Ismo

Ravit

Muistatko traumaattisen syntymänsä jälkeen kansansuosikiksi taistelleen lappilaishevosen? Sai eläkepäivillään uuden tärkeän tehtävän

Julkaistu:

Ikinuori suosikkihevonen
Sydämet sulattanut lappilaishevonen ei riudu eläkkeellä pilttuun nurkassa, vaan nauttii yhä täysin rinnoin rikkaasta elämästään.
Lapin ravijulkkiksen elämä alkoi niin traumaattisesti, että se päätti selviytymisen jälkeen ottaa ilon irti joka ikisestä hetkestä. Jättiläisen mittoihin kasvanut sodankyläläinen Aslak löylytti vastoin kaikkia odotuksia kilpailijoitaan monena vuonna Ruotsin kaviouria myöten.

Viidettä vuotta eläkepäiviään omistajiensa Kaija Piirosen ja Mauri Uusitalon hoivissa viettävän kansansuosikin elämä on yhä hyvin sporttista ja virikkeistä.

Piironen kertoo, että Aslak liikkuu mahdottomasti tarhassa toisten hevosten kanssa. Solakalla ruunalla ei ole ollut vanhempanakaan pelkoa liikakiloista. Sen uusin harrastus on pallopelit.

Tarhakaveruksilla on muun muassa ikioma kahvakuulaa muistuttava virikepallo. Koripallot ovat saaneet Aslakin hampaissa sellaista kyytiä, että niistä ovat ilmat lähteneet pihalle.


Kilpailuiässä Aslak joutui ulkoilemaan tarhassa yksin yllättävien vammojen välttämiseksi. Eläkeiässä sen tärkein tehtävä on kuitenkin olla rooliesimerkki ja kaitsija talon nuoremmille hevosille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Aslak onkin siinä tosi hyvä. Toiset hevoset selvästi kunnioittavat sitä, Piironen sanoo.

Aslak pääsee edelleen myös lenkkeilemään treenihevosten kanssa, mutta kilparadat ovat siltä yli-ikäisyyden takia ikuisesti suljettu.

– Aslakia ei ole saatu milloinkaan lihomaan. Sen pelastus varmasti olikin, että se oli niin kevytrunkoinen. 178 senttiä korkean hevosen paikat eivät olisi varmasti kestäneet muuten niin hyvin, Piironen uskoo.

Ihan kuin vireä varsa

Monet hevoset lähetetään kilpailu-urien jälkeen vihreämmille laitumille, ellei niillä ole siitoskäyttöä. Aslak ei kykene ruunana jatkamaan sukuaan, mutta sillä on ikuinen paikka omistajiensa kotona.

– Aslak saa elää niin kauan kuin terveys sallii. Se on ollut eläkkeellä terveempi kuin viimeisinä kilpakausinaan, ja sillä voi olla vielä vaikka kuinka paljon elinvuosia jäljellä.

– Ja mieleltään se on ihan kuin vireä varsa! Piironen painottaa.


Voi hyvin olla, ettei Aslak ole edes elämänsä puolivälissä. Omistaja alkaa jo etsiä ravimaailmasta vertailupohjaa.

– Eikö se yksikin ravuri elänyt nelikymppiseksi? Eihän Aslak ole edes vanha hevoseksi.

Piironen tarkoittaa viime kesänä 41-vuotiaana kuollutta Scotch Princeä.

Varsahalvaus oli tuhota elämän

Oli pienestä kiinni, ettei Aslak olisi elänyt edes 1-vuotiaaksi. Se sairastui syntymänsä jälkeen vakavaan varsahalvaukseen.

– Silloin ei uskottu, että Aslak jäisi edes henkiin saati, että siitä kehittyisi sellainen huippuhevonen. Keskustelin kerran Vermon raveissa doping-eläinlääkärin kanssa varsahalvauksista. Hän kertoi, että jos halvauskohtauksen saaneiden varsojen yhdessäkin nivelessä on yhtä paljon ongelmia kuin Aslakilla oli, ne usein lopetetaan.

– Olenkin pohtinut, että miten paljon hyviä on tapettu pikkuvarsoina. Kaikkea saa ajatella, mutta joku sanoi, että Aslak palkitsi meidät kilparadoilla hyvästä hoidosta. Huolenpidon ansiosta siitä tuli niin ihmisrakas.

Aslakin ura pääsi alkamaan terveysongelmien takia vasta 4-vuotissyksynä. Yleensä huippuhevosilla on jo siinä vaiheessa lähes kaksi kokonaista kilpailukautta takanaan.

Junallinen kannattajia

Kun Aslakin ura pääsi seuraavana vuonna kunnolla käyntiin, voittokululle ei meinannut tulla loppua. Ruuna ravasi 29 ykkössijaa kausina 2006-2009. Samaan aikaan sen voittosumma kasvoi yli 200 000 eurolla.

– Etenkin vuosi 2008 oli huima ja meille omistajillekin yhtä hulabaloota. Silloin Kultaloimen voitto huippujuoksulla ja Sweden Cupin kakkossija Elitloppet-raveissa olivat ehkä Aslakin koko uran kovimmat saavutukset, Piironen nimeää.

Aslakin osallistuminen samana vuonna Finlandia-ajoon sai valtavan mediahuomion. Oli ainutkertaista, että Pohjois-Suomen perukoilta saapui pienen amatööritallin hevonen haastamaan Euroopan huiput.

Aslakin kannattajat keräsivät banderollinsa ja matkustivat Kemijärveltä lähteneellä, ”Aslak-Expressiksi” nimetyllä yöjunalla Helsinkiin kannustamaan suosikkiaan. Lisävaunuja Oulusta ottaneella junalla matkusti Helsinkiin satoja ravifaneja.


Itse kilpailu oli kaikille suuri pettymys. Laukkaan sortunut Aslak ei menestynyt.

– Aslak oli silloin aikamoinen julkkis, ja ihmisiä pyöri valtavasti ympärillämme. Jouduin Vermossa laittamaan ensimmäisen kerran vinkan (kuljetuskoppi) oven lukkoon. Kilpailu olisi voinut mennä ruunalta paremmin, jos se olisi saanut keskittyä rauhassa, mutta jossittelua sekin vain on.

– Aslakin suosio perustui siihen, että se oli tällaisten amatööriharrastajien hevonen. Vaikka elämämme oli sen kanssa antoisaa ja saimme paljon uusia ystäviä, se oli myös aika kuluttavaa aikaa. Etenkin pitkät kilpailumatkat joka paikkaan rasittivat.

Kilpailuvietti tallella

Piironen ei haaveile uudesta Aslakista. Tai ei ainakaan usko saavansa samanlaista kilpahevosta toista kertaa. Tauolla kesästä lähtien ollut Wilima-tamma ei ole voittanut vielä koskaan, ja kaksi muuta hevosta ei ole aivan valmiina starttailemiseen.

Kun kilpaileminen on ajankohtaista tallin muille hevosille, Aslakin muistot heräävät. Sillä on yhä kilpailuvietti tallella.

– Aina kun lähdimme tamman kanssa kilpailuihin, Aslak huuteli iloisena. Ihan kuin se olisi halunnut mukaan.

Ihan kuin vireä varsa.

Juttua muokattu klo 11.17.: Korjattu ”Aslak-Expressin” lähtöpaikka oikeaksi.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt