Pertti

Ravit

Synkän ennusteen saanut suomenhevonen koki ihmeparantumisen – juossut sen jälkeen omistajaperheelleen 300 000 euroa!

Julkaistu:

Ikuinen ravimuisto
Kangasniemeläinen hevosenomistaja kertoo, kuinka dramaattiset hetket vaihtuivat lottovoitoksi.
Jo 1970-luvun lopulta lähtien raveissa kilpaillut Terho Rautiainen, 56, on touhunnut monenlaisten hevosten kanssa. Yhdellä ravurilla on kuitenkin erityinen paikka hänen sydämessään.

Viime vuodet huipulla ollut Suivikas on kangasniemeläisen Rautiaisen elämän hevonen. Hän nimeää vakavaa loukkaantumista seuranneen hevosensa ihmeparantumisen ja nousun tähtien joukkoon omaksi ikuiseksi ravimuistokseen.

Suomenhevosten kakkostasolle kivunneen Suivikkaan ura joutui reilu kolme vuotta sitten vaakalaudalle. Ajajaltaan harjoituslenkillä irti päässyt ori satutti useiden kilometrien karkumatkan aikana jalkansa niin pahasti, että eläinlääkärin ennuste oli synkkä.

Rautiainen kertoo nyt muutamia vuosia myöhemmin, mitä tammikuussa 2014 tapahtui.


– Suivikkaalla on tapana rynnätä, kun se sen kääntää kärryjen kanssa ympäri. Tuona talvena ori pääsi lenkillä karkuun minulla töissä olleelta mieheltä, joka ajoi sillä ensimmäisen kerran. Mies lensi kärryiltä, ja Suivikas juoksi 4-5 kilometrin matkan valtoimenaan tallillemme, Rautiainen muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Eläinlääkäri oli silloin melko varma, että Suivikkaan ura oli siinä.

Omistajalle selvisi nopeasti, että nyt kävi huonosti. Hän ajoi Suivikkaan klinikalle, mistä joutui palaamaan apeana kotiinsa.

– Eläinlääkäri oli silloin melko varma, että Suivikkaan ura oli siinä.

Ihmeet seurasivat toisiaan

Toipilashevosten vesikuntoutusyritystä pitävä Rautiainen ei kuitenkaan halunnut antaa heti periksi. Koska hänelle oli kertynyt raju kokemus enemmän ja vähemmän loukkaantuneista ravureista, hän päätti luonnollisesti yrittää oman arvohevosensa kanssa.

Ja ihme tapahtui. Jo ensimmäisellä kontrollikäynnillä eläinlääkäri oli päivitellyt, kuinka hyvin Suivikkaan hankosidevamma oli alkanut parantua. Suurimmat yllätykset olivat kuitenkin vasta edessä.


Suivikas toipui kaikkien ihmeeksi kilpailukuntoon kevään aikana ja oli startissa jo toukokuun puolivälissä Mikkelin raveissa. Rautiainen kertoo, että vastaavan vamman kokevat ravurit eivät tahdo kestää kuin muutamia kilpailuja, kun hajoavat uudelleen.

Suivikas on kilpaillut loukkaantumisensa jälkeen 72 kertaa ja tienannut Rautiaisen perheelle palkintorahoja huimat 300 000 euroa. Ori sijoittui toissa kesän kuninkuuskilpailussa toiseksi ja voitti viime vuonna Pohjoismaiden mestaruuden.

– Yleensä hevosilta tahtoo hävitä metrejä ”hankkarivaivojen” takia, mutta Suivikkaalle kävi päinvastoin. Se on aina ollut äärimmäisen sitkeä kovapäinen hevonen, joka näytti luonteensa myös loukkaantumisen hetkellä.

Rautiainen paljastaa, että hän on itse ajanut Suivikkaan lenkit 99-prosenttisesti haaverin jälkeen.

Onko apumiehesi oppinut olemaan varovaisempi hevosten ohjissa?

– Enpä tiedä, sillä hän lopetti meillä Suivikkaan loukkaantumisen jälkeen. Tai sai oikeammin lopputilin.

Ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä. Lue sarjan aiemmat osat täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt