tallin jäseniä.

– Hevosen jalat ovat jo elämää nähneet, ja ongelmat heijastuvat myös sen psyykkiseen puoleen. Ajokerroilla ja päivillä on isoja eroja. Nyt ruunan terveys on ollut taas paremmalla tolalla ja sitä on päästy treenaamaan normaalisti.


Raitala ei olisi luultavasti pärjännyt näin hyvin K.P. Salaman kanssa ilman apujoukkoja. Kaksikko ei ole vielä kohdannut parempaansa.

– Ruunan jalkojen huolto teettää tosi paljon ylimääräistä työtä. Täytyy antaa iso kiitos serkkutytölleni Anniina Pekoselle, joka on tehnyt innolla töitä hevosen kanssa.

Paitsi kotona, myös ravipaikoilla hoitajan merkitys on suuri.

– Hoitajalla ei voi olla kilpailupäivänä mitään muuta työtä. Hevonen on yritettävä pitää koko ajan rauhallisena. Lisäksi sitä on lämmitettävä paljon, jotta sen meno olisi notkeaa starteissa, Raitala valaisee.

Sopiva kilpailuvarustus ruunalle löytyi jo ennen kuin kilpaileminen uudesta tallista käsin alkoi.

– Ennen ensimmäistä starttia testailin paljon kaikenlaisia varusteita, joilla hevonen saadaan pysymään rauhallisena. Starttien myötä niitä ei ole enää vaihdettu.

– Antti Ojanperä on auttanut meitä ruunan kengityksen kanssa. Salaman takajaloissa on normaalit kengät, mutta etujaloissa erikoiskengät, jotka ovat Antin patentti.

Tappio tuntematon

K.P. Salama aloitti Raitalan käsistä elokuun lopussa Oulussa hallitulla voitolla. Kuukausien kovan työn tulos purkautui ohjastajan villinä tuuletuksena maalilinjalla.

Pari viikkoa myöhemmin Jyväskylässä oli uuden ykkössijan vuoro. Pitkä takamatkakaan ei hidastanut vauhdikasta menijää, vaan se oli kilpakumppaneihinsa nähden kuin eri planeetalta, kun leiskautti koko porukan ohi viimeisellä takasuoralla.

Kolmas peräkkäinen voitto tuli viime maanantaina Rovaniemellä myös hallittuun tyyliin.

– Jyväskylän startista tykkäsin kovasti. Rovaniemellä ruuna ei ollut ihan vetreimmillään, mutta hoiti luokallaan homman. Palautuminen jäi sinne vähän lyhyeksi, Raitala arvioi.


Aikaisempina vuosina K.P. Salamaa rienanneita laukka-askeleita ei syksyn starteissa ole tullut lainkaan.

– Takaraivossa kyllä edelleen kolkuttaa, että rupeaako laukkoja taas tulemaan, koska ruuna ei ole mikään umpiravuri vieläkään. Hevonen on kuitenkin halunnut mennä ravia starteissamme. Tosin vain niistä yhdessä on syntynyt oikeaa kilvanajoa, Raitala näkee.

Huimat lukemat

Raitala on tullut tunnetuksi taitavana lainaohjastajana. Pihtiputaalainen ajaa parhaillaan uransa parasta kautta, ja sadan voiton raja häämöttää jo, vaikka vuotta on yli neljännes jäljellä.

Ahkeran raveissa kiertämisen ohella nuori mies on myös valmentanut muutamaa hevosta kerrallaan ja menestynyt mainiosti. K.P. Salaman lisäksi hänen treenissään on kolme muuta starttihevosta.

Raitalan tallin hevosten tämän vuoden voittoprosentti on huikea 44. Kauden 16 starttia ovat tuoneet peräti 13 totosijaa.

Silmiinpistävää Raitalan valmennustilastossa on myös se, että hevosten laukkamerkinnät ovat vähissä.

– Laukka on sillä tavalla kiusallinen asia, että jos se tulee, silloin ei pääse näkemään hevosen virettä. Kun taas mennään ravia, niin nähdään, mihin suuntaan ollaan matkalla, vaikkei pärjättäisikään, Raitala summaa.

K.P. Salama kuittasi Jyväskylästä ja Rovaniemeltä 3 000 euron ykköspalkinnon. Jatkossakin sillä tähdätään arvokkaisiin lähtöihin.

– Triplatonni- tai 76-lähtöjä varmaankin ajamme. Koska Salama ei voi määräänsä enempää startata, on kiva, että vaivanpalkkaakin jää onnistumisista. Vähän pidempi starttiväli pidetään kuitenkin tällä hetkellä, muttei mitään mittavaa taukoa, Raitala kaavailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt