Auli, Aulikki

Ravit

Akin elämän hevonen koki karmean kohtalon karkumatkalla – ”Jäi vain tehtäväksi soittaa kaveri kylältä, kaikki oli ohi 15 minuutissa”

Julkaistu:

Toto76
Vuodentakainen syyspäivä ei unohdu koskaan rovaniemeläiseltä Aki Kurkiselta. Hän menetti silloin rakkaan harrastushevosensa kamalassa haaverissa.
11.10.2015. Tuo päivämäärä tulee Aki Kurkisen, 58, suusta kuin apteekin hyllyltä. Rovaniemeläinen raviharrastaja joutui silloin traagisella tavalla luopumaan elämänsä hevosesta, joka oli ravannut hänelle 28 voittoa.

Seitsemänvuotiaan Pendolino Manin kilpaura ei ollut vielä tuolloin suinkaan illassa. Se oli saavuttanut vasta vähän aikaisemmin loppukesällä kaksi komeaa voittoa Tornion raveissa.

Kurkinen viimeisteli hevostaan seuraavan päivän Bodenin kilpailua varten, kun kaksikon yhteinen taival sai julman lopun.

– Maa oli silloin jäässä. Sen takia ajoin Pendolinolla kävelyä ja vaimoni ratsasti toisella hevoselle mukanamme. Kun tulimme lenkiltä pois, sanoin vaimolle meneväni vielä pehmoisemmalle pellolle ottamaan ruunalla muutaman vedon, Kurkinen kertoo.


Valmentaja ja hevonen eivät ehtineet koskaan viedä viimeistelytreeniään loppuun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Pendolino oli vähän totinen hevonen ja jotain se silloin säikähti pellolla kesken kaiken. Ruuna pyörähti 90 astetta, jolloin lensin sen kärryiltä.

– Hevonen lähti vetämään kauheaa kiitolaukkaa pellolta. Kun se hyppäsi autotien ojan yli, sen jalka katkesi vuohisluun kohdalta. Jalka oli aivan irti poikki, Kurkinen muistelee kauhunhetkiään.

Omistajalle selvisi heti, että Pendolino Manin taru olisi lopussa.

– Jäi vain tehtäväksi soittaa kaveri kylältä. Hän tuli aseen kanssa lopettamaan ruunan, ja kaikki oli ohi 15 minuutissa.

 

Jos samanlaisen hevosen vielä saisi, kyllä olisi mies onnellinen.

Pendolino Man oli pienharrastajalle mitä mainioin hevonen. Voittoryöpyn lisäksi se juoksi Kurkisen perheelle reilun neljän vuoden aikana 53 000 euroa palkintorahoja ja toi uusia ystäviä.

– Kun Pendolinon kanssa lähti raveihin, aina sai luottaa siihen, että reissusta oli jotain tuomisia. Jos samanlaisen hevosen vielä saisi, kyllä olisi mies onnellinen, Kurkinen sanoo.

Uusi lupaus tallissa

Pendolino Manin voittoprosentti oli yli 30, mikä on ravihevosilla poikkeuksellisen korkea. Kurkisen tallissa hirnuu kuitenkin ravuri, jonka onnistumisprosentti on 100.

Hän osti viime vuoden lopulla Pendolino Manin korvaajaksi 3-vuotiaan lämminverisen Impress Itin. Myyjänä oli maineikas kasvattaja ja valmentaja Heikki Parviainen.


Kurkinen teki Impress Itin kanssa vuoden töitä ja ruunauttikin hevosensa ennen kuin toi sen kilparadoille. Ruuna aloitti lokakuussa kahdella helpolla voitolla Rovaniemen raveissa.

– Impress It ei ollut halpa muutaman satasen hevonen. Nyt sen kanssa kyllä näyttää hyvältä.

Mikäli Impress It jatkaa voittokulkuaan myös Oulun Toto76-lähdössä lauantaina, siitä voidaan alkaa puhua varovaisin äänensävyin Pendolino Manin manttelinperijänä. Vastus on viikon pääraveissa paljon kovempi kuin Rovaniemen lähdöissä.

Pelaajat luottavat

Vaikka Kurkisen suojatti on selvästi joukon vihrein kilpailija, pelaajat ottavat sen vakavasti. Impress It starttaa kakkossuosikkina.

– Kieltämättä vastuksen taso nousee Rovaniemen lähdöistä, mutta ruunallakin on jäänyt niissä jonkin verran voimia varastoon.

– Impress It on tosi järkevä ja palvelualtis hevonen, jolle käy kaikki. Odotan sen olevan ainakin kolmen joukossa, jos kaikki natsaa. Mikäli ruuna pääsisi keulaan, miksei se voisi olla voittotaistossakin, Kurkinen vihjaa.

Omistaja sanoo, että lauantain kilpailu saattaa jäädä jo Impress Itin viimeiseksi ennen talvitaukoa.

– Hevosta on valmennettu vuoden aikana niin paljon, ettei se vaadi talvella kamalaa treeniä, vaan sen voi tuoda aika nopeasti tauolta takaisin kilpailuihin.

Impress Itin seuraavat kaudet näyttävät, kuinka onnelliseksi traagisesti huippuhevosensa menettänyt rovaniemeläismies vielä muuttuukaan.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt