Löytyykö kaapistasi vielä tämä klassikko? Pian myös repaleisten keppihevosten kysyntä käy kuumana

Moni on hassutellut otsa märkänä pienten ja isompienkin lasten lelulla, jonka suosio on kääntynyt pystynousuun. Kapine on ollut ponnahduslauta monille huippu-urheilijoille.

Keppihevosten suosio on kovassa kasvussa.

25.1.2017 22:08

Vanha suosikkilelu on uudelleen muodissa.

Niitä kerätään talvella ja keväällä monissa kaupungeissa eri puolilla Suomea.

Keppihevosten kuljettajina saatetaan nähdä eläinten käsittelyyn tottuneita ravivalmentajia ja ratsastajia isoine kuljetusvaunuineen.

Keppihevosia voi käydä lahjoittamassa esimerkiksi Apassionata-tapahtumassa ja Tampereen Hevoset -messuilla Ratsastajainliiton osastolla.

Se onnistuu myös useissa ravikilpailuissa Jyväskylässä ja sen eteläpuolella.

Kepparit pääsevät valloilleen toukokuun 20. ja 21. päivänä järjestettävässä Hevoset Kaivarissa -tapahtumassa.

Hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen toiminnanjohtaja Anne Laitinen uskoo, että Kaivopuistossa kirmaa tuolloin jopa satoja eri-ikäisten lasten ja nuorten ohjaamia keppihevosia.

Keppihevosia kerätään eri puolilla Suomea.

Laitisen mukaan ei ole vielä lyöty lukkoon, tarjotaanko innokkaimmille kilpailusarjat vai saapuvatko keppihevoset Helsingin keskustaan pelkästään tervehtimään toisiaan leikkimielisesti.

Hän korostaa, että mahdollisimman monien lasten ja nuorten ulkoileminen, yhteinen hauskanpito ja hevosten hoitaminen sekä niillä ratsastaminen ovat keppihevostapahtuman pääasiat.

Laitinen sanoo, ettei perheenisiä käännytetä areenalta, jos he haluavat heittää laukalle kesken keväisen viikonlopun.

Seniorisarjassa helsinkiläiset isät olisivat kotikenttäetunsa ansiosta vedonlyöjien ennakkosuosikkeja – etenkin opiskeluajoiltaan tutuissa maisemissa.

Tähtiohjastajan keppihevonen tallessa

Järjestäjät toivovat, että Kaivarin keppihevosareenalla tannerta tömisyttelevät tulevaisuuden jormakontiot ja christopherwegeliukset.

Hevoskärpänen voi nipistää jo hyvin pieniä lapsia. Näin kävi myös Jorma Kontiolle, joka on Pohjoismaiden voitokkain raviohjastaja.

– Sain ihan pienenä lapsena joulupukilta oman leluhevoseni. Se oli mustalla nahalla päällystetty ja oikealta näyttänyt hieno hevonen, jolla leikin monta vuotta. Sen nimi on jäänyt mieleeni: Musta, Kontio kertoi.

Jorma Kontio harjoitteli ammattiaan jo pikkulapsena Mustalla.

Kontio aprikoi, että Musta on vielä tallessa hänen entisen vaimonsa kodissa.

Huippuratsastaja Anna-Julia Kontio on saattanut ottaa ensimmäiset laukka-askeleensa isänsä Mustalla.

Jokainen voi saapua Kaivopuistoon omalla kepparillaan.

Ravi- ja ratsastusperheiden lapsilla on luultavasti ikiomat keppihevosensa.

Talvella ja keväällä toteutettava keppihevosten keräystempaus on laitettu pystyyn, jotta myös hevosettomat lapset pääsevät osallistumaan tapahtumaan.

– Ja ehtiväthän perheet vielä myös askarrella lapsilleen mieleisensä keppihevoset ennen tapahtumaa. Keppihevosten ympärille saa ideoitua monenlaista touhuamista, Laitinen sanoi.

 Notkoselkäiset ja muut kovia kokeneet keppihepat otetaan keräyspisteissä mieluusti vastaan.

Laitinen hieman pelkää, että hevoset voivat mennä lähikuukausina sekaisin, kun ravivalmentajat kuskaavat asuinseuduiltaan kerättyjä keppihevoslaumoja Kaivopuiston lähistölle Vermoon.

– Voi olla, että jonain keskiviikkona joku ravivalmentaja ryntää Vermossa radalle keppihevosen kanssa, Laitinen naurahti.

Vain mielikuvitus on rajana keppihevosten askartelussa.

Notkoselkäinenkin kelpaa

Jos vintiltä tai kellarista löytyvä heppaparka ei enää näytä kovin virkeätä tai jos sen silmä tai korva vähän repsottaa, keppihevosten omistajien ei pidä sellaista kavahtaa.

Notkoselkäiset ja muut kovia kokeneet keppihepat otetaan keräyspisteissä mieluusti vastaan.

Näyttävimpien keppihevosten missikisat voivat toteutua myöhemmin, jos vanhan suosikkilelun uussuosio jatkaa vauhdikasta kasvuaan.

Keppihevosille on jo järjestetty muun muassa näyttelyitä. Viime viikonloppuna niille pidettiin esteratsastuksen SM-kisat Oulussa.

Keppariporukka pursuaa ideoita.

Ei olisi ihme, jos vappuna hevosiksi pukeutuneet lapset kiertäisivät ovilta seuraaville virpomassa keppihevosia. Laitisen mukaan Kaivopuiston tapahtumassa ei ole – ainakaan vielä – laskettu tällaisen keruun varaan.

Ilman lupaa lainahevosella ei saa laukata kotiin Kaivopuistosta, vaikka kuinka mieli tekisi.

Keräykseen annetut keppihevoset saavat tilaisuuden jälkeen uudet omistajat ja hoitajat tapahtumassa mukana olevan Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry:n kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?