Lupaava ohjastaja syytteessä – pahoinpiteli ja uhkaili tallityöntekijää

Julkaistu:

Ravit
Ruotsin raviurheilussa kuohuu pahoinpitelyskandaalin vuoksi.
Raviblogi toi tiistaina julkisuuteen ikävän tapahtumasarjan Ruotsin raviurheilun sisäpiiristä.

Tunnettu ja V75-tasolla menestynyt suuren tallin raviohjastajaharjoittelija on asetettu syytteeseen naispuolisen tallityöntekijän pahoinpitelystä.

Molempien osapuolten nimet ovat tässä vaiheessa pimennossa, mutta kaksikko on aiemmin seurustellut ja tekojen aikana työskennellyt samassa tallissa.

Toukokuun lopussa lähestymiskieltoon määrätty miespuolinen ohjastaja on poliisikuulusteluissa myöntänyt lyöneensä naista, jonka omat kommentit asiaan liittyen ovat karua luettavaa.

Naisen ja poliisiraporttien mukaan ohjastaja on pahoinpitelyissään käyttänyt muun muassa ajovitsaa ja uhkaillut naista vakavilla seurauksilla, mikäli tämä kääntyy asiassa poliisin puoleen. Mies on kohdistanut naiseen tappouhkauksia sekä suullisesti että tekstiviestillä.

– Pelkään henkeni edestä. Olin pakotettu lopettamaan työni tallilla. En uskalla mennä enää edes raveihin, etten törmäisi mieheen siellä, ex-hevosenhoitaja kertoo.

Raviohjastajaa syytetään useasta pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta, herjauksesta ja tietomurrosta. Häntä uhkaa vankeusrangaistus.

Uhri on kritisoinut myös Ruotsin raviurheiluliittoa (Svensk Travsport, ST).

– Olen koko elämäni rakastanut hevosten kanssa työskentelemistä, mutta en ole voinut jatkaa lajin parissa tämän tapahtumasarjan johdosta. Mies myöntää tehneensä nuo teot, ja asia on ST:n tiedossa. Silti ST ei puutu asiaan millään lailla. Mies saa jatkaa kiertämistä raveissa ympäri maan, ja minä en voi jatkaa unelma-ammatissani. Luulisi, että alan aktiivina olisin paremmin suojattu.

Expressen tavoitti raviohjastajan työnantajan, joka vannoi saaneensa tietää asioiden oikean laidan vasta tiistaina. Mies lupaa toimenpiteitä, mikäli laki sen sallii.

– Tiesin, että tapahtumista on tullut poliisiasia, mutten yksityiskohtia. Hän saisi lähteä tallistani minun puolestani heti, mikäli syytökset pitävät paikkaansa. Tietenkin häntä suojaavat ja minua estävät työnantajalait. Niiden vuoksi ei ole yksinkertaista erottaa ihmisiä, valmentaja muistuttaa.