Satu, Luukas

Ravit

Raviradat elävät epävarmuuden aikaa: "Emme tiedä, mitä meiltä halutaan"

Julkaistu:

Peliyhtiöiden yhdistyminen aiheuttaa epätietoisuutta raviradoilla.
Kotimaiset peliyhtiöt Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyvät vuodenvaihteessa yhdeksi yhtiöksi. Se tarkoittaa sitä, että ravipeleistä aiemmin vastannut Suomen Hippoksen omistama Fintoto lakkaa olemasta ja totopelit siirtyvän uuden Veikkauksen hallintaan.

Yhdistymistä on ajettu läpi nopealla aikataululla. Tämä on tiennyt ravitapahtumien järjestämisestä vastaaville ja palkintojenmaksuista huolehtiville raviradoille melkoisia epävarmuuden aikoja.

Raviratojen ylivoimaisesti suurin tulonlähde on ollut pelituotot. Niiden merkitys on uuden yhtiön aikakaudella kuitenkin vähentymässä. Johtotasolla on laadittu laatukriteereihin perustuvaa tukijärjestelmää, joka on vielä monelta osin mysteeri.

Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen tuskailee tietämättömyyden kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusista kuvioista on puhuttu julkisuudessa hyvin vähän. Hirvosen mukaan syy on yksinkertainen, sillä tietoa ei ole riittävästi vielä kenelläkään.

– Jos olen rehellinen, niin en tiedä, mitä raviradoilta halutaan vuodenvaihteen jälkeen. Totta kai se mietityttää, Hirvonen aloittaa.

– Uuden tukijärjestelmän perusteista ei ole tihkunut oikeastaan mitään varmoja tietoja. Haluaisimme luonnollisesti tietää, mihin meidän pitää panostaa, jotta tukipotti olisi mahdollisimman muhkea. Onko se sitten peli, yleisömäärä vai mikä? Vanha järjestelmä kaipaa uudistuksia, mutta ei tämä tietämättömyyden tilakaan ilahduta.

Radoilla myös investointitarpeita

Ravialalla on vahva käsitys siitä, että palkinnot nousevat merkittävästi uuden peliyhtiön myötä. Tämän Hirvonenkin vahvistaa.

– Palkintoavustuksen hakemiseen on Forssan radallakin tehty merkittävä korotus, mutta toisaalta ei niistä vielä päätöstä ole tullut.

Hirvonen toivoo, ettei kaivattu lisäraha suuntaudu pelkästään palkintoihin, vaikka tietää niidenkin kaipaavan kipeästi kohotusta.

– Raviradalla on kuitenkin paljon muitakin isoja kulueriä ja investointitarpeita kuin palkinnot. Ei sekään kaiketi järkevin tapa ole, että kilpaillaan isommista rahoista käsiin rapistuvissa puitteissa.

Nykytilanteessa Suomen Hippos ja Maa- ja metsätalousministeriö keskustelevat hevosalan rahoituksesta. Raviradat anovat sitten Maa- ja metsätalousministeriöltä Suomen Hippoksen niille korvamerkitsemiä avustuksia. Avustusten maksatuksesta tai raportoinnista ei vielä ole kuulopuheiden lisäksi varmuutta.

Pilvenmäellä tilanne on akuutti, sillä radan pitäisi järjestää tammikuussa kolmet ravit. Se tietää Hirvoselle harmaita hiuksia.

– Käsitykseni mukaan meidän pitää hakea palkintoavustus tässä alkuvaiheessa takautuvasti, eikä yhteistä linjanvetoa ole raviratojen palkintojenmaksuun esitetty. Tammikuu on kylmin kuukausi, mikä tietää isoa sähkölaskua. Meidän pitää miettiä, että mihin asti maksukykymme riittää, jotta kiinteistön kulutkin saadaan hoidettua. Kolmien ravien palkintoihin, palkkoihin ja kiinteistön kuluihin kassamme ei näillä näkymin riitä.

Hippos lupaa pikaista ratkaisua

Suomen Hippoksen hallituksen jäsen ja vuodenvaihteessa toimitusjohtajana aloittava Vesa Mäkinen ymmärtää raviratojen huolen ja lupaa siihen pikaista huojennusta.

– Olemme käyneet ministeriön kanssa tiiviitä neuvotteluja viime ajat. On ymmärrettävää, että epävarmuus kalvaa raviratoja ja se on kalvanut meitäkin, Mäkinen myöntää.

– Olemme saaneet nyt valmiiksi ministeriön hyväksymistä vailla olevan mallin ja siitä tiedotetaan kyllä heti, kun se on vahvistettu. Aikataulu on ollut ikävän tiukka ja siksi tilanne ei ole luonnollisesti ollut kenenkään kannalta optimaalinen, Mäkinen harmittelee.

Mäkisen mukaan olemassa on valmiita hätäratkaisuja, etteivät radat joudu puille paljaille muutosvaiheessa ja peräänkuuluttaa malttia kaikilta yhdistymiseen liittyviltä osapuolilta.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt