Iivo Niskasen hevoset saalistavat hurjia päänahkoja ja rahakasta tuplaa – ”Olen aina optimistinen”

Julkaistu:

Oulu Express
Tasokkaalla T76-finaalikierroksella lauantaina Oulussa ravataan peräti neljä suurkilpailua. Niistä kahdessa hiihtäjätähden kimppahevosella on realistiset saumat voittajaksi.
Lauantain Toto76-ravien suurimmat palkinnot jaetaan 3-vuotiaiden lämminveristen Oulu Expressin finaalissa. Karsintavoittajina finaaliin starttaavat Hotshot Luca, Little Boss sekä Cameron Evo. Näistä viimeksi mainitun omistajista yksi on maailmanmestarihiihtäjä Iivo Niskanen.

– Olen aina optimistinen, niin hiihdossa kuin raveissa. Luotan itseeni ja nyt olen ruvennut luottamaan omiin hevosiinikin. En näe etteikö lauantain lähtö olisi mahdollista voittaa, vaikka vastus on tosi kovaa luokkaa, Niskanen lataa.

Edellä mainitun vastustajakaksikon lisäksi Niskanen laskee lähdön suosikkeihin Twist of Faten.

– Hotshot Luca on juossut maailmanennätyksen ja Twist of Fatellakin taitaa olla Suomen ennätys, joten niistäpä saataisiinkin mojovat päänahat. Vaikuttaisi, että Cameron Evolle on jäänyt ensimmäisissä kilpailuissaan aika paljon sisään. Nythän se sitten nähdään, että kuinka paljon. Hevonen on lahjakas, mutta varsat ovat varsoja, hiihtäjä-ässä tietää.

Niskanen hankki aloittelevasta kilpurista neljänneksen elokuun puolivälissä. Sen jälkeen Cameron Evo on ehtinyt voittaa kahdesti. Yhteensä uralla on nyt neljä voittoa viidestä kilpailusta.

Kauppojen jälkeen hevosen arvo on noussut myös siksi, että viime lauantaina Vermossa sen vuotta vanhempi isoveli Benjamin Evo voitti klassikkokisa Derbyn. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan 3-vuotiaan Cameron Evon arvo on tällä hetkellä lähestymässä kuusinumeroisia lukemia.

Oliko tilanne ostaessa kuten ravipiireissä tavataan sanoa, että kauppahinta huomattava?

– Pysytään samoilla linjoilla ja vastataan näin, Niskanen nauraa.

– Olin nähnyt hevosen ensimmäiset kilpailut ja olin kesällä Vieremällä Ponsse-raveissa katsomassa, kun Cameron Evo voitti lähtönsä. Sitten kun Lähdekorven Karin kanssa tuli puheeksi, että hän voisi myydä osuudestaan puolet, kipinä kaupasta syntyi nopeasti.


Valmentaja: Tulevaisuuden huippuhevonen

Cameron Evo juoksee OEX-finaalissa uransa toistaiseksi kovimmassa tehtävässä. T76-pelaajat ovat luottaneet sisäradalta matkaan kiihdyttävän orin lähdön kolmossuosikiksi. Elokuussa Solvallassa 3-vuotiaiden ME-ajan volttilähetyksellä ravannut Hotshot Luca on suursuosikki.

– Cameron Evo on erittäin lahjakas tulevaisuuden huippuhevonen. Tässä vaiheessa se on vielä jonkin verran muita jäljessä kehityksessä, kun talvella piti operoida jalasta irtopala ja siksi aloittaminen meni vähän myöhäiseksi. Hevosesta tulee ajan kanssa tosi nopea, mutta vielä se ei ole valmis kilpailija. Startit vievät eteenpäin, sanoo valmentaja Heikki Korhonen, joka omistaa hevosesta yhä puolet.

Omistajatrion täydentää tunnettu ravipersoona Kari Lähdekorpi, joka siis möi Niskaselle osuuden omasta puolikkaastaan.

– Myin osuuden niin halvalla, että minun pitäisi saada sponsoripaikka Iivon hiihtopuvusta, Lähdekorpi veistelee.

– Tein virheen kun löin lukkoon kaupat Iivon kanssa asiasta Heikin kanssa ensin puhumatta, mutta homma vain eteni niin älyttömän nopeasti, kuten minun asiani yleensä. Ja jälkikäteen olemme puhuneet asiat halki.

2100 metrin matkalla ajettavan Oulu Expressin voittaja kuittaa lauantaina 21 000 euroa. Vielä paljon suuremmat rahat ovat tarjolla lokakuussa ajettavassa klassikkokisa Kriteriumin finaalissa. Sen voittaja kuittaa 112 500 euron jättipalkinnon.

– Sinnehän sitä tietysti tähdätään, kun rahaakin on noin paljon jaossa. Mutta kuten sanoin, tänä vuonna Cameron Evo ei ole vielä valmis. Ensi kaudelta odotetaan joka tapauksessa enemmän, kun hevonen saa muita kiinni kehityksessä, valmentaja Heikki Korhonen luottaa.

”Voi olla jo nyt kova sana”

Kolmikko omistaa yhdessä myös 6-vuotiaan Victory Bonsain, joka starttaa lauantaina kultadivisioonan finaalissa. Siitä Iivo Niskanen osti osuuden toukokuussa.

Jenkkiori loisti viime kevään kilpailuissa Osloa myöten, mutta ei ollut parhaimmillaan keskikesällä. Nyt se vaikuttaa taas nousuvireiseltä. Viime kilpailussaan kolme viikkoa sitten Rovaniemellä Victory Bonsai oli jo asiallinen kakkonen.

– Victory Bonsain rauta-arvot ovat heitelleet pitkin kesää. On yritetty antaa erikoisrautaa ja vaikka mitä, mutta ongelmana on ollut, että rauta ei vain niin sanotusti tartu hevoseen, kuopiolaisvalmentaja Korhonen harmittelee.

Kultadivarifinaalin voitosta maksetaan 10 000 euroa. Suosikkina starttaa Regent Zet, joka löi Victory Bonsain selvästi Porin Suurmestaruudessa heinäkuussa.

– Nyt raudat ovat olleet nousemaan päin ja kun viimeistelyjä ajeltiin, ori oli tosi pirteä ja letkeä. Tuskin hevonen vieläkään ihan parhaimmillaan on, mutta kisa näyttää paperilla sellaiselta, että Bonsai voi olla jo nyt kova sana, kun lähtöpaikkakin on hyvä, Korhonen luottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt