Ilmari, Ilmo

Ravit

Veera, 19, haluaa Suomen parhaaksi naisohjastajaksi

Julkaistu:

Ravit
Harva tuntee vielä Veera Vekolaa, jonka valmennustallissa on muun muassa kaksi Reima Kuislan hevosta.
Turun lauantaisten T76-lähtöjen hurjimmaksi voittotaistoksi povataan pronssidivisioonaa, jossa iskee yhteen raju kolmikko Wilhelm Nash–Ypäjä Hereiam–Grainfield Oliver.

Syksyn otsikkohevosten ja niitä ajavien tuttujen menestyskuskien vanavedessä nimeään yrittää tehdä tunnetuksi 19-vuotias viime kevään ylioppilas, seinäjokinen ohjastajalupaus Veera Vekola. Hän ajaa Prin Holzia, jonka voitto olisi iso yllätys. Hyvä sijoitus ei niinkään, sillä nopea maileri on saanut parhaan mahdollisen lähtöpaikan ykkösradalla.

Vekolalle onnistumiset ovat ensiarvoisen tärkeitä, sillä hän vasta sovittelee jalkaansa raviurheilun oven väliin ja suuren yleisön tietoisuuteen.

– Toistaiseksi olen pystynyt elättämään itseni hevoshommilla. Olisi mahtavaa, jos raviurheilusta saisi ammatin ja pääsisi ajamaan enemmän kilpaa. Se on mahdollista, jos onnistuu oikeissa paikoissa ja saa nimeä tutuksi – vain siten voi saada lisää ajokkeja ja valmennettavia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Pidemmällä tähtäimellä tavoite on tulla Suomen parhaaksi naisohjastajaksi. Jos ajokkien määrä lisääntyy yhtä positiivisesti kuin viime vuonna, ehkä parin vuoden päästä voisin päästä ainakin haastamaan Emmaa, Vekola sanoo.

Maan tämän hetken menestyksekkäin naiskuski on maanantaina 24 vuotta täyttävä Emma Väre. Hän ohjasti viime vuonna 17 voittoa.

– Emma ajaa tosi hyvin ja on raivannut hienosti tietä muille naiskuskeille. Siitä on ollut itsellenikin selvästi apua, Vekola kiittelee.


Uran alku on ollut lupaava. Viime vuonna 96:sta ohjastustehtävästä tuli 10 voittoa. Saldo kertoo onnistumisista, sillä Vekolan ajokkien voittajakerroin oli keskimäärin 29. Nuoren naisen ei ole helppoa saada lähtöjen parhaita hevosia ajettavakseen kovien ammattilaisten ja kokeneiden konkareiden paineessa.

Joulukuun lopulla Vekola ajoi Oulun rahakkaissa T75-bonanzaraveissa Quick Dieselin 5 250 euron arvoiselle kakkostilalle.

– Iso kiitos luottamuksesta Vierimaan Taistolle, että sain ajaa hänen hevostaan. Moni valmentaja olisi vaihtanut kuskia ison rahan lähtöön.

Seinäjoen poniravikoulun kasvatti ja Nurmon matemaattis-luonnontieteellisestä erikoislukiosta valmistunut Vekola kuvailee itseään ohjastajana maltilliseksi taktikoksi, jolle ei tuota ongelmia reagoida tilanteisiin lennosta lähdön aikana. Voitontahto on myös kova, mikä ei yllätä, kun kuulee että kyseessä on yläasteikäiseksi asti seuratasolla yleisurheilua harrastanut sisupussi. Päälajina oli kävely.

– Varsinaiseen tytöttelyyn en ole radoilla törmännyt, mutta kyllä sen huomaa ja tavallaan ymmärtääkin, että vanhat äijät eivät hevin luota ja lähdöissä ei kunnioiteta. Vaikea sanoa kummastako se johtuu enemmän, siitä että olen nuori nainen vai että ylipäätään uusi nimi lajin parissa.

– Kokonaisuutena porukka on ottanut hyvin vastaan.

Kuislalta kaksi tallissa

Vekola myös valmentaa ravureita. Vuokratallissa Seinäjoen raviradalla on tällä hetkellä neljä treenattavaa, joista yksi on oma ja kolme vierasta. Aloittelevaan valmentajaan luottaa muun muassa liikemies Reima Kuisla, jonka omistamat April Love D ja Hosboss Pezzo hirnuvat Vekolan tallissa.

– Veera on reipas ja jämpti likka, hyvin sisukas ja päättäväinen. Häntä ei huimaa työskennellä minkäänlaisen hevosen kanssa, vaikka olisi vähän vikurikin. Minulle on tärkeää, että valmentaja on luotettava ja fiksu, Kuisla perustelee.

Nuoren naisen toistaiseksi tärkeimmät opastajat raviurheilun saloihin ovat olleet harrastajalisenssillä operoivat isän sisarukset Arja ja Aki Vekola, joiden valmennettavilla Veera ajoi ensimmäiset 15 kilpailuaan 2014. Esikuva puolestaan on Riina Rekilä, joka nykyään valmentaa Hämeenkyrössä.

– Riinaa olen aina ihaillut. Oli tosi hienoa seurata, kun hän ajoi paljon kilpaa ja pärjäsi omilla valmennettavillaan Kanadassa. Olisi ollut kiva päästä sinne töihin, Veera Vekola sanoo.

Suomen raviurheilussa leipä on tunnetusti tiukassa, eikä siitä tule helposti ainakaan leveää. Miksi 19-vuotias nuori nainen valitsee ravit lajikseen?

– Tässä lajissa ei ole helppo onnistua. Mutta sitten kun onnistuu, sitä tunnetta ei pysty vertaamaan mihinkään! Ja pääsen kyllä sitten myöhemmin opiskelemaan, jos siltä tuntuu.

Millaisella suunnitelmalla aiot ottaa paikkasi ammattilaisten joukosta? Suomessahan hevososaaminen on maailman huippua ja tekijöiden taso kova palkintoihin ja näkyvyyteen peilaten.

– Kovalla työllä. Pitää vain ajaa mahdollisimman hyvin ja ottaa vastaan kaikki ajokit mitä tarjotaan. Pitää myös luoda verkostoa ja yrittää tulla tutuiksi varsinkin sellaisten valmentajien kanssa, jotka eivät aja itse kilpaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt