Laura

Ravit

Onko tämä näyttävä daami menestysvalmentajan uusi tähti Keski-Euroopasta?

Julkaistu:

Toto65
Risto Airaksinen esittelee Vermon yleisölle keskiviikkona Touched by Loven.
Risto Airaksinen ja Pohjoismaita eteläisemmästä Euroopasta Suomeen tulleet lämminveritammat ovat olleet tuloksekas yhtälö raviradoilla. Muutama vuosi takaperin menestysvalmentaja luotsasi uran alkumetreiltä läpi sarjojen ensin Saksassa syntyneen Ginger Bellen ja pian tämän jälkeen hollantilaisen Absolut Newportin. Ensin mainitun voittosumma kohosi pääosin Airaksisen käsissä yli 100 000 euron ja jälkimmäisen lähes 150 000 euroon.

Nyt tallissa on seuraava vastaavanlaisista lähtökuopista Suomessa nousua yrittävä tamma, Italiassa syntynyt 4-vuotias Touched by Love. Se ehti voittaa entisessä kotimaassaan kuudesti ja kasasi siellä noin 16 000 euron voittosumman.

Omistajatalli Stable EUSA1515 osti hevosen Italiasta, missä sitä valmensi Holger Ehlert. Omistajat kysyivät myös Airaksisen mielipidettä tammasta ennen kauppoja. Heitä kiinnosti erityisesti sen suku ja näyttävät raamit, koska joskus myöhemmin Touched by Lovella on tarkoitus tehdä varsoja. Peitenimen takana operoivat omistajat viehättyivät hevosen voitokkaasta emälinjasta sekä heidän omia suosikkejaan sisältävästä oripuolen suvusta.

Risto Airaksinen, onko Touched by Lovessa ainesta Absolut Newportin ja Ginger Bellen manttelinperijäksi?

– Ne olivat tosi kovia tammoja, ei niihin voi vielä lähteä vertaamaan. Ajetaan muutama startti ja katsotaan, miten hevonen taistelee kilpailuissa ja millainen juoksupää sillä on. Aika pian sen jo näkee, onko ainesta esimerkiksi T76-tasolle. Paljon on ollut sellaisiakin, jotka ovat menneet treeneissä oikein tosi hyvin, mutta eivät samalla lailla kilpailuissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Onko hevosessa mitään sellaista, että sitä voisi verrata edellä mainittuihin tähtitammoihin?

– En osaa sanoa vielä. Absolut Newport oli sellainen, että siitä huomasi heti ensimmäisen hiitin jälkeen, että nyt on kova hevonen tallissa. Luulin jopa sen tietojen menneen Suomessa sekaisin, kun tienattua rahaa oli niin vähän ja kyytiä mahdottomasti! Ginger Belle taas ei tuntunut kotona erityiseltä, mutta syttyi kilpailuissa ja sillä oli armoton fysiikka. Jos verrata pitää, sillä lailla tällä uudella tammalla on edellisten tavoin hyvä tilanne, että ikää ja rahaa ei ole vielä tuon enempää. Vanhojen hevosten kanssa on aina vaikeampaa.

Miksi olet onnistunut niin hyvin juuri tammojen kanssa?

– Jaa-a, sitä ovat Ruotsissakin kyselleet, kun on käyty siellä pärjäämässä. Ehkä meillä ajetaan enemmän treeneissä. Minusta tammat tarvitsevat enemmän liikettä kuin oriit ja ruunat, toki hevosta riippuu millaista valmennuksen pitää olla. Enimmäkseen meillä ajetaan intervallia ja pyritään treenaamaan joka toinen päivä ilman katkoksia.Kauanko Touched by Love on ollut tallissasi?

– Vuodenvaihteesta saakka. Hankkiessa oli jo tiedossa, että hankositeessä oli pientä sanomista ja ensimmäiset kuukaudet menivät kuntoutuksessa. Kesällä treenatessa hevonen meni ponnekkaasti ja sillä alettiin tähdätä Jokimaa tekee tähtiä -kisaan, mutta sitten tuli lihasongelmia ja vauhteja piti pudottaa. Joten vasta nyt on päästy starttiin. Puoli vuotta pidempään siinä meni kuin toivottiin, mutta onneksi hevosella on hyvät omistajat, jotka eivät nostaneet käsiä pystyyn vaan luottivat ja antoivat hevoselle aikaa.

Tamma debytoi Suomessa joulukuun alussa Jokimaalla. Millaisia ajatuksia suoritus herätti?

– Olin tyytyväinen. Juoksusta tuli aika kova, kun kolmatta rataa piti ajaa pitkään. Siksi ei haitannut, vaikka lopussa jäätiin vähän pussiin. Voittaja oli jo karannut, tilaa saadessa oltaisiin varmaankin oltu kakkosia. Hevonen palautui hyvin ja ruoka maistui myös seuraavana aamuna, mikä on aina hyvä merkki. Siitä tietää, että hevonen otti kilpailun oikein. Oletan startin vievän eteenpäin.

Millä mielin keskiviikkona Vermoon?

– Lähtöpaikka on kohtuullinen ja mitä tamman Italian-juoksuja olen nähnyt, se pystyy lähtemään tosi kovaa. Saa nähdä, onko tilanne sama myös nyt hokit alla. Lähdöstä tuli tosi kova. Tässä on hyviä vastustajia, joille ei välttämättä pärjää, vaikka tekisi hyvänkin esityksen.

Touched by Love starttaa Toto65-kierroksen viidennessä kohteessa keskiviikkona, Vermon ravien seitsemännessä lähdössä.

Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt