Lempi

Ravit

Legendaarinen suomenhevonen vihreille laitumille – lue taustavoimien muistelo huikeasta urasta

Julkaistu:

Saran Salama 1996-2016
Viime lauantaina vihreille laitumille päässyt Saran Salama vietti arvokkaita eläkepäiviä. Kun oriin kilpailu-ura loppui, Urheilusanomien edeltäjä Veikkaaja julkaisi 23.8. 2011 moninkertaisesta ravikuninkaasta seuraavan artikkelin.
Kolminkertaisen ravikuninkaan Saran Salaman tarunhohteinen kilpaura on tullut tiensä päähän. Ikinuori ori ei sitä vielä itse tiedä.

Saran Salama on saanut liikettä viimeisen kuninkuustaistonsa jälkeenkin. Sen vatsa ei ala pömpöttää kuten monilla ihmisurheilijoilla aktiiviuran loputtua. Tapio Perttusen perheen silmäterällä on ratsastettu, ja se on jolkotellut tallipiirin kävelytyskoneessa.

Saran Salama voisi pitää valmennusvempainta kokonaan omanaan, sillä se on hankittu oriin ravaamilla rahoilla.

– Normaalistikin Saran Salama on saanut olla aina kuninkuuskilpailun jälkeen kuukauden helpommalla. Eiköhän se kohta kysele, joko taas mennään, Tapio Perttunen arvelee.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Enää ei mennä. Ei ainakaan raviradoilla.

Päätös Saran Salaman kilpailu-uran lopettamisesta ei kirpaissut taustajoukkoja. 15-vuotias ori on antanut omistajaperheelleen huikean 831 000 euron voittosumman lisäksi roppakaupalla elämyksiä ja uusia ystäviä, joita ei voi rahassa mitata.


Oriin kilpailuoikeus olisi päättynyt joka tapauksessa ensi vuoden lopussa. Virkeytensä puolesta se olisi voinut juosta loppuun asti.

– Odotin hevoselta enemmän Tampereen kuninkuuskilpailusta. Emme olisi edes lähteneet kilpailuun, jos olisin tiennyt, ettei se olisi tuon parempi. Saran Salaman kova juoksu juhannuksena Rovaniemellä johtohevosen rinnalta valoi kuitenkin uskoa. Juoksu kuului melkein sen top kymppeihin. Hevonen käytettiin Kuninkuusravien jälkeen klinikalla, ja siltä löytyi pieniä vaivoja, jotka varmasti veivät tehoja.

– Koska Saran Salama olisi joutunut muutaman kuukauden kilpailupaussille, päätimme antaa sen uran olla. Tämä hevonen on antanut meille niin paljon.

Ratsu-ura odottaa

Saran Salama ei jää oloneuvokseksi. Vaikka sen kysyntä siitosoriina on hiipunut odotettua vaatimattomampien jälkeläisnäyttöjen vuoksi, sillä varmasti astutetaan tulevinakin vuosina tammoja.

Enemmän ori joutuu kuitenkin rehkimään ihmisen alla kuin tamman päällä. Perttusen tyttäret Sara-Juulia ja Suvi ovat suunnitelleet sille kouluratsun uraa.

Saran Salamalla on ratsastettu viikonloppuisin jo kymmenkunta vuotta. Sen neljä vuotta vanhempi täysveli Kihin Källi on ollut maanmainio kouluratsu.

– Eihän Saran Salama vielä mitään osaa, mutta olemme ajatelleet viedä sen Siiri Kyrön koulutettavaksi. Hän on huippuja kouluratsastuspuolella, Sara-Juulia Perttunen sanoo.

Yksi kilpailu kismittää

Kolme ravikuninkuutta ja neljä Suur-Hollola-ajon voittoa putkeen vienyt Saran Salama ei ollut pelkästään kova luu kotimaassaan, vaan sai arvostusta muissakin kylmäverimaissa. Perttusen suojatti muun muassa katkaisi kaikkien aikojen kylmäverisen, ruotsalaisen Järvsöfaksin, 42 voiton putken Oslossa vuonna 2005.

Yksi himoittu voitto Saran Salamalta jäi kuitenkin saavuttamatta. Ahkerasta yrittämisestään huolimatta se ei koskaan onnistunut nitistämään kilpakumppaneitaan Elitloppet-ravien maineikkaassa Elitkampenissa.

– Monien upeiden voittojen vastapainoksi minua on jäänyt harmittamaan niukka tappio vuoden 2009 Elitkampenissa. Sen kilpailun voittaminen olisi kruunannut Saran Salaman saavutukset, Tapio Perttunen painottaa.


Tappiostarteista valmentajan mieliin painui syvästi myös eräs Eskilstunan kylmäverilähtö.

– Silloin ori avasi Moe Odinin ahdistaessa peräti 15,5-vauhtia ensimmäiset 500 metriä. Lopussa Moe Odin ja Järvsöfaks onnistuivat ohittamaan meidät.

Kyseessä oli yksi nopeimmista ellei nopein kiihdytys, joita kylmäverilähdöissä on koskaan nähty.

Saran Salama paransi menoaan kilpaurallaan aina 12-vuotiaaksi. Se oli lahjakas jo varsana, muttei ehtinyt kehittyä varsinaiseksi ikäluokkatähdeksi.

– Ori meni vuosi toisensa perään jokaisella osa-alueella eteenpäin. Erkki Suhonen ajoi sille talvisin pitävän pohjakunnon ja huolehti muutenkin läpi vuoden sen päivittäisestä ajamisesta.

Saran Salama oli parhaimmillaan Jyväskylän Kuninkuusraveissa vuonna 2008. Se meni maililla 1.20-, täydellä matkalla 1.23- ja vielä 3100 metrillä 1.24-tuloksen. Oriin silloin saavuttama yhteisaika on selvästi kilpailuhistorian nopein.

– A.T. Eko ja Auraus olivat Jyväskylässä myös aivan huippukuntoisia, ja kamppailu oli kovaa.

Rakasti vaaleaverikköjä

Jos on omistaja- ja valmennustiimi saanut uusia ystäviä raviratoja kiertäessään, Saran Salama on myös oppinut tunnistamaan kilpakumppaneitaan.

– I.P. Vipotiinan nähtyään se aina hörähteli tavallista enemmän. Siporista se ei sen sijaan erityisesti pitänyt. Vihaisuus Siporia kohtaan oli peruja eräästä ulkomaan kilpailureissusta, jolla Saran Salama, Sipori ja Passionate Kemp matkustivat yhdessä. Saran Salama taisi tulla tammasta aika mustasukkaiseksi Siporille, oriin monivuotinen hoitaja Taina Lehmussaari paljastaa.

Vielä liinaharjaista I.P. Vipotiinaakin enemmän kuningasta viehättävät vaaleat ratsuhevoset.

– Kun käytimme sitä Metsäpirtin tilalla hypyllä, siitospuuhat eivät aina edistyneet kunnolla. Vasta kun Saran Salaman eteen talutettiin valkoinen tai vaaleanharmaa ratsu, sen himot heräsivät. Sille piti näyttää nimenomaan ratsun etupäätä, ei takapäätä, Lehmussaari muistelee.

Orimattilan kingi on ilmiselvästi mieltynyt blondeihin.

Vaikka Saran Salama on Sara-Juulia Perttusen nimissä, se on todellisuudessa koko perheen hevonen. Tapio Perttusen kasvatteja on nimetty perheenjäsenten mukaan, ja Saran Salamasta hioutui kirkkain timantti. Joukosta löytyy muun muassa suvinsälliä, tapsantahtia, antinässää ja sirpansisua. Saran Salaman voittorahoja on käytetty perheen hevosharrastuksen ja muiden menojen peittämiseen.

– Kerran olin konkreettisesti saamassa Saran Salamalla jotain. Kun olin 18-vuotias, Power Park -ajossa voittajalle oli ekstrapalkintona auto. Olin juuri saanut ajokortin, mutta olin autoton. Minulle luvattiin palkintoauto, jos Saran Salama voittaisi. Jännitin lähtöä hirveästi ja olin tosi pettynyt, kun ori hävisi.

Enää ei Saran Salama omistajalleen palkinnoista juokse, mutta jatkaa tärkeässä roolissa Sara-Juulian ratsastusharrastuksessa.

Saran Salama

Syntynyt: 8.7.1996 Pelkosenniemellä.

Kasvattaja: Tapio Perttunen.

Omistaja: Sara-Juulia Perttunen.

Valmentaja-ohjastaja: Tapio Perttunen.

Voittosumma: 831000 euroa. On toiseksi eniten tienannut suomenhevonen Vieskerin jälkeen.

Ennätys: Autolähdössä 20,3/1609 m ja volttilähdössä 21,8/2200 m.

Startit: 201 kilpailusta 63 voittoa, 42 kakkossijaa ja 22 kolmossijaa. 12 kilpailua ulkomailla.

Suurimmat saavutukset: Ravikuningas vuosina 2006-2008. Osallistui yhdeksän kertaa kuninkuuskilpailuun ja oli kolmesti myös toinen. Neljä Suur-Hollola-ajon voittoa, Norjan kylmäverilähdön voitto, Suurmestaruus.

Jälkeläiset: 322 jälkeläistä, joista Zeus ansioitunein 69290 euron voittosummallaan.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt