Liisa, Elisa

Ravit

Hankki tyttärelleen hevosen sadalla eurolla – palkintosumma kertoo, millaisesta tuhkimotarinasta oli lopulta kyse

Julkaistu:

Menestystarina
Kymenlaaksolaisen perheen elämän mullistaneen symppishevosen eläkepäivät eivät suinkaan ole loikoilua.
Kouvolalaisen perheen tyttärelle vuonna 2011 pilkkahinnalla ratsuksi hankitun hevosen elämässä on kääntynyt uusi sivu. Vastoin kaikkia odotuksia suuret palkinnot raviradoilta putsannut suomenhevosruuna on päässyt nauttimaan eläkepäivien ihanuudesta.

Vaikka 15 vuotta on hevoselle korkea ikä, omistaja Heli Taipale uskoo, että hänen sympaattisella Vinkan Hovillaan on vielä useita elinvuosia aikaa paimentaa perheen nuorempia hevosia isoveljen roolissa.

Vinkan Hovin taakse kätkeytyy huikea menestystarina. Arsi Skyttä osti entisen ravurin tyttärelleen ratsuksi viisi vuotta sitten saman kylän uskovaisilta romaneilta. Hän maksoi siitä nimellisen sadan euron hinnan.

Armoitettu ravimies ei malttanut kuitenkaan olla testaamatta 10-vuotiaan ruunan juoksuhaluja. Vinkan Hovi näytti heti ensimmäisessä, koemielessä ajetussa harjoituksessa, ettei se olisikaan vielä ikäloppu raviradoille. Samalla uuden omistajaperheen suunnitelmat muuttuivat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Heli Taipale sai monesti odottaa ratsastustuntiaan, kun Arsi-isä viiletti Vinkan Hovin kanssa ravikilpailuissa. Iäkkään ruunan menestys raviradoilla yllätti kaikki. Sen voittosumma kasvoi Skytän valmennuksessa 2 000 eurosta 110 000 euroon eli yli 50-kertaiseksi.

Huipentumana oli viime joulukuussa Jyväskylän valiodivisioonafinaali, jossa muun muassa ravikuninkaalliset Köppinen ja Saaga S olivat täysin aseettomia 10 000 euron ykköspalkinnon vienyttä ikäruunaa vastaan.


Ihmistä viisaampi

Vaikka Vinkan Hovista puhuttaessa pinnalle nousevat sen kovat ansiot, hevosesta tuli Helille rahaa rakkaampi.

– Vinkan Hovin merkitystä ei voi oikein sanoin selittää. Se menestyi hienosti ja juoksi meille paljon rahaa, mutta sen luonteella on minulle isoin merkitys. Vinkan Hovi on erilainen hevonen – jopa ihmistä viisaampi, Taipale, 20, vakuuttaa.

Monet koirat osaavat lukea ihmisiä, mutta niin osaavat näköjään hevosetkin.

– Jos minulla on hyvä päivä, Vinkan Hovi hamuaa minulta herkkuja ja oikein ärsyttää hyväntahtoisesti. Mikäli minulla on taas huonompi päivä, ruuna kyllä näyttää omilla toiminnoillaan ymmärtävänsä nekin hetket. Silloin se on nöyrempi, Taipale myhäilee.

Omistajaperhe päätti riisua elämänsä hevosen kilpakengät syyskuun lopulla. Ruunalla ei ollut enää samanlaista intoa kilpailemiseen kuin viime vuonna. Skyttä kertoo, että ohjastajien mukaan Vinkan Hovi ravasi viimeisissä starteissaan jo jäykästi.

Joka tapauksessa Vinkan Hovin kilpailuoikeus olisi loppunut tämän vuoden lopussa. Voikkaan kylän hevosjulkkiksen jäähyväiskilpailu jäi vain järjestämättä.

Lauman kaitsija

Makoillessa viime kauden suomenhevossensaation eläkepäivät eivät kulu. Sille jäi yhä tärkeitä tehtäviä omistajaperheessään.

Ruunalla on jatkossa enemmän aikaa olla Helin ratsuna, jollaiseksi se viisi vuotta sitten hankittiin. Sen toinen tehtävä on olla esimerkkinä ja seurana omistajaperheen kaksikymmenpäiselle hevoslaumalle.

– Vinkan Hovi on ihanteellinen harjoituskumppani nuoremmille hevosille, koska sillä voi ajaa mitä vauhtia tahansa. Se onkin jo sparrannut muita. Ruunan voi myös laittaa kiukkuisen lämminveritammamme kaveriksi tarhaan, Skyttä kertoo.


Isä ja tytär vakuuttavat kuin yhdestä suusta, että Vinkan Hovi saa jatkaa hyvää elämäänsä niin pitkään kuin terveyttä riittää. Taipale uskoo, että hevosella on vielä lukuisia elinvuosia jäljellä.

– Vinkan Hovilla on erityinen paikka sydämessäni. Se on ilman muuta rakkain hevosemme, jonka kanssa olemme saaneet kokea paljon.

Vinkan Hovi kilpaili Taipaleen omistuksessa 155 kertaa, voitti 17 lähtöä ja tienasi 107 265 euroa.

Vuodet näyttävät, kasvaako joku voikkaalaisperheen nuoremmista hevosista ”isoveljen” mittoihin rahallisissa saati tunnepuolen ansioissa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt