Toni, Anton

Ravit

Syksyn hallitsija? Tämä suomenhevoslupaus hävisi viimeksi, mutta oli silti parempi kuin koskaan

Julkaistu:

Toto76
Kotkalaisen Ville Korjuksen Välähdys voi nousta syksyn suomenhevoshallitsijaksi.
Parhaiden suomenhevosten kilpailukausi on kuumimmillaan keskikesällä. Se huipentuu kuninkuuskilpailuun, joka tänä vuonna ravattiin Turussa heinäkuun lopulla. Seppeleen vei kautensa jo päättänyt Vitter, mutta sen varjossa lähes yhtä kuumaksi nimeksi nousi Välähdys.

Välähdykselle jäi Turussa rutkasti jossiteltavaa. Se laukkasi keskimmäisellä osamatkalla mailin pikapyrähdyksessä ilman omaa syytään, kun joutui liian ahtaaseen paikkaan kahden vastustajan välissä ja väistötilanteessa kärryt kolisivat yhteen. Tuloksena oli laukka, joka pudotti hevosen ratkaisevan kauas muista.

Päätösmatkan voitollaan Välähdys korjasi tilannetta niin, että nousi kokonaiskilpailun viidenneksi. Yhteisajassa eroa Vitteriin jäi lopulta 2,6 sekuntia, kun maililla sitä oli kertynyt 3,4 sekuntia.

– Eniten harmittaa se, että laukka ei ollut hevosen omaa syytä. Jossittelu ei johda mihinkään, mutta onhan se aika selvää, että ilman mailin laukkaa oltaisiin oltu vähintään kakkosia. Ehkä jopa ykkösiä, Välähdyksen ohjastaja-valmentaja Ville Korjus myöntää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Välähdys ja Korjus voivat saada revanssin ensi vuonna. Kuninkuusravit järjestetään Vermossa, joka on tavallaan kaksikon kotirata.

”Hevosen uran kovin suoritus”

Lauantaina valjakko starttaa Mikkelin Toto76-ravien avoimessa suomenhevoslähdössä. Vastassa on muun muassa Köppinen, jolle Välähdys hävisi kolme viikkoa sitten neljällä kilometrillä.

Tappion ei kuitenkaan pidä antaa hämätä Välähdyksen kuntokäyrän suuntaa arvioidessa. Korjuksen mukaan hevonen oli Pilvenmäellä parempi kuin koskaan!

– Se oli ehkä hevosen uran kovin suoritus toistaiseksi. Välähdys revitteli ensimmäiset kilometrit liian kovaa, kun se oli kiihkeällä taistelufiiliksellä liikkeellä eikä oikein ymmärtänyt, että ajetaan poikkeuksellisesti neljä kierrosta. Minulle jäi sellainen kuva, että jos matkana olisi ollut normaalit kaksi kilometriä, kenelläkään ei olisi ollut jakoa Välähdystä vastaan.

– Kolmen kilometrin kohdalla olin vielä varma että voitamme Köppisen, mutta sitten 500 metriä jäljellä iskivät maitohapot. 100 metriä ennen maalia huomasin että Köppisellä on ote, joten siinä vaiheessa kiitin Välähdystä ja laskin ohjat löysälle. Rehti hevonen oli jo tehnyt parhaansa. Siksi ero kasvoi ihan lopussa, Korjus paljastaa.

Harrastajalisenssillä operoiva kotkalainen arvelee, ettei starttaa Välähdyksellä toistamiseen neljällä kilometrillä.

– Oli tavallaan väärin hevosta kohtaan, että ajettiin Vermon mailin jälkeen neljällä kilometrillä. Olisi eri asia, jos sitä ajettaisiin useammin ja hevonen saisi noin pitkältä matkalta lisää kokemusta, mutta näin latautuneen hevosen kanssa homma ei vain toiminut. Taktiikassanikin oli varmasti korjaamista, mutta Välähdys oli sinä päivänä sellainen, että intoa oli yksinkertaisesti liikaa.


Välähdys oli jo kuninkuuskilpailua seuranneessa Vermon Tähtisprintterissä niin hyvä, että kehittyvän ja harvakseltaan kilpailleen hevosen huippukunto saattaa tosiaan olla puhjennut vasta kolmen kovan osalähdön kuninkuuskilpailun rasitusten jälkeen. Se tietäisi vastustajille hikisiä hetkiä niin kauan kuin Välähdys jatkaa kilpailemista. Lauantain startti on Välähdykselle vasta kauden 13:s.

– On se mahdollista, että hevonen parantaa syksyä kohden. Ollaan kuitenkin yritetty pitää järkevää kilpailutahtia ja kesäkuussa oli pieni taukokin lievän loukkaantumisen vuoksi. Ehkä paras vire tosiaan on vasta nyt käsillä. Toisaalta viime harjoituksissa hevosella on ajettu vain yksin, jolloin se ei ole niin pörhäkkä. Satavarmaa kuvaa orin päivän vireestä minulla ei ole.

Lauantaina Mikkelissä Välähdys starttaa pelaajien kakkossuosikkina. Korjus tiedostaa, että juoksusta voi tulla vaikea salamannopean Hullumiehen ulkopuolelta. Hän myös muistuttaa, että huipulla marginaalit ovat erittäin pieniä ja päivän vire ratkaisee.

– Hevosurheilun toimittaja soitti keskiviikkona ja sanoi, että Hullumies juoksee keulassa. Vastasin hänelle, että älä ole niin varma. Toki Hullumiehen ulkopuolelta on erittäin vaikea ottaa keulaa, mutta Välähdys osaa olla sellainen, että sitä on vaikea hillitä ensimmäisellä 300 metrillä. Voi olla, ettei se vain lopeta ennen kuin on mennyt väkisin toisen ohi.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt