Ravit

Suomenhevosen siitosura toi tuhansia jälkeläisiä ja miljoonia euroja – 28-vuotias legenda pääsi ansaituille eläkepäiville

Julkaistu:

Ihmehevonen
Lähes 1 500 hevosen isän elämäntyö on tullut päätökseensä. Ihmehevonen on nyt täysipäiväinen eläkeläinen.
Kaikkien aikojen paras suomenhevonen ja suosituin siitosori Viesker, 28, on päässyt lopullisesti eläkkeelle.

Sensaatiomaisiin saavutuksiin yltänyt Viesker juoksi viimeisen starttinsa jo vuonna 2004. Viisi ravikuninkuutta ja yli 1,1 miljoonaa euroa palkintoja kaviourilla ravanneen laukaalaisoriin elämä ei ole ollut kilpauran jälkeen kuitenkaan pahnoilla loikoilua, vaan se on vuodesta toiseen ahkeroinut tammojen kimpussa.

Suomen Hippoksen rekisterin mukaan Vieskerillä on 1 435 jälkeläistä, jotka ovat tienanneet yhteensä yli 9,8 miljoonaa euroa. Vieskerin jälkeläismäärä on suurempi kuin millään toisella oriilla suomenhevosten historiassa.

Vielä tänä vuonna Vieskerille syntyy osaomistaja Kari Ahokkaan mukaan kuutisenkymmentä perillistä. Lisäksi siitosjätiltä on otettu talteen pakastespermaa 60–70 tammalle, ja Ahokkaan mukaan tämä sperma myös käytetään tulevina vuosina.


Vaikka Viesker ravasi Kari Ahokkaalle, Jorma Tuunaselle ja viime toukokuussa menehtyneelle Kaarlo Ahokkaalle hurjat ansiot kilparadoilta, vielä enemmän se rikastutti omistajiaan siitoskäytössä. Puhutaan noin 3,5 miljoonan euron yhteissummasta, eli lottopotista mieheen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kieltämättä Vieskerillä on ollut suunnaton vaikutus talouteemme, mutta se on antanut meille myös tosi paljon elämyksiä ja muita asioita, joita ei rahassa mitata. Lisäksi Vieskerin merkitys koko Suomen raviurheilulle on ollut valtava, Ahokas painottaa.

Periytti kopioitaan

Vieskerin suosio siitoksessa ei ole perustunut pelkästään sen ylivertaisiin kilpailunäyttöihin, vaan se on myös periyttänyt vahvasti nopeita geenejään ja urheilullista kroppaansa.

Ori on jättänyt useita ykköstason tähtiä ja ikäluokkamenestyjiä. Vieskerin kuuluisimmat jälkeläiset ovat hallitseva ravikuningas Vitter ja kaksinkertainen ravikuningatar B. Helmiina. Osa Vieskerin perillisistä on itsekin kunnostautunut siitoskäytössä.

 

Kun on 28 vuotta mittarissa, se näkyy väkisin hevosessa.

Koska ikä näkyy jo Vieskerissä, Ahokkaan mielestä tänä vuonna oli oikea aika päästää huikean elämäntyön tehnyt poikkeushevonen kokopäiväiseksi eläkeläiseksi.

– Kun Vieskerin on hakenut iltaisin tarhasta talliin, se on ollut jo aika väsyneen oloinen. Siitosoriit joutuvat ponnistelemaan kovasti takajaloillaan, eivätkä nekään ole Vieskerillä enää kuin nuorella hevosella. Kun on 28 vuotta mittarissa, se näkyy väkisin hevosessa.

– Koska Vieskerillä ei ollut myöskään enää kunnolla äksöniä mukana siitospuuhissa, katsoin, että nyt on viisainta lopettaa ne. Homma oli hevoselle jo sellaista pakkonaimista, Ahokas naurahtaa.


Lenkkeilyjen aika

Ahokas toivoo, että raviratojen legendaarisimmalla suomenhevosella olisi vielä monia elinvuosia jäljellä. Sen mieli ei ole vielä kuin vanhuksilla.

Ori saa asua omistajansa hoivissa rakkaassa kotitallissaan niin pitkään kuin sillä on hyvä olla.

Ahokas kertoo, että Viesker rupeaa oleskelun vastapainoksi taas lenkkeilemään kärryjen kanssa enemmän kuin välillä. Näin sen kunto pysyy hyvänä myös lemmenaherrusten loputtua.

Ettei vain kilpailuhenkinen ihmehevonen alkaisi luulla, että siltä odotetaan toista uraa kilpakentillä.

Vieskerin eläkepäivistä uutisoi ensin Hevosurheilu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt