Kuva: Kuljetuskärry meni karuun kuntoon kolarissa – hevonen pelastui hätkähdyttävällä tavalla

Liikenneonnettomuudessa vältyttiin suuremmilta tuhoilta kuin ihmeen kaupalla.

Iikka Nurmosen vetämästä hevoskopista ei jäänyt paljon jäljelle.

22.8.2017 18:00

Ryminällä Suomen huippuohjastajien joukkoon noussut Iikka Nurmonen koki kauhunhetkiä maanantaina matkalla Oulun raveihin. Hänen ohjaamansa hevoskuljetusauto joutui kolariin lava-auton kanssa.

Nurmosen matkassa oli kolme raveihin kilpailemaan menossa ollutta ravuria. Näistä kaksi matkusti ohjastajan ohjaamassa kahden hevosen kuljetusautossa ja yksi auton vetämässä kuljetuskopissa.

Reilu sata kilometriä ennen määränpäätä maantien risteyksessä vasemmalta tullut lava-auto osui Nurmosen kuljetusauton takapäähän ja kuljetuskoppiin, joka lensi metsikköön. Onnettomuuspaikalla oli 100 kilometrin nopeusrajoitus.

Kopissa ollut Millstone’s Lissom lensi ohjastajan mukaan katon läpi penkkaan, mutta selvisi kuin ihmeen kaupalla ilman vakavia vammoja. Ykköstasollakin kilpaillut 10-vuotias tamma jäi illan startista pois.

Millstone’s Lissomin kuljetuskoppi romuttui kolarissa.

Millstone’s Lissom siirtyi kolaripaikalta läheiseen talliin, mutta oli jo tiistaina kotonaan Kuopiossa.

– Millstone’s Lissomilla on kolhuja ja haavoja, muttei näillä näkymin erityisen vakavia vammoja. Tamma tutkitaan vielä tarkemmin, minkä jälkeen päätetään, jatkaako se kilpailemista vai siirtyykö se jo siitostammaksi. Tärkeintä on, että hevonen on elossa, eikä sen jalkoja ole poikki, Nurmonen huokaili.

Kuljetusauton kyydissä olleet Fakir Nyx ja Noble Heart Nova säilyivät ehjin nahoin ja pääsivät jatkamaan matkaansa Ouluun Miika Tenhusen suuremmassa kuljetusautossa.

Hevosille ei jäänyt ainakaan tulosten perusteella minkäänlaisia traumoja kolarista, sillä ensimmäinen voitti lähtönsä ja jälkimmäinen sijoittui suuryllättäjänä toiseksi.

Tuurit matkassa

Nurmosen auton ja pick upin kyydissä olleet henkilöt eivät loukkaantuneet.

– Lava-auton kuski sanoi, ettei hän yksinkertaisesti huomannut meidän tuloamme, Nurmonen kertoi.

Nurmosen mukaan onnettomuudessa olivat myös tuurit mukana.

– Oli onni, että peräkoukku irtosi autostani, minkä ansiosta se pysyi pystyssä. Jos pick up olisi jäänyt suoraan allemme, olisi voinut käydä paljon pahemmin.

Nurmonen kuvaili, että Millstone’s Lissomin kuljetuskoppi meni tuusan nuuskaksi ja siinä kiinni olleet kahdet kärryt romuttuivat myös.

Iikka Nurmonen on ollut otsikoissa viime aikoina. Hän voitti toissa lauantaina Göteborgin superlähdön Midnight Hourilla.

Oli hilkulla, että Nurmonen ehti ajamaan Oulun ensimmäiseen lähtöön. Hänen hevosensa ennättivät raveihin hyvissä ajoin tilapäiskyydillä.

– Minun piti jäädä onnettomuuspaikalle selvittämään kolaria. Pääsin sen jälkeen jatkamaan matkaani kuljetusautollani ja ehdin kuin ehdinkin ensimmäiseen lähtöön, jonka esittelyä järjestäjät viivyttivät muutamilla minuuteilla, Nurmonen kertoi.

Kolme puhallutusta

Kovimmille taisivat maanantaina joutua Nurmosen palkeet. Hänet puhallutettiin kolmesti.

– Ensin ambulanssimiehet ja sen jälkeen poliisit puhalluttivat minut kolaripaikalla. Kolmannen kerran sain puhaltaa vielä raveissa. Aika lailla tuli puhalleltua eilen, Nurmonen sanoi.

Ravikilpailuissa kaikki ohjastajat joutuvat alkometritestiin ennen ensimmäistä lähtöään.

23-vuotias Nurmonen on noussut viime kausina Suomen kuumimpien raviohjastajien joukkoon. Kuskiliigassa neljäntenä olevan kuopiolaisen ajama Midnight Hour voitti heinäkuussa St. Michel-ajon ja toissa viikonlopun Göteborgissa ravatun Åby Stora Prisin, josta kuittasi yli 160 000 euroa.

Nurmosen onnettomuudesta kertoi ensimmäisenä Hevosurheilu.

Edit klo 19.31: Otsikkoa muokattu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?