Rasmus, Asmo

Ravit

Kuvat: Ravikuninkaan seppele päätyi hautausmaalle – ”Se todella oli herkkä hetki”

Julkaistu:

Ravit
Jalmari Svart laski ori Vitterin saavuttaman seppeleen vanhempiensa haudalle Pohjanmaalla.
Tuoreen ravikuninkaan Vitterin valmentaja Jalmari Svart, 60, käy läpi suuren hetken vielä kilpailuviikonlopun jälkeisenä päivänä.

Hän laski käsistään ravikuninkaalliselle lahjoitettavan perinteisen tunnusmerkin, tuuhean laakeriseppeleen, vanhempiensa haudalle Soinissa.

– Se todella oli herkkä hetki. Vanhempani olivat hevos­ihmisiä henkeen ja vereen. Juuri kuninkuusravit oli heille kova juttu, Kaiken lisäksi olen kasvanut Soinissa, Svart tunnelmoi.


Jalmari Svart päätti sunnuntaina, että hän laskee seppeleen äitinsä Aunen ja isänsä Yrjön haudalle, mikäli Vitter kruunataan ravikuninkaaksi. Vasta 6-vuotias ori teki Svartin suunnitelmista totta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 1928 syntynyt Yrjö Svart ajoi kilpaa jo 1940-luvulla. Silloin kaviouriksi kävivät maantie ja järven jää.

Hänen poikansa arvioi, että hevoskauppiaan käsien kautta kulki satoja hummia.

– Hän elätti meitä hevosilla eri tavoin. Olen oppinut isältäni kaikki perustaitoni, kuten hevosten käsittelemisen ja esittelemisen. Poikasena minä usein esittelin hevoset vieraille ja jouduin usein juoksemaan kovempaa kuin ne, ”Jamma” muisteli.

– Opin myös nopeasti, että hevosta ei saa koskaan esitellä niin, että se seisoo pää alamäkeen päin. Silloin se ei näytä hyvältä.


Jalmari Svart sanoo, että hän on etenkin juuri näinä päivänä ylpeä vähemmistön edustaja. Ennen Vitteriä yksikään ravikuningas ei ollut romanin valmentama ja omistama.

– On hienoa, että vähemmistöstä on positiivisia uutisia, hän hymähti.

Mutta tamperelainen vakavoitui heti perään.

– Olen kiitollinen ja ylpeä siitä, että todella monet tutut ja tuntemattomat ovat onnitelleet meitä sydämellisesti. On hienoa, että useat osaavat iloita positiivisesta asiasta, uskovainen ravivalmentaja painotti.

Svart alleviivaa, että miten tärkeitä hevoset ovat romaneille.

– Meitä on Suomessa noin 10 000. Jokainen taitaa olla jollakin tavalla kytköksissä hevosiin. Ne ovat meille niin tärkeä juttu, että kaikki eivät sitä välttämättä oivallakaan.


Entä itse kuningas?

Erittäin harvinaisesti ensikertalaisena ja vain 6-vuotiaana ravikuninkaaksi kruunattu Vitter kävi maanantaina eläinlääkärin tarkastuksessa Tampereella.

Huippu-urheilijalle tehtiin kolmen kilpailumatkan – kaikkiaan 6 809 metrin mittelön jälkeen – luonnollisesti perustutkimus rasitusten jäljiltä.

– Ori katsottiin läpi ja se nesteytettiin. Kaikki oli mielettömän hyvin, Svart riemuitsi.

Urallaan 248 745 euroa toistaiseksi ansainnut Vitter saattaa olla vasta hallitsijakautensa ensi askelilla. Svart tietää tämän, mutta pitää samalla jalkansa maassa.

– Hevosen ohjastaja Mika Forss sanoi maanantaina hyvin, että me tajuamme tämän saavutuksen arvon todella vasta vuoden päästä. Silloin huomaamme, miten vaikeaa ravikuninkuuden voittaminen on.

Apu Romaniaan jatkuu

Jalmari Svart ja Vitterin muut taustavoimat ovat juhlineet ravikuninkuutta sen, minkä ovat onnittelujen vastaanottamiseltaan ehtineet.

Hevonen ja siitä huolehtijat palasivat sunnuntai-iltana Turusta kotitallille Kangasalle suurina sankareina.

Vitterin tallia emännöivä Annamari Sipilä oli järjestänyt mieleenpainuvan vastaanoton.

– Sinne oli viritetty iso lakana, jossa luki: ”Tervetuloa kotiin, kuningas!” Vastaanotto oli todella hieno, Svart hykerteli.

– Ilta sujui mukavasti. Syötävää ja juotavaa riitti seuraaviksi tunneiksi.


Svart Stablen jakama riemu ei tunne rajoja. Vitterin taustavoimat jatkavat Patmos-säätiön järjestämän Operaatio Joulu Lapsi -keräyksen tukijoina.

Talli lahjoittaa osan oriin ansioista Euroopan köyhimpien lasten joululahjojen hankkimiseen.

– Uskon edelleen siihen, että antava käsi ei jää tyhjäksi, Svart korosti.

– Romanian romanilapset ovat lähellä sydäntäni. Oikein pahaa tekee katsoa tallenteita, joissa heillä ei ole pakkasella edes vaatteita yllään. Kaikilla ei ole edes kenkiä jaloissaan.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt