Pertti

Ravit

Murtaako italialaisvieras suomalaisrintaman? ”Lupaan, etteivät järjestäjät kadu kutsua”

Julkaistu:

SEINÄJOKI-RACE
Italialainen Twister Bi ja sen ruotsalaistunut amerikkalaisvalmentaja Jerry Riordan värittävät Seinäjoki-racea läsnäolollaan.
Seinäjoki-racessa ei ole ollut vuosiin yhtä kutkuttavat suomalaislähtökohdat kuin tänä vuonna. Vaikkei ulkomailta saapuva kolmikko Twister Bi–Anna Mix–Västerboonthenews ole millään muotoa väheksyttävä joukkue, on jopa todennäköistä, että lähdön jälkeen salkoon nousee Suomen lippu.

Halmstadissa valmentava amerikkalainen Jerry Riordan tuo lähtöön viisivuotiaan Twister Bin, joka yrittää monen nuoren suomalaishevosen tavoin lopullista läpimurtoa kansainvälisiin ympyröihin. Riordan starttaa kisaan odottavissa tunnelmissa.

– Hevoseni on hyvä, ja se on todella hyvä silloin kun se pysyy rauhallisena. Se on nopea, mutta myös jaksava, kunhan se ei kuumu liikaa. Optimitilanteessa se on aivan all-around-hevonen, Riordan analysoi.

– En tunne suomalaisia vastustajia tarpeeksi hyvin, että voisin luvata voiton, mutta sen lupaan, etteivät järjestäjät varmasti kadu meidän kutsumistamme lähtöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Twister Bi hurmasi viime vuonna nelivuotiaana usein, mutta oli välillä ongelmissa Riordanin mainitseman hermokontrollin kanssa. Hevonen saattoi lähteä viemään kuskia hurjaa kyytiä, mutta oli silti usein ykkösenä maalissa. Valmentajan mukaan tunnelin päässä on pientä valoa hevosen käytöksen suhteen. Ja on syytä ollakin, mikäli Seinäjoella aikoo menestyä. Tällä tasolla ja täydellä matkalla ei voi voittaa, mikäli viilettää täyttä vauhtia ensimmäisen kierroksen.

– Ori on rauhoittunut hieman, muttei se vieläkään kestä uusintoja tai viivytyksiä ennen lähtöä. Paha päivä saattaa tulla silloin kun sitä vähiten odottaa, mutta hevonen on tehnyt jo useamman henkisestikin tasapainoisen esityksen.

 

Suomessa on ok olla hieman omalaatuinen tyyppi, ja siitä minä tykkään.

Ruotsista saapuva italiaisori avasi kautensa voittamalla Vincennesissä, missä ei menestytä riehumalla. Riordan rankkaa hevosensa luokaltaan Elitloppet-tasolle, mutta muistuttaa myös realiteeteistä.

– Aloittelemme vasta näissä kovimmissa lähdöissä ja asema pitää ansaita näytöillä, eikä puheilla. Elitloppet-voittaja tämä tuskin on, mutta minulle se on ilman muuta niiden 16 hevosen joukossa, jotka kuuluvat siihen lähtöön. Olen myös vakuuttunut, että jonkin tällaisen b-kategorian ison lähdön hevonen voittaa tänä vuonna. Onko se heti Seinäjoella, sitä en tiedä, mutta tietysti toivon.

Taktiikka auki

Riordan on oikein tyytyväinen hevosen nykykuntoon ja uskoo, että Seinäjoella siltä nähdään sen uran paras esitys.

– Hevoselle jäi Färjestadissa varaakin, kun Björn Goop ajoi lopussa hieman väärää hevosta vastaan. Jäimme toiseksi, mutta ei sillä ole väliä. Se oli valmisteleva startti tänne ja olen vakuuttunut, että hevonen on nyt muutenkin paljon parempi kuin siellä. Olin oikein tyytyväinen, että se pysyi rauhallisena, vaikka joutui taivaltamaan toisella ilman vetoapua.

Twister Bi on niin nopea hevonen, että sillä olisi Seinäjoella mahdollisuus edetä alkumatkalla johtoon, mutta valmentaja jättää taktiikan ohjastaja Christoffer Erikssonin harteille.

– Ei ole kyse siitä, että haluaisin pantata meidän aikomuksia, mutta tämä ei ole auton takana aivan yksinkertainen käsiteltävä ja ohjastaja tekee ratkaisuja vähän siltäkin pohjalta mikä on mahdollista.

”Omalaatuista sakkia, mutta hyvällä tavalla”

Riordan on vieraillut Suomessa aiemmin huipputamma Lisa American kanssa ja kertoo ihastuneensa paikallisiin ihmisiin.

– Suomessa on ok olla hieman omalaatuinen tyyppi, ja siitä minä tykkään. Ruotsissakin saa olla individuelli, mutta se on jotenkin silti rajoitettua ja omalaatuinen saa olla vain tavalla jolla muutkin ovat.

– Lisa American kanssa käytiin Suomessa muutaman kerran ja meistä pidettiin aina oikein hyvää huolta. Mielellään sitä tulee takaisin.


Puhelias treenari oli erittäin tyytyväinen, kun Seinäjoelta lähestyttiin kutsun muodossa.

– Olin miettinyt tätä lähtöä ja mitä enemmän mietin, sitä enemmän se tuntui juuri oikealta paikalta meille tähän vaiheeseen. Halusimme koittaa kansainvälisessä huippulähdössä, muttei kuitenkaan aivan Euroopan huippuja vastaan. Sitten kun Seinäjoelta vielä tuli kutsu, niin kysyntä ja tarjonta kohtasivat mukavasti. Olisin luultavasti kysellyt kutsun perään, ellei sitä olisi jo tullut.

Bostonista Italian kautta Halmstadiin

Riordan itse on lähtöisin Rhode Islandilta. Ravihevosten valmentaminen alkoi kotiseudulla. Lopulta tie vei Italian kautta Ruotsin Halmstadiin, ja nyt mies on ammattivalmentaja siellä.

– En ole koskaan pitänyt amerikkalaisesta tavasta, jossa ravivalmentajan pitäisi olla enemmän eläinlääkäri kuin hevosmies. Säännöt ovat väljät ja hevosia lääkitään aika rankalla kädellä. Ei se kuulu raviurheiluun. Kun paikallinen raviurheilu alkoi hiipumaan 1990-luvulla, ajattelin testata siipiäni Italiassa.

– Sen piti olla parin vuoden testireissu, jonka aikana lapsetkin saavat hieman eurooppalaista sivistystä. Nyt poikani on italialainen ja minä Ruotsissa. Reissu niin sanotusti vähän venähti.

Vuonna 1993 Italiaan muuttanut herrasmies joutui 2010-luvulla taas valinnan eteen, kun Italiassa alkoi raviurheilun alamäki ja muun muassa palkintojenmaksu takkusi pahasti. Miehen vaihtoehdot olivat paluu Amerikkaan ja jossain määrin Ranska. Lopulta kuitenkin Ruotsi tuntui parhaalta vaihtoehdolta.

– Amerikka ei kiehtonut edelleenkään. Siellä on edelleenkin ne samat asiat, jotka minua vaivasivat jo aiemmin. Ranskassa ei olisi ollut kauheasti lähtöjä ulkomaisille hevosille, joten Ruotsi tuntui lopulta selvästi viisaimmalta vaihtoehdolta. Viihdyin kyllä Italiassa ja olen viihtynyt Ruotsissakin.

Riordan perusti ensiksi satellittitallin Ruotsiin, mutta siirsi käytännössä koko toimintansa Halmstadiin vuonna 2013. Hänen valmennuksessaan on tällä hetkellä 32 hevosta.

60 000 euron ykköspalkinnon Seinäjoki-race ajetaan lauantaina Seinäjoen Toto76-ravien päätöslähtönä noin kello 17.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt