Nyt puhuu 2000 hevoskaupan mies: Tämä miljoonadiili oli paras kaikista – kuitti tehtiin tupakka-askin kanteen

Julkaistu:

Ikuinen ravimuisto
Kari Lähdekorpi laskee tehneensä pitkällä hevosmiehen urallaan noin 2000 hevoskauppaa. Niistä ikimuistoisin tapahtui yli 20 vuotta sitten Ruotsissa ja huipentui unohtumattomaan suurkilpailuvoittoon.
Tunnetun ravipersoonan Kari Lähdekorven ikuinen ravimuisto ajoittuu vuoteen 1993. Kolmen kuukauden aikana nivoutuneen värikkään tapahtumaketjun seurauksena hänen lämminveriravurinsa Top Royal voitti arvostetun Sprintterimestaruuden Halmstadissa, saksalaisen vaatealan yrittäjän omistuksessa ja virallisesti Lennart Forsgrenin valmennuksessa.

”Joskus hän heitti minut uloskin tallista”

Tarina alkaa huhtikuulta 1993. Ruotsissa silloin kahdeksan vuotta vaikuttanut Lähdekorpi oli kuullut, että Per-Olof Petterssonin valmentama ja Holger Gustavssonin omistama 4-vuotias Top Royal olisi myynnissä. Lähdekorpi halusi ostaa kolmesti putkeen voittaneen lupaavan kilpurin. Vastoin tapojaan hän ei tehnyt kauppoja hevosta näkemättä, vaan matkusti katsomaan sitä Kungsbackaan.

– Olin ostanut Holgerilta hevosia aiemminkin, jo 70- ja 80-luvuilla Suomessa ollessani, mutta Per-Olof oli sellainen jurrikka, että oikein pelkäsin häntä. Joskus hän heitti minut uloskin tallista. Valmentajana ei tietenkään halunnut että hevosia lähtisi tallista, ja hän jäisi vieläpä ilman provikkaa. Siksi treffit tallille piti sopia Holgerin kanssa torstai-iltapäivälle, jolloin P-O oli Åbyn raveissa.

– Valmistauduin maksamaan Top Royalista 300 000 kruunua ja rahat olivat käteisenä mukanani. Tämä siksi, että Holger oli aika herkkä menemään kaupoissa puihin. Nytkin hän alkoi ehdotella, että mietitään rauhassa huomiseen. Halusin kuitenkin ostaa ja maksaa hevosen heti, sillä tiesin että muuten en olisi ikinä saanut sitä, kun P-O:kin olisi varmasti saanut vihiä asiasta. En suostunut lähtemään tallilta ennen kuin kaupat oli tehty ja kuitti kirjoitettu. Se raapustettiin tupakka-askin kanteen, Lähdekorpi nauraa.

Saksalaiset tulivat limusiinilla

Lähdekorpi otti hevosesta lopulta puolet, toinen puolisko meni hänen yhteistyökumppanilleen Esa Lahtiselle. Top Royal aloitti kaksikon omistuksessa ja Lähdekorven valmennuksessa hienosti, juosten heti ensimmäisessä kilpailussaan juhannuksena Ruotsin ennätyksen 2600 metrillä.

Kuten raviväki hyvin tietää, Lähdekorven ja varsinkin Lahtisen hevoset ovat aina myynnissä. Eikä aikaakaan, kun Lahtinen löysi otsikoihin nousseelle Top Royalille potentiaalisen uuden omistajan Saksasta.

– Emme puhuneet hinnasta mitään. Esa sanoi vain, että saksalaisten lento tulee kahdelta iltapäivällä samana torstaina kuin Sprintterimestaruus ajettiin. Kävi kuitenkin niin, että he tulivat limusiinilla pihaan jo yhdeltä. Autosta hevosta katsomaan nousivat valmentaja Helmut Biendl ja hänen hevosenomistajansa, joka muistaakseni toimi muotialalla Saksassa.

Lahtinen tuli vasta tuntia myöhemmin perässä tallille. Hän oli aiemmin ehtinyt puhua saksalaisten kanssa, että kauppahinta olisi 500 000 Saksan markkaa eli sen hetken kurssilla noin 2,5 miljoonaa kruunua. Kumppani Lähdekorpi ei vain tiennyt asiasta mitään.

– Oli se luojan lykky, etten saanut suutani auki hinnasta saksalaisten kanssa. Minä olisin myynyt hevosen miljoonalla!

”Älä nyt saatana hulluja puhu”

Illalla Halmstadin raveissa juostiin klassikkokisa Sprintterimestaruuden karsinnat ja finaali. Lähdekorpi ja Lahtinen sopivat saksalaisten kanssa, että karsintalähtö voidaan katsoa varmuuden vuoksi ensin. Kauppoja ei tarvitse tehdä, jos hevosen suoritus ei miellytä ostajia.

Top Royalilta odotettiin voittoa, mutta se jäi karsinnan kakkoseksi.

– Karsinnan jälkeen saksalaisia ei näkynyt missään. Kävin katsomassa ravintolassakin, mutta ei havaintoa. Olin varma, että kaupat kusivat siihen ja ajattelin, että ilmeisesti eivät olleet tyytyväisiä hevoseen.

 

Älä mene sinne koskemaan heidän hevoseensa!

Finaali ajettiin huippuravien kliimaksina. Kuinka ollakaan, Top Royal voitti ja tienasi 600 000 kruunua. Sitä ohjasti Lennart Forsgren, joka myös nimellisesti valmensi Lähdekorven suojatteja, koska suomalaistreenarilla ei ollut vielä tuolloin lisenssiä Ruotsissa.

– Kävelin finaalin jälkeen polleana kohti podiumia, kunnes huomasin, että siellähän on jo Biendl omistajineen taputtelemassa hevosta. Esa oli myös paikalla, kädet kyynerpäitä myöten taskussa kuten aina. Huusin hänelle suomeksi, että nythän me vasta aletaan kauppaa hieromaan!

Lähdekorpi muistaa ajatelleensa kävellessään, että heidän hevosensa Top Royal saattoi olla sillä hetkellä jopa maailman paras 4-vuotias. Johtavan ravimaan Ruotsin nelivuotisikäluokka oli satutamma Ina Scotin johdolla tasokas, ja Sprintterimestaruus ikäluokan toiseksi arvostetuin kilpailu syksyisin ajettavan Derbyn jälkeen.

– Esa huusi takaisin, että älä nyt saatana hulluja puhu! Kunhan vaan saadaan sakemanneilta rahat, hevonen on myyty. Älä mene sinne koskemaan heidän hevoseensa!

Kauppa tehtiin sovitusti ja suomalaiset saivat kauppasummansa. Sprintterimestaruuden ykköspalkinto meni uusille omistajille.

– Esa tietysti ajatteli kuten kuka tahansa kaupalla rahansa tekevä, että totta kai myydään vaikka Elitloppet-voittaja, jos saadaan noin kauhea hinta hevosesta. Minulla valmentajana oli muitakin aatoksia, kuten että mukava olisi ollut tuollainen hevonen pitääkin. Mutta olihan se kieltämättä paras kauppa mitä olen ikinä tehnyt.

– Harvoin saa miljoonan voittoa puolikkaasta hevosesta.

Stig H:n avulla suurkilpailuvoittoon

Top Royal jäi Lähdekorven valmennukseen, mutta ei menestynyt Sprintterimestaruuden jälkeen toivotusti. Ori karsiutui Derbyn finaalista, ja lohdutuslähdön voitto oli laiha lohtu.

Pian hevonen muutti Italiaan, missä se pärjäsi hetken, mutta ei koskaan lyönyt läpi. Parin vuoden päästä ori palasi Ruotsiin ja Lähdekorvelle, mutta voitti vain muutaman tavallisen lähdön ja kärsi jalkavaivoista.

– Sprintterimestaruuden voittoon liittyi vielä yksi hauska juttu. Hevonen juoksi karsintalähdön Stig H. Johanssonin ajamana ilman etukenkiä. Stig H. sanoi lähdön jälkeen, että hänen mielestään hevonen olisi parempi kärjeltä auki olevilla päärynäkengillä. Ne laitettiin finaaliin, joka siis voitettiin. Siitä nousi Ruotsissa aikamoinen kohu, että Stig. H auttoi kilpailijaansa, Lähdekorpi muistaa.

Puhetta riitti siitäkin, että finaalin ajoi Lennart Forsgren, vaikka hänellä olisi ollut valittavanaan myös tallin toinen hevonen kisassa, toisen karsintalähdön voittaja Paparazzi. Forsgren kuitenkin halusi kakkoseksi jääneen Top Royalin, ja Paparazzin sai finaaliin Jorma Kontio. Ravilegenda Stig H. Johanssonin piti ajaa finaalissa omaa valmennettavaansa, jonka nimeä Lähdekorpi ei enää muista.

 

En ikinä unohda sitä, kun meinasin pilata kaupan.

– Nyt kun asiaa miettii, kyllä Sprintterimestaruus 1993 taitaa olla paras voitto minullekin. Ainakin se tuntuu edelleen kaikkein makeimmalta, kun kuvioita oli niin monenlaisia hevosen ostamisesta ja myymisestä lähtien. En ikinä unohda sitä, kun meinasin pilata kaupan.


Lähdekorpi muutti Ruotsiin vuonna 1985. Vuoteen 1992 saakka hän elätti itsensä hevoskaupalla, kunnes alkoi myös valmentaa. Vuonna 2004 hänet valittiin vuoden ravivalmentajaksi Ruotsissa. Vuosina 2007–08 hän oli maan voitokkain treenari.

Nykyään Lähdekorpi, 59, asuu Valkeakoskella. Hän tekee hevoskauppaa edelleen, mutta omien sanojensa mukaan vain harrastuksena. Hän myös toimii MTV:n ravilähetysten kommentaattorina ja kuuluu Suomen Hippoksen hallitukseen.

– Tahti on nykyään keskimäärin kaksi kauppaa kuukaudessa. Olen laskenut, että vajaan 40 vuoden aikana olen ostanut ja myynyt noin 2000 hevosta. Parhaina vuosina kauppoja tuli pitkästi toista sataa vuodessa.

Ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä. Lue sarjan aiemmat osat täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt