Satu, Luukas

Ravit

Vihtiläinen Mika, 50, oli kahden askeleen päässä kohtalokkaasta hevosonnettomuudesta – surullinen tarina sai onnellisen lopun

Julkaistu:

Toto76
Mika Mäkelä hankki ystävänsä kanssa pikkuvarsan, josta on kehittynyt ikäluokkansa kärkiravuri.
Mika Mäkelä ja Timo Glumoff ovat olleet yhdessä osakkaina useissa ravureissa. Kesällä 2012 kaksikko hankki omistukseensa vastasyntyneen oripojan Caijuksen, joka on paljastunut sittemmin nappihankinnaksi.

– Ostimme Caijuksen, kun se oli kaksikuukautinen kesävarsa. Aina silloin tällöin olemme olleet Timon kanssa mukana samoissa kimppahevosissa, mutta tämä on ensimmäinen, jonka omistamme kahdestaan.

Caijus majailee Vihdissä Mika Mäkelän tallissa. Hevosen ja valmentajan yhteiselo ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Vuosi sitten he kokivat yhdessä kauhunhetkiä. Caijus ja Mäkelä olivat palaamassa treenilenkiltä yhdessä puolisonsa Mirka Lehtisen ja tämän hevosen kanssa.

Edellispäivänä Vihdissä oli tuullut rajusti, eikä luonto ollut toipunut vielä koettelevasta säästä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– 80 senttiä paksu koivu kaatui juurineen lenkkikaverin päälle. Me olimme Caijuksen kanssa siinä kahden askeleen päässä vieressä, Mäkelä muistelee kauhunhetkiä.

Caijuksen treenikaveri oli suomenhevosruuna Enterin Eekari, joka ei ehtinyt koskaan ravikilpailuun saakka. Hevonen sai tapaturmassa niin pahat vauriot, että se jouduttiin lopettamaan.

Myös Caijuksen kanssa olisi voinut käydä huonosti, mutta onni oli myötä sen kanssa.

– Menimme Caijuksen kanssa jarrukärryillä puunrungon yli. Hevonen pääsi rytäkässä karkuun.

– Saimme sen kiinni myöhemmin noin puolen kilometrin päästä, eikä orille tullut isompia vaurioita.

Hevosen pääkoppaan traaginen tapahtuma jätti jälkensä.

– Caijus voi säikkyä, jos jotain tapahtuu äkillisesti, Mäkelä kertoo.

Kilparadoilla täydellistä jälkeä

Nelivuotiaan ravurin ensimmäisen ravikilpailun aika oli tänä vuonna keväällä. Ori voitti kilpailunsa ja esitti heti normaalia lahjakkaamman ravurin otteita.

– Orin ollessa 2-3-vuotias aloin aavistaa, että hevosessa on jotain normaalia parempaa. Kaikki oli sille niin helppoa, Mäkelä kertoo.

Kesän aikana Caijus on kilpaillut neljä kertaa ja voittanut jokaisen lähtönsä. Lähdöt eivät ole olleet mitä tahansa kilpailuja, vaan vastassa on ollut ikäluokan parhaimpia kilpakumppaneita. Esimerkiksi Vieremän toukokuun finaalilähdön voitto palkittiin 10 000 eurolla ja Kaustisen Pikkupelimanni -ajon ykköstila 12 500 eurolla.

Caijus on ansainnut omistajilleen lyhyen uransa aikana jo yli 25 000 euroa. Valmentaja Mäkelälle hevosen menestys ei ole tullut puskista.

– Tiesin Caijuksen olevan normaalia lahjakkaampi hevonen, mutta aivan näin suurta menestystä en osannut odottaa. Ori on ollut tähän mennessä oikein positiivinen yllätys.

Edessä kilpauran kovin tehtävä

Caijuksen voittoputki joutuu todelliseen testiin viikonloppuna, kun hevonen kilpailee Turussa kymmentuhatpäisen raviyleisön edessä kuninkuusraveissa.

Kyvykäs ravuri kilpailee Pikkuprinssi -lähdössä, jossa voittajaa odottaa tittelin lisäksi 10 000 euron ykköspalkinto. Mäkelä ei suostu ottamaan suosikinpaineita, vaan lataa ne hankasalmelaisen Pauli Raivion valmentaman vauhdikkaan kilpakumppanin niskaan.

– Lauantain lähtö on kovin, missä hevonen on ollut mukana. Toivon lähtökohtaisesti vain ehjää suoritusta. Ellin Sisulle ei olisi häpeä hävitä.

– Meidän hevonen kehittyy koko ajan, mutta sillä ei ole vielä Ellin Sisun tapaan 20-vauhtista pätkänopeutta. 26-tulosta en pidä mahdottomana, mikäli Caijus malttaa ravata koko matkan.

Mäkelä paljastaa suojattinsa olevan itsensä kaltainen lunki kaveri, mutta Turun Kuninkuusraveissa hevonen joutuu ennen kokemattoman ravisirkuksen keskelle.

– Caijus on rauhallinen kaveri kotona. Ei se ole ollut raveissa myöskään aikaisemmin rauhaton. Saa nähdä, mikä tilanne on nyt suuren yleisön edessä, Mäkelä pohtii ravikesän huipennuksen alla.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt