Ravit

Dopingvalmentajan voittajahevosta ei testattu Suomessa kohuaineesta – Hippos lupaa muutosta

Julkaistu:

Doping
Suomen Hippoksen hallituksella on seuraavassa kokouksessaan pöydällä jokaisen urheilujohtajan kammoama tilanne: pitäisi ottaa kantaa dopingiin.
Ranskalainen tähtivalmentaja Fabrice Souloy kärähti viime viikolla rumasti dopingista. Ainakin neljän Souloyn treenaaman ravurin virtsanäytteestä löytyi isot kobolttijäämät.

Koboltti vaikuttaa nisäkkään elimistöön samalla tavalla kuin pahamaineinen epo-hormoni. Koboltilla myrkytetty keho uskoo, että elimistöstä on happi loppumassa, jolloin kroppa reagoi hätätilaan kiihdyttämällä happea kuskaavien punasolujen tuotantoa. Enemmän punasoluja veressä, enemmän happea lihaksiin ja väsy tulee myöhemmin.

Souloy on Suomessakin tuttu hahmo. Hänen suojattinsa ovat voittaneet yhteensä seitsemän kertaa Suomen suurimmat kansainväliset lähdöt, Finlandia-ajon, Kymi GP:n ja St. Michelin. Tuorein triumfi on tämän vuoden heinäkuulta St. Michelistä hevosella Un Mec d’Heripre.

Mikkelin-voiton jälkeen oriille tehtiin dopingtesti. Mitään ei löytynyt, voittorahat, 70 000 euroa Ranskaan, kaikki hyvin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ihan. Souloyn valmennettava oli kärynnyt jo toukokuun lopun Elitloppet-raveissa koboltin käytöstä, ja pari viikkoa myöhemmin Oslo GP:n voittaneen Souloyn suojatin Your Highnessin testi huusi punaista. Suomessa ei vain asiasta tiedetty ja osattu epäillä vilppiä.

– Testit tehtiin, mitään ei löytynyt ja rahat maksettiin, kuvaa Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi tapahtumien kulkua.

Norjassa ja Ruotsissa Souloyn hevosten käryt varmistettiin talteen otetuista näytteistä. Suomessa ei säilytellä näytteitä tutkimuksen jälkeen.

– Laboratorion kanssa ei ole tehty sopimusta säilyttämisestä. Sillä ei ole velvollisuutta säilyttää negatiivisiksi todettuja näytteitä, Koskenniemi sanoo.

Näytteitä ei ole talleteltu lähinnä siitä syystä, että varastointi maksaa.

Kobolttia ei etsitty

Un Mec d’Heripren Suomen-testit olivat siis negatiivisia, niistä aineista, joita etsittiin. Kobolttia ei etsitty.

Koskenniemen mukaan tieto koboltin dopingkäytöstä on kantautunut Suomeenkin, mutta vakiotestiin koboltin seulominen ei täällä kuulu. Aiemmin tänä vuonna Suomessa tehdyissä pistotesteissä ei myöskään ole liiallisia kobolttijäämiä löytynyt, joten aineen seulominen ei ole ollut testaajien ykkösprioriteetti.


Hippoksen päätöksentekojärjestelmässä koboltin lisääminen säännöllisesti testattavien aineiden listalle vaatii hallinnollisen päätöksen. Kobolttipallo on siis Hippoksen hallituksella.

Koppi otetaan, vakuuttaa Hippoksen hallituksen jäsen Kari Lähdekorpi.

– Seuraavassa kokouksessa tästä on keskusteltava. Rahasta koboltin testaus ei ole kiinni, se on suhteellisen halpaa, Lähdekorpi lupaa.

Suomen Hippos käyttää nyt vuodessa 600 000 euroa antidopingtyöhön. Summa ei ole vähäinen, ja itse asiassa sen reaaliarvo on kasvanut, koska kilpailupäivien määrä Suomessa on parin viime vuoden aikana aavistuksen vähentynyt.

Takarivin taavit?

Yksittäisen valmentajan konnuuksien lisäksi Lähdekorpea huolestuttaa ns. iso kuva. Viimeistään Souloy-jupakka paljasti, että Suomi on ajautunut pohjoismaisessa raviyhteisössä ulkokehälle.

– Me ollaan sivussa kuin jokin Venäjä. Kun Souloy-jupakkaa selviteltiin, Ruotsi, Tanska ja Norja korostivat yhteistyötään, mutta Suomesta ei sanottu mitään, Lähdekorpi pohtii.

Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ole pahasta tahdosta, vaan Suomen painoarvon itse aiheutetusta kevenemisestä yhteispohjoismaisessa raviperheessä. Kun suomalaisia ei näy eikä kuulu missään, kukaan ei edes muista, että Suomessakin ajetaan hevosilla kilpaa.


Dopingin kaltaisten arkaluontoisten asioiden käsittelyssä henkilökohtaiset suhteet vielä korostuvat. Jos jollain Suomen raviurheilun ambassadöörillä olisi suorat kontaktit virkaveljiinsä Pohjolassa, tieto ranskalaisvalmentajan d-epäilyistä olisi valunut todennäköisesti Härmäänkin. Ja täällä olisi osattu varautua.

– Ei aina tarvitse järjestää jotain kokousta, jotta asioita voi hoitaa, Lähdekorpi muistuttaa.

Ruotsissa pitkään valmentajana ja hevosagenttina vaikuttaneen Lähdekorven mukaan länsinaapurissa lantaa lensi nyt kottikärrykaupalla tuulettimeen. Souloyn valmennuslistoilla oli lähes 30 ruotsalaishevosta ja Ruotsin kuskijumalat Björn Goop sekä Örjan Kihlström on toistuvasti nähty Souloyn suojattien rattailla.

– Ruotsalaisomistajat eivät enää yksinkertaisesti voi pitää hevosiaan Souloylla. Sitä ei hyväksytä, Lähdekorpi sanoo.

Treenari nukkuu nyt paremmin?

Lähdekorpi tietää, että Souloyn tallin täyttyminen sinikeltaisen passin hevosista on aiheuttanut ruotsalaisille valmentajille unettomia öitä.

– Tavallinen hyvä hevonen on yhtäkkiä ollut Souloylla 40 metriä parempi. Siinä on Ruotsissa vietetty unettomia öitä ja mietitty, olenko oikeasti näin huono valmentaja.

Ruotsalaisia tähtikuskeja Lähdekorpi ymmärtää. Jos alan suurimmat ohjastajatähdet olisivat ennen käryjä selityksittä kieltäytyneet ajamasta Souloyn menestyshevosia, se olisi ollut liian vahva kannanotto epäilyjen puolesta.

Ranskan raviurheilussa pelataan hieman eri säännöillä kuin Pohjoismaissa.

– Rangaistukseksi tulee siellä varmaan 2 000 euron sakot, Lähdekorpi heittää.

Vaikka näin olisikin, Souloyn 15-vuotinen pohjoinen ristiretki on nyt ohi, Lähdekorpi vakuuttaa.

– Jos Souloy ilmoittaisi hevosia tänne, valmentajat ilmoittaisivat, että hän saa ajaa ihan yksinään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt