Ismo

Ravit

Huippuohjastaja ei hennonut kertoa tylyä mielipidettään nuorten naisten hevosesta – johti jättiyllätykseen

Julkaistu:

Ikuinen ravimuisto
Mikäli Harri Koivunen ei olisi malttanut pitää suutaan kiinni, hänellä olisi todennäköisesti kaksi ravikuninkuutta vähemmän.
Viime vuonna eniten voittoja saalisti turkulaisen Harri Koivusen valmennustalli. Vaikka tallipäällikön pääpaino on oman tallin hevosissa, hän on ollut myös suosittu lainaohjastaja omistajien itse treenaamille hevosille.

Vuosi 1991 oli kohtalokasta aikaa vastikään Turun raviradalle Metsämäkeen valmentajaksi muuttaneelle Koivuselle.

– Kaksi tyttöä tuli silloin kysymään, että voisinko ruveta ajamaan heidän hevostaan hiiteissä ja kilpailuissa. Lupauduin, koska olin joskus aikaisemmin nähnyt kyseisen hevosen tekevän hyviä juoksuja, Koivunen muistelee.

– Tulin kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että nyt tuli luvattua turhia. Tyttöjen hevonen ei mennyt hiiteissä mihinkään eikä olisi alussa päässyt edes jalankulkijalta karkuun. Kaikki työ sen kanssa vaikutti hukkaan heitetyltä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Raviratojen gentlemaniksi tituleerattu valmentaja ei kuitenkaan viheltänyt peliä poikki, vaan jatkoi yhteistyötä omistajien kanssa.

– Elleivät omistajat olisi olleet niin positiivisia ja uskoneet vilpittömästi hevoseensa, olisin varmasti sanonut mielipiteeni. Ja se mielipide ei olisi ollut hevosta ylistävä.

Joukon jatkoksi

Koivunen ajoi Marttilassa asuneella hevosella samana vuonna kolme kilpailua, mutta pyörä ei pyörinyt niissäkään, kuten ohjastaja osasi epäilläkin. Ori jäi pian uudelleen tauolle, jonka aikana takkuaminen vain jatkui ja jatkui.

– Kun tauko oli venynyt jo niin pitkäksi, että hevosta uhkasi jo koelähtö, sanoin tytöille, että käydään ajamassa yksi startti joukon jatkona. Siihen aikaan piti suorittaa koelähtö, mikäli oli ollut kilpailematta kahdeksan tai yhdeksän kuukautta.

– Kerroin omistajille, että jos heidän hevosensa joutuisi koelähtöön, se ei välttämättä pääsisi siitä koskaan läpi. Se ei vieläkään hallinnut treeneissä liikkeitään ja ravasi huonosti.

Varsinaissuomalaisen hevosen olisi pitänyt ravata koelähdössä vähintään 34,7-tulos, joka oli viisi sekuntia sen tasoitusennätystä hitaampi aika.


Järkytykset seurasivat toisiaan

Koska koelähtöä ei haluttu, Koivusen hiittihevonen oli virallisessa startissa Porin raveissa kesäkuun 12. päivänä vuonna 1992.

Kilpailu oli hevosen taustajoukoille totaalinen järkytys.

– Ori voitti ja meni 27-ajan! En ikimaailmassa voinut kuvitella sellaista.

Se, mitä tapahtui seuraavina kesinä, oli vielä suurempi sensaatio.

– Hevonen oli vain vuosi tuon Porin startin jälkeen ravikuningas Lappeenrannassa. Pette voitti seppeleen myös seuraavana vuonna Oulun Kuninkuusraveissa ja oli pari vuotta myöhemmin Mikkelissä toinen Vieskerin jälkeen. Lisäksi ori vei kahdesti PM-tittelin.

– Pette oli hyvä muistutus siitä, että aina voi yrittää.

Kuinka tuollainen muodonmuutos oli mahdollinen Petelle?

– Jos olen rehellinen, niin en tiedä, Koivunen vastaa.

– Omistajat olivat silloin aika noviiseja, mutta niin olin minäkin. Toista vastaavaa tapausta ei ole tullut eteeni, kuukauden päästä 56 vuotta täyttävä treenari sanoo.


Jalat kuin ratakiskot

Peten omistivat Leena-Maija Rintamäki ja Elina Kylämäki. Rintamäki menehtyi syöpään vuonna 2000 kolme vuotta sen jälkeen, kun Peten ravikilpailu-ura oli päättynyt Ylivieskan Kuninkuusraveissa.

Yli 200 000 euroa raviradoilta ansainnut Pette jatkoi sen sijaan Kylämäen käsissä elinvoimaisena.

– Se teki vielä toisen uran ratsuna ja pärjäsi kilpailuissa hyvin. Peten lahjat olivat rajalliset, mutten ole ikinä nähnyt hevosta, jolla olisi ollut kovempi fysiikka. Lisäksi sen jalat olivat yhtä kestävät kuin ratakiskot, Koivunen vertaa.

Myös Erikassonilla kaksi ravikuninkuutta ajanut Koivunen korostaa, ettei Pette olisi elänyt niin vanhaksi ilman hänen mainitsemiaan ominaisuuksia. Ori kuoli viime keväänä 32-vuotiaana.

Ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä. Lue sarjan aiemmat osat täältä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt