Ravien dopingskandaali ei yllättänyt suomalaista huippuvalmentajaa – ”Ei tarvitse olla kummoinen Einstein”

Arvostettu ravivalmentaja Markku Nieminen ei pudonnut penkiltä Fabrice Souloyn dopingkäryn jälkeen.

Menestysvalmentaja Markku Nieminen uskoo, ettei Suomen raveissa ole dopingongelmaa.

12.9.2016 16:09

Ravimaailma ajautui viime viikonloppuna kriisiin, kun useita kansainvälisiä huippulähtöjä viime vuosina ympäri Eurooppaa voittanut ranskalaisvalmentaja Fabrice Souloy jäi kiinni kiellettyjen aineiden antamisesta hevosilleen.

Suomalaisille raviammattilaisille Souloyn narahtaminen ei tullut yllätyksenä. Markku Nieminen myöntää, että käry kosketti häntä syvästi, mutta ei yllättänyt.

– Onhan tämä surullista koko raviurheilun kannalta. Lohduttavaa sen sijaan on, että huijarit saadaan kiinni, Souloyn hevosia vastaan usein kilpaillut Nieminen aloittaa.

– Toivottavasti tällainen käry antaa viestin, että rikkojat poimitaan raveissa pois, eikä laji ole mikään dopingpesäke.

Niemisen mukaan talleilla ehdittiin jo pohtia, toimiiko Ranskan kärkivalmentaja samoilla pelisäännöillä kuin kilpailijat.

– Ei tarvitse olla kummoinen Einstein, kun laskee yksi plus yksi ja katsoo, millaiseen tason nostoon hevoset ovat kyenneet siinä tallissa. Totta kai se on herättänyt keskustelua, mutta vaikea asian kanssa olisi ollut tulla julki ilman konkreettisia todisteita. Kateelliseksi siinä olisi korkeintaan leimattu, Nieminen uskoo.

Suomen raviurheilu puhdasta

Useita kansainvälisiäkin kilpailuja voittanut Nieminen uskaltaa väittää, ettei Suomen ravipiireissä ole dopingongelmaa.

– Voi kuulostaa kornilta, mutta normaalin suomalaisen hevosmiehen perusetiikka on vain niin luja, ettei mikään kova doping ole täällä vaihtoehto. Erilaiset lääkeainerikkomukset ja huolimattomuudet ovat eri asia, eikä niitä pidä edes sekoittaa tällaiseen dopingasiaan, vaikka media tykkääkin herkutella niitä dopingina.

– Kiinnijääminen olisi sitä paitsi äärettömän kova häpeä, Nieminen sanoo.

Dopingkontrollille ruusuja ja risuja

Nieminen sanoo myös luottavansa suomalaiseen dopingkontrolliin, vaikka antaa samaan hengenvetoon ison kasan risuja sille, kuinka St. Michel -ajon jälkipyykki on hoidettu. Hänen mielestään vanhojen näytteiden säilyttäminen olisi tervetullut uudistus.

– Meidän hevosiamme on testattu hurjat määrät, ja kaikki on aina vaikuttanut jämptiltä ainakin näytteenottovaiheessa. Mieleenikään ei ole tullut epäillä testien luotettavuutta.

– St. Michel -ajon osalta sen sijaan tuntuu hullulta, ettei näytteisiin päästä enää käsiksi, vaikka voittaja on todettu muualla huijariksi. Näytteiden säilöminen olisi hyvä pelote väärinkäyttäjille, sillä enää ei riittäisi, että ollaan sillä kyseisellä hetkellä testaajia edellä.

Nieminen toivoo nyt resurssien keskittämistä dopingtestaamisessa.

– Ehkä näissä meidän vähissä kansainvälisissä suurkilpailuissamme testaamiseen voitaisiin käyttää kaikki mahdolliset resurssit. Näytteet pitäisi tutkia perin pohjin, eikä vain perusasioita, joita on aina tutkittu, Nieminen pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?