Ravit

Nappaako Timo Nurmos Ruotsin kriteriuminkin?

Julkaistu:

Suomalaisvalmentaja Timo Nurmoksen Global Trustworthy hölkkäsi voittoon ja yhdeksi kisan ennakkosuosikiksi eilen Tukholman Solvallassa ajetuista Ruotsin kriteriumin karsinnoissa.
Puolitoista viikkoa sitten Timo Nurmoksen valmennustallin Readly Express loimitettiin Ruotsin derbyvoittajaksi. Nyt näyttää, että Nurmos valjastaa vahvan voittajaehdokkaan myös kriteriumfinaaliin.

Komea Global Trustworthy pääsi helposti keulaan, ja Jorma Kontio laski oriilla kuin automaattivaihteisella autolla. Voittoaika 1.14,4 oli asiallinen mutta tyyli vielä vakuuttavampi. Voittomarginaali venyi neljään hevosenmittaan kuin kirkonpenkissä istuen.

– Ei tarvinnut edes kiskaista korvahuppuja pois, toivottavasti siinä on meille lisävaihde finaaliin, Kontio kommentoi karsintavoittoa Kanal 75:n haastattelussa.

Valmentaja Timo Nurmos myös omistaa Global Trustworthyn yhdessä iisalmelaisen Murtola Invest Oy:n kanssa. Muotiori Muscle Hillin poika miellyttää treenaria kovasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Global Trustworthy on uskomattoman hyvä hevonen. Sillä on valtava lähtönopeus ja se on myös vahva. Ori tehnyt kaiken oikein toistaiseksi, ja tämä startti varmaan kehittää sitä lisää, Nurmos arvioi Aftonbladetissa.

– Mielestäni Global Trustworthy on yksi parhaista kriteriumfinalisteistani, Nurmos sanoi.

Vahvaa puhetta, sillä Nurmos on tähän mennessä valmentanut viisi suojattiaan kriteriumvoittajiksi, muun Readly Expressin viime vuonna.

Maanantaiset karsinnat menivät suomalaislähtöisiltä Solvallan sisseiltä yläkanttiin. Reijo Liljendahl sai avoimeen finaaliin kaksi hevosta, karsinnassaan vakuuttaneen Policy of Truthin ja Grant Bokon. Nurmoksen tallin toinen finalisti on Antonio Trot. Nurmoksen illan täydensi tammojen Oaksiin pahalta lähtöradalta jaksanut Bugatti Brick.

Kontio puolestaan ajoi kaikkiaan neljä finaalipaikkaa. Global Trustworthyn ja Bugatti Brickin lisäksi Magic kuskasi jatkoon Stefan Melanderin Bruno Bagheeran ja Magnus Dahlénin Julia Pellinin.

Ruotsissa on muutaman vuoden ollut käytössä ns. premiechansningen. 2-vuotiaana hyväksytyn testilähdön juossut varsa saa Ruotsissa vaivoistaan 20 000 kruunun, noin 2 100 euron palkkion. Jos omistaja päättää kuitenkin satsata premiechansningeniin, 20 000 kruunua jää saamatta, mutta mahdolliset kasvattajakilpailuiden palkintorahat ja kasvattajapalkinnot tuplataan. Tänä vuonna jokainen kriterium- ja oaksfinalisti on ottanut riskin ja näin esimerkiksi kriteriumin ykkönen saa 4 miljoonan kruunun, noin 420 000 euron tilin.

Solvallan rata oli vielä maanantaina luokattomassa kuosissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna ajetun autokisan jäljiltä. Radan kunnottomuus näkyi varsinkin kengittä juosseitten hevosten yllättävinä laukkoina.