Isä sekosi lapsistaan ja osti näille hevosen – hurjille ansioille ei näy loppua

Alle kouluikäisten sisarusten omistaman tähtihevosen seuraava suuri maali on jo ravikuninkuus.

Ville Herttua on valmentanut Costellon huipputasolle.

9.3.2017 7:17

Isäksi tuleminen sekoittaa monen miehen pään. He saattavat tehdä esimerkiksi toinen toistaan erikoisempia hankintoja.

Ville Herttua haltioitui lastensa syntymästä niin, että päätti ostaa näille oman hevosen. Nyt kuusi vuotta myöhemmin tuosta kaksivuotiaana taloon tulleesta suomenhevosvarsasta on kehittynyt talven kovin ravihevonen.

Herttua epäilee, että jälkikasvu tartutti häneen sen kuuluisan hevoskuumeen.

– Hanna oli silloin yksivuotias eikä Tommille ollut edes nimeä annettu. Isä oli niin pyörryksissä lapsistaan, että hankki näille hevosen, Herttua myöntää hymyssä suin.

Lainarahoilla Herttuan ei tarvinnut hevoskaupoilla hääriä.

– I.P. Piirtomme pärjäsi niihin aikoihin mukavasti, joten sen tienaamille palkintorahoille tuli konkreettista käyttöä. Niitä sijoitettiin hevoseen eikä käytetty jokapäiväiseen tuhlailuun.

 Olkapääni kopsahti oven karmiin. Tykkäsin siitä iskusta ja tuumasin, että tässähän on vireä varsa minun makuuni.

Herttua laskee, että hän kiersi kuuden tai seitsemän kasvattajan luona etsimässä lapsilleen hevosta. Costellossa häntä houkutti ensin varsan suku.

– Kun kävin ensimmäisen kerran katsomassa varsaa, se ei tehnyt lainkaan vaikutusta. Oli harmaan luminen päivä, ja Costello nyhjötti apeana tarhassa.

Kauppoja ei silloin syntynyt.

Myyntipuhe kolahti

– Kun myöhemmin tuli useita päiviä kestänyt 30 asteen pakkasjakso ja tekemiset olivat vähissä, sanoin avovaimolleni Tialle, että menen uudelleen katsomaan Costelloa.

Costello nauttii juoksemisesta. Sen motto on: Eteenpäin!

Varsalla oli sillä kertaa parempi fiilis, jonka se kruunasi erikoisella myyntipuheellaan.

– Costello oli silloin paljon vilkkaampi. Kun talutin varsaa talliin, se tuli sisälle juoksujalkaa niin, että olkapääni kopsahti oven karmiin. Tykkäsin siitä iskusta ja tuumasin, että tässähän on vireä varsa minun makuuni, Herttua nauraa.

Vaikkei Costellosta olisi kehittynyt tähtiravuria, se olisi silti Herttuan perheelle rakas. Perheenjäsenet osaavat nauttia pienemmistäkin asioista hevosten parissa.

– Koska olemme puhtaasti harrastajia, moni juttu raviurheilussa tuo meille elämyksiä. Jos Costellon ennätys olisi vaikka 32,7 ja se köpsyttelisi yhä alasarjoissa, meidän luonamme se olisi silti, Herttua vakuuttaa.

Porkkanat ovat Costellon herkkua.

Costello ei totisesti jäänyt ”mutasarjojen” juoksijaksi. Ori on kehittynyt harppauksin vuosi vuodelta.

Se on ravannut omistajaperheelleen jo 156 596 euron ansiot kaviourilta. Pelkästään tämän vuoden tienestit Costellolla ovat jo 54 000 euroa, vaikka mennään vasta maaliskuun alkua!

Tänä kesänä Herttua pääsee myös toteuttamaan oriinsa kanssa jokaisen suomenhevosmiehen suurinta unelmaa eli osallistumaan kuninkuusraveihin.

Mikäli seuraavia ravikuninkaallisia pitäisi arvuutella jo nyt, moni antaisi äänensä Costellolle. Väkivahvan oriin meno on ollut talvikuukausina tyrmäävää samalla, kun esimerkiksi hallitsevan ravikuninkaan Vitterin kone on yskähdellyt.

Isä ja poika unelmamatsissa

Costellon voittokulku alkoi jouluviikolla. Se ehti juhlia seitsemässä lähdössä peräjälkeen ennen helmikuista tappiotaan Polaralle.

Costello ja myös hurjassa kehityskaaressa oleva Polara kävivät Vermon raveissa kaksinkamppailun, jollaisia on totuttu näkemään vain kesäkuukausien perinteisissä suurkilpailuissa. Raviväki oli suorastaan haltioissaan.

Polara/Antti Tupamäki (8) ja Costello/Risto Tupamäki (5) sytyttivät hurjalla kaksinkamppailullaan raviyleisön Vermossa helmikuun puolivälissä.

Molempien ravureiden Vermossa saavuttama 2 100 metrin tulos 22,7a on täysin poikkeuksellinen keskellä talvea.

– Vuosi sitten vastaava lähtö voitettiin Tampereella 25,0-ajalla. Olen aika pitkään seurannut raveja ja uskallan väittää, ettei koskaan ole helmikuussa paineltu yhtä kovia aikoja kuin Polara ja Costello Vermossa, Herttua sanoo.

Costellon onneksi Polara ei pääse ruunahevosena ottelemaan seppeleestä rodun päätapahtumassa.

Talven upeimmalle ravilähdölle löivät omat mausteensa hevosten ohjastajat. Costellon kuski on pitkän linjan ammattilainen Risto Tupamäki, joka täyttää ensi viikon perjantaina 60 vuotta.

Polaraa ohjastaa puolestaan Riston poika Antti Tupamäki, 29, joka on myös ruunan valmentaja ja toinen omistaja.

Costello on kuitannut reilun kolmen viikon takaisen yllätystappionsa ja ravannut sen jälkeen jo kolmen voiton putken.

Costello on voimakastahtoinen mutta kiltti ori.

Vahvat kädet vaatimuksena

Ville Herttua oli säännöllisesti kuskina Costellon ensimmäisissä kilpailuissa. Sitä mukaan, kun ori kehittyi ja nousi kovempiin lähtöihin, valmentaja alkoi antaa tilaa ammattilaisille.

Tupamäestä tuli Costellon ohjastaja vuoden 2014 syksynä. Herttua puntaroi silloin tarkasti, ketä kuskia käyttää hevoselleen.

– Vaatimuksena oli, että hänellä piti olla terveet kädet ja pitkä pinna, koska ori osaa olla aika kurja esittelyiden ja starttien välissä.

– Toki myös Tupamäen vankalla kokemuksella suomenhevosten valmentajana oli merkitystä. Voin minäkin vielä joskus pukea tappeluvaatteet ja hypätä kilpakärryille mutten tärkeimmissä kisoissa.

Iltapala rauhoittaa

Vaikka eloisa Costello ryntäilee ja hötkyilee välillä liikaa, se on valmentajansa mukaan kiltti ja hyväntahtoinen hevonen.

– Turhan hikoilemisen välttämiseksi kengitän oriin tai teen sen kanssa muita asioita monesti vasta illalla. Kyllä Costellokin rauhoittuu iltakaurojen jälkeen.

– Kun eläin on viisas, se on viisas. Jos otan vaikka välillä nuorimman lapsemme kärryihin lenkille, Costello juoksee heti paljon rauhallisemmin – ikään kuin lasta varoen, Herttua ihmettelee.

Costello osaa myös rauhoittua.

Opintomatkalle Vermoon

Vaikka Costellon pohjattomia voimavaroja ja osallistumista ensi kesän Vermon kuninkuuskilpailuun on suitsutettu joka tuutista, paksunahkainen treenari ei ota paineita pärjäämisestä.

Hän sanoo, että kokemuksen hankkiminen on tärkeintä ensimmäisellä kerralla.

– Kuninkuuskilpaan mennään vielä tänä vuonna opintomatkan asenteella.

Elämä ravihevosten kanssa voi olla arvaamatonta. Myös Herttua tietää, etteivät pitkät tähtäimet johda aina tuloksiin.

– Jos valmentaja välillä luulee, että hänellä menee oikein hyvin, tallin oven avaaminen seuraavana aamuna voi kertoa, ettei hänellä niin hyvin menekään. Eläinten kanssa voi tapahtua kaikenlaista.

Ville Herttua ei ota paineita ensi kesän kuninkuusraveista.

Viime kesän Turun Kuninkuusravit eivät olleet missään vaiheessa valmentajan suunnitelmissa, vaikka moni katsoja toivoi sitä.

– Koska Vermo oli viime syksyyn asti kotiratani, sen kuninkuusraveihin meillä on ollut koko ajan aikomus osallistua. Kaikki tehdään kuitenkin hevosen ehdoilla, joten Costellolla pitää olla asiat mallillaan myös kesällä.

– Ensi vuoden kuninkuusravit ovat Rovaniemellä, missä oli viimeksi hieno tunnelma ja sitä seuraavana kilpaillaan Lahdessa, joka on nykyinen kotiratani.

– Kyllä näitä aiheita riittää, vaikka Vermoon emme pääsisikään, loppukesällä Orimattilasta tilan perheelleen ja hevosilleen hankkinut Herttua nauraa.

Costello

Rotu: Suomenhevonen.

Ikä: 8 vuotta.

Omistaja: Hanna & Tommi Herttua, Orimattila.

Valmentaja: Ville Herttua.

Ennätys: 22,7a/2100 metriä.

Voittosumma: 156 596 euroa.

Startit: 69 kilpailua, 30 voittoa.

Kaveripiiri: Shetlanninponi, kaksi hevosta, kissa ja kani.

Herkut: Ruisleipä ja porkkana.

Motto: Eteenpäin!

Jälkeläiset: Vasta kantakirjattu hyvillä pisteillä.

Tammaihanne: Atleetti liinaharja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?